HABER MERKEZİ- Rusya-Ukrayna savaşının 43’üncü gününde BM genel Kurulu, Rusya’yı İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarırken, ABD Senatosu ise Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Rusya-Ukrayna savaşının 43’üncü gününde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya'yı, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı.

ABD Senatosu ise, ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya ile normal ticari ilişkileri askıya alma kararının ardından harekete geçen Kongre'den yeni adım geldi.Kongre onayı gerektiren sürecin ilk adımında Temsilciler Meclisi'nde 17 Mart'ta 8 Cumhuriyetçi vekilin "hayır" oyuna karşı 424 vekilin "evet" oyu ile onaylanan tasarı bugün sürecin ikinci adımı olarak Senato Genel Kurulu'nda oylandı.

ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını onaylayan yasa tasarısı, Senato'daki 100 senatörün tamamının "evet" oyunu alarak kabul edildi.

Yasa tasarısı, ABD Başkanı Biden'ın imzasıyla yasalaşacak ve ABD'nin bu iki ülkeye çok daha yüksek gümrük vergisi koymasına, birçok ürünün ihracat ve ithalatına yasak getirmesine ve ABD ile bu ülkeler arasındaki tüm ticari aktivitelerin zorlaşmasına imkan tanıyacak.

STOLTENBERG: HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bugün NATO Dışişleri Toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşa yönelik, "Bu savaş aylarca, yıllarca sürebilir. Bu nedenle çok daha fazlasına hazırlanmamız gerekiyor.Savaş devam ettiği sürece elbette Ukrayna halkı daha fazla zarar görecek ancak savaşın Ukrayna ötesine tırmanma riski de var. NATO'nun tam olarak odaklandığı şey, bu tırmanmayı önlemek" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşının ittifak güvenliği üzerinde 'uzun vadeli etkileri' olacağını belirtti.

Stontenberg açıklamasının devamında şöyle konuştu: "NATO için önemli olan, müttefiklerinin Ukrayna'ya destek sağlamasıdır. NATO doğrudan çatışmaya dahil olmayacak ve NATO müttefikleri Ukrayna'ya asker göndermeyecek. Ancak aynı zamanda Ukrayna'ya birçok konuda destek sağlıyoruz.Ukrayna'nın deniz ve hava kuvvetlerini destekleyerek caydırıcılık sağlıyoruz. Eğer savaş uzarsa, Ukrayna daha fazla zarar görecek.”

YUNANİSTAN PARLAMENTOSU’NDA NEONAZİ SKANDALI

Ukrayna lideri Zelenski’nin Yunanistan Parlamentosu’na seslendiği sırada, Neonazi Azov Taburu'nda savaştığını belirten Yunan asıllı bir askerin Ukrayna'daki durumu anlattığı bir videoya yer verilmesi, Yunanistan muhalefetinde tepkiye neden oldu. Aleksis Çipras bunu “tarihi bir utanç” olarak nitelerken, Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu "Azov Birliği’ne bağlı bir kişinin konuşmasının dahil edilmesi yanlıştı ve amacının dışındaydı” dedi. (MA)

Editör: Haber Merkezi