HABER MERKEZİ- ZELENSKİY'DEN HERSON'DA REFERANDUM İDDİALARINA TEPKİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkenin Herson bölgesinde referandum yapacağı iddialarına tepki gösterdi. AA'nın haberine göre Zelenskiy, Rusya'nın böyle bir referandumla "sahte cumhuriyetler yaratmanın üzücü deneyimini" tekrarlamaya çalıştığını söyledi.

Evrensel Gazetesi'nin haberine göre; Zelenskiy, cumartesi gece yayınladığı video mesajında, "(Onlar) Yerel yöneticilere şantaj yapıyorlar. Meclis üyelerine baskı yapıyorlar. Sözde HNR'yi (Herson Halk Cumhuriyeti) yaratmak için rüşvet verecek birilerini arıyorlar. Ayrıca ölü doğmuş "LNR" ve "DNR" gibi, meşru hükümete karşı komiteler düzenlemek için (çabalıyorlar). Bazı yöneticilere şunu söylemek istiyorum. İşgalcilerin teklifine birileri cezbedilecekse, 12 bin Rus askerinin peşinden gitmek için kendinize bir hüküm imzalamış oluyorsunuz” dedi. Zelenskiy Donbass'taki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin ise yoksulluğun hüküm sürdüğü, her şeyin sadece şiddetle belirlendiği, dünyadan izole edilmiş bölgeler olduğunu öne sürdü. (DIŞ HABERLER)

DONBASS'TA BİR HASTANENİN HEDEF ALINDIĞI İDDİA EDİLDİ

Sabahın erken saatlerinde Donbass'a bağlı Volnovaha kentinde bir hastanenin Ukraynalı “aşırı milliyetçilerce” hedef alındığı iddia edildi. Sivillerin bulunduğu hastaneye gerçekleştirilen saldırıda en az 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Saldırıda İngiltere yapımı NLAW füzelerinin kullanıldığı öne sürüldü. (HABER MERKEZİ)

İNSANİ KORİDORLARDAN CUMARTESİ GÜNÜ 13 BİN KİŞİNİN TAHLİYE EDİLDİĞİ BELİRTİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, cumartesi günü ülkede açıklanan insani yardım koridorlarının işe yaradığını ve binlerce kişinin onlardan yararlanabildiğini söyledi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk da, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi. Vereşuk, cumartesi günü açılması öngörülen 14 insani koridorun 9'unun kullanılabildiğini ifade etti.

Vereşuk, cuma günü 7 bin kişinin tahliye edildiğini, sayının 13 bine çıkmasının başarı olduğunu belirtti.

Cumartesi Sumi, Krasnopolye, Pisarevka, Konotop, Lebedin, Buça, Gostomel, Nemişaev yerleşim alanlarındaki insani koridorların çalıştığını ve bu güzergahlardan tahliyelerin yapıldığını ifade eden Vereşuk, Energodar, İrpen, Vorzel, Kozaroviç ve Borodyanka'dan tahliyelerin ise Rus ordusu tarafından engellendiğini öne sürdü. (HABER MERKEZİ)

BORRELL: UKRAYNA'NIN UÇUŞA YASAKLI BÖLGE İLAN EDİLMESİ TALEBİ GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna'nın uçuşa yasaklı bölge ilan edilmesi talebinin gerçekleştirilemez olduğunu söyledi.

Borrell, El Periodico de Catalunya gazetesine verdiği demeçte, "Uçuşa yasaklı bölge istediğinde, bu, onu ihlal eden Rus uçaklarını düşürme kapasitesine ve iradesine sahip olmak anlamına gelir. Bu da mevcut çatışmayı bir 3. dünya savaşına dönüştürmek olur ve bunu yapmak istemediğimiz açık" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

KUBELA’DAN “HERSON'DA REFERANDUM” İDDİASINA TEPKİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Herson bölgesinde "sahte referandum" planlaması durumunda Rusya'ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Herson bölgesinde "referandum" düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi.

Kuleba, "2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Yerel basında, "Rusya'nın, Rus ordusunun girdiği Herson'da 'Herson Halk Cumhuriyeti'nin kurulması için sahte bir referandum düzenlemeyi planladığına" ilişkin haberler çıkmıştı. (HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi