ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:- Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Menal Muhammed,Rojava Sağlık Komitesi’nin İsveçli PEAS Endüstri kurumunun katkılarıyla koronavirüsünü tespit eden KİT’ler hazırladığını belirtti. Muhammed kitin DSÖ tarafından onaylandığını da söyledi.

ÖZGÜR ÜLKE'nin haberine göre; Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Menal Muhammed, sınır tanımadan dünyanın her tarafına yayılan koronavirüsüne karşı Rojava’da alınan tedbirlerin yoğunlaştırıldığını söyledi.

“İmkanlarımız sınırlı bu nedenle tedbirleri sıklaştırıyoruz”

Korona virüsüne karşı ancak halkı koruyarak tedbir alabileceklerini belirten Muhammed, “Çünkü gerçekten de virüsle karşılaştığımızda Sağlık Komitesi’nin salgınla mücadele konusunda çok kapsamlı imkanları olmayacak. Çok sayıda hastayı karşılayabilecek potansiy yok. Biz hala savaşın ve ambargonun sürdüğü bir bölgede yaşıyoruz. Bu nedenle daha sert tedbirler alarak virüsün bölgemize geçmesine izin vermemek için sokağa çıkma yasağı ilan etme kararı aldık” dedi.

Olası vakalara karşı tedbir aldıklarını ve bazı hastanelerde özel bölümler hazırladıklarını dile getiren Dr. Menal Muhammed, “Tüm kentlerde acil müdahale edecek sağlık birimlerimiz hazırda bekliyor. Yine halkın olası bir durumda arayacağı dört telefon numarası belirlenmiş. Halk bu telefonları arayabilir. Olası vakalarda sağlık birimlerimiz olay yerine gidip gerekli testleri yapacak. Eğer gerekiyorsa hasta belirlenen merkezlere nakledilecek” diye konuştu.

Dr. Menal Muhammed, “Olası bir durumda kimden veya kimlerden sağlık ve meddi destek alabilirsiniz? Korona virüsüne karşı ihtiyaçlarınızı karşılamak için tedbirleriniz var mı?” sorusuna, “Zaten şu an virüse karşı dünyanın hiçbir yerinde geliştirilmiş bir aşı veya ilaç yok. Sağlık Komitesi bünyesinde yeterli sayıda çalışanları var. Evet, maddi imkanlarımız sınırlı, solunum cihazı gibi teknik yetersizlikler var” şeklinde yanıt verdi.

“KİT’ler bu günden itibaren kullanılacak”

Rojava Sağlık Komitesi’nin İsveçli PEAS Endüstri kurumunun katkılarıyla koronavirüsünü tespit eden KİT’ler hazırladığını belirten Muhammed, “Bu KİT’ler burada da üretiliyor. KİT’ler test sonucunda yüzde 80 oranında kişinin koronavirüsüne yakalanıp yakalanmadığını virüsten kaynaklı iltihap bulunup bulunmadığını doğru tespit ediyor” ifadelerini kullandı.





Bu KİT’lerin Rojava’da test edilip edilmediği şeklindeki sorusunu ise Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Menal Muhammed, şöyle yanıtladı:

“Bu KİT’ler Dünya Sağlık Örgütü tarafından onay almıştır. İlişkide olduğumuz bu kurum (PEAS), Rojava’nın durumunu da gözönünde bulundurarak Rojava Kürdistanı’na hediye etti. Çin’in Wuhan kentinde de kullanılan bu KİT’lerin sonuç alma konusunda en başarılı KİT’ler olduğu ıspat edildi. İlk adım olarak bu KİT’ler bugün kullanılmaya başlanacak ve böylece vakalar tespit edilebilecek.”

Komşu ülkelerde koronavirüsüne rastlanmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurduklarını dile getiren Muhammed, DSÖ’den yardım sözü aldıklarını belirtti.

Muhammed, DSÖ’nün yanı sıra diğer uluslararası kurumlarla da sürekli irtibat ve koordinasyon içerisinde olduklarını söyledi.

Kamışlo ve Heseki’de hastaların karşılanacağı ilk merkezler bulunduğu bilgisini paylaşan, Rojavalı yetkili, ayrıca her kentte bir okul tespit edildiğini, gerekli koşullar oluşturulduğunu ve olası vakaları karşılayabileceklerini kaydetti.

Dr. Menal Muhammed, korona virüsü vakası rastlanan Suriye ile Rojava arasındaki sınır kontrol noktalarında tedbirler alındığını, Rojava’a gelenlerin de test edildiğini belirtti.

Muhammed, halkın sokağa çıkma yasağına uyduğunu da vurguladı.

Cizre Bölgesi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Menal Muhammed, Rojava’da şu ana kadar herhangi bir vakaya rastlanmadığının altını çizerek, olası şüphelilerin de uzman ekipler tarafından test edildiklerini söyledi.
Editör: Haber Merkezi