RIHA - PYD Sözcüsü Sema Begdaş, YNK Genel Başkanı Bafil Talabani'nin Kuzey ve Doğu Suriye ziyaretinin önemli olduğunu belirterek, "Ziyaret kazanımları sahiplenmeydi" dedi. 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafil Talabani, 20 Aralık'ta Kuzey ve Doğu Suriye'yi ziyaret ederek, Özerk Yönetimi temsilcileriyle bir araya geldi. Talabani, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdi ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilileri ile de görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Kürt kazanımlarına dönük saldırılar, ulusal birlik ve DAİŞ'e karşı verilen mücadele konularının ele alındığı belirtildi. PYD Sözcüsü Sema Begdaş, Talabani’nin ziyaretini Mezopotamya Ajansı'na ( MA) değerlendirdi.  

ZİYARETİN YARATTIĞI HAVA 

Ziyaretin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük ağır saldırıların yaşandığı hassas bir dönemdeki gerçekleştiğini söyleyen Begdaş, Kürt kazanımlarının tehlikede olduğunu belirtti. Begdaş, "Yalnızca Rojava'da değil, Başûr Kurdistan'da da Kürtlerin varlıkları tehlikede" dedi. Talabani ziyaretinin bu nedenle önemli olduğunu söyleyen Begdaş, "Bu nedenle Kurdistan'da bütün parti ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, güçlerini birleştirmelidir. Saldırılara karşı bir olmak için bu tarihi dönemdeki ziyaret önemlidir ve pozitif bir hava yarattı" dedi. 

YNK ile ilişkilerinin siyasi, askeri ve diplomasi başta olmak üzere her alanda iyi olduğunu aktaran Begdaş, bunun güçlendirilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Begdaş,"Bafil Talabani düşmanlarını iyi tanıyor. İyi tanıdığından tedbirler alıyor. Kürt güçleri artık düşmanlarını iyi tanıdığından ona göre yaklaşıyor. Bu nedenle ziyareti önümüzdeki dönem için çok önemlidir. YNK zaten Mam Celal Talabani'nin partisidir. Mam Celal de her zaman Kürtlerin dört parçadaki ulusal birliğine büyük önem gösteriyordu. Bafil da onun oğludur ve çalışmalarını da bu minvalde yapıyor" diye kaydetti. 

ULUSAL BİRLİK

Begdaş, Kürt kazanımlarına dönük saldırılara işaret ederek, "Kürtler bugün dünyanın her yerinde hedefte. Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nde yapılan katliamda Kürt sanatçı, Kürt kadınlarının nasıl şehit edildiğini gördük. Bu katliamlara karşı birlik olmamız gerektiğini birkez daha gördük" dedi. 

Kürt kazanımlarının korunması noktasında Kobanê'de, Şengal'de ve Maxmur'da ortaya çıkan ruhun diriltilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Begdaş, "Kurdistan'ın savunmasında birliğin önemini buralarda gördük. Bugün Kürtlerin ulusal birliği sağlama olanakları var. Bu yüzyılda Kürtler tekrardan uluslararası devletlerin planlarının kurbanı olmamalıdır. Bu nedenle Bafil Talabanin ziyaretinden memnunuz" diye kaydetti. 

'PARÇALANMAYA İZİN VERMEYELİM'

Begdaş, kazanımları sağlamada Rojava Devrimi'nin yarattığı umudun önemli olduğunu vurguladı. Begdaş, "Bu sebeple bu kazanımlara, Rojava'ya sahip çıkmak, Rojava'ya dönük saldırılara karşı dört parçada birlikte hareket edilmelidir. Bugün tüm Kürtler, Rojava'ya dönük saldırılara karşı tepkisini göstermeli. Birliğimizi sağlayarak, gücümüzü bu birliktelikten alarak, Kurdistan'ın bir kez daha parçalanmasına izin vermemeliyiz" çağrısı yaptı. 

Kürt partilerinin bir araya gelmesinin tüm Kürtlerde psikolojik bir rahatlığı sağladığına dikkati çeken Begdaş, son ziyaretin de bu minvalde değerlendirilebileceğini kaydetti. Begdaş, "Rojava Kurdistan'ına büyük saldırıların olduğu bu dönemki ziyaret birbirine sahiplenme noktasında iyidir. Bu ziyaret kazanımları sahiplenmeydi. Halkımız bu ziyareti pozitif olarak görüyor. Kürt düşmanları, Kürt güçlerinin bir birinin yanına gelmesini istemiyor. Bu birliği bozmaya dönük siyaset yürütüyorlar" şeklinde konuştu. 

Begdaş, şöyle devam etti: "Babalarımız, dedelerimiz, Şeyh Sait, Qazi Mihemmed gibi halka öncülük yapanlar Kürtlerin birlik olmasını istediler. Halk da bu ziyaretin daha fazla olmasını, diğer Kürt partileriyle de güçlenerek sürmesini istiyor."

MA / Müjdat Can

Editör: Haber Merkezi