HABER MERKEZİ-Dünya Sağlık Örgütü'nün, son derece bulaşıcı ve tedavisi olmayan bir hastalık olan çiçek hastalığının ortadan kaldırıldığını açıklamasının üzerinden neredeyse 40 yıldan fazla bir zaman geçti. Ancak biyoterörizm üzerine çalışan ve genetik mühendisliğindeki ilerlemelerin biyolojik savaşın gelişimi üzerindeki etkilerini araştıran Stanford'lu biyofizikçi Steven Block'a göre, "Çiçek hastalığı türümüz için tehdit teşkil etmeye devam ediyor." Zira hastalık ortadan kaldırılmış olmasına karşın, bazı hükümetler donmuş çiçek virüsü stokları bulundurmaya devam ediyor.

Cumhuriyet'in haberine göre; 1987-96 yılları arasında Birleşik Krallık İstihbarat Topluluğu bünyesindeki ‘Savunma İstihbarat’ biriminde görev yapan Dr. Christopher Davis, bu türden virüslerin, seçili etnik gruplar üzerinde etkili olabileceğini söylüyordu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) 2005 yılında tartışmalara son noktayı koydu. Seçili bir etnik grubun, biyolojik bir ajanla hedef alınma potansiyelinin çok da uzak olmadığının altını çizen örgüt, "Bu senaryolar hayal ürünü değil. Sayısız resmi ve bağımsız uzman tarafından da teşhis edilmiştir" açıklamasında bulundu.

ABD hükümetinin ulaştığını öne sürdüğü bazı kanıtlar, bu tür çalışmaların merkezi olarak Sovyetler Birliği'ni işaret ediyordu. Ancak 2022'nin ilk günlerine damgasını vuran Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Rusya’nın ulaştığı bazı bulgular ibrenin yönünü Washington’a çevirdi. ABD'nin Ukrayna’da biyolojik silah programları finanse ettiğini öne süren Moskova yönetimi, ülkede bu alanda faaliyet yürüten 30 biyoloji laboratuvarı olduğunu dile getirdi. ABD hükümeti, Ukrayna'da ölümcül patojenler üzerinde araştırmalar yapan bir dizi tesis olduğunu kabul etti, fakat ‘biyolojik silah geliştirme’ iddialarını reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı, bir süre önce ABD’nin Ukrayna topraklarındaki askeri-biyolojik faaliyetleri ile ilgili belgelerin analiz sonuçlarını yayınladı.

UP-4 PROJESİ

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından basına servis edilen kamuya açık raporlar, ABD Savunma Tehditlerini Azaltma Ajansı'nın Ukrayna topraklarında askeri biyolojik araştırmaları finanse etme ve yürütmedeki öncü rolüne işaret ediyor. Bu raporlar sayesinde KievHarkov ve Odessa'daki laboratuvarların katılımıyla 2020 yılına kadar sürdürülen UP-4 projesinin ayrıntılarını da gün yüzüne çıkıyor.

Rus makamlarına göre bu program, "İnsanlar arasında ölüm oranı yüzde 50'ye ulaşan yüksek derecede patojenik H5N1 influenza ve Newcastle hastalıkları da dahil olmak üzere çeşitli tehlikeli enfeksiyonların göçmen kuşlar aracılığıyla yayılma olasılığını" mercek altına alıyor. Ukrayna'nın, kıtalar arası göç yollarının kesiştiği eşsiz bir coğrafi konuma sahip olması nedeniyle bu proje kapsamında 145 biyolojik türün incelendiği belirtiliyor. Rusya topraklarından geçen en az iki göçmen kuş türünün, uçuş rotaları esas alınarak tespit edildiği ve Doğu Avrupa ülkelerinden geçen göç yolları hakkında veriler derlendiği de bilgiler arasında.

R-781 PROJESİ

Kamuoyuna açıklanan bu belgelerle birlikte ABD, rakip ülkelerdeki epidemiyolojik durumu istikrarsızlaştırmak için yöntemler geliştirmekle suçlanıyor. Ortaya çıkışı ve özellikleri itibariyle birçok soru işareti barındıran yeni tip koronavirüs salgınının da bu programlarla doğrudan ilişkili olduğu vurgulanıyor. Bu noktada, Çin Savunma Bakanlığı’nın da biyolojik askeri faaliyetler hakkında her türlü bilginin uluslararası toplumun yakın ilgisini hak ettiğini söyleyerek ABD'den konuyla ilgili açıklama talebinde bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Belgeleri ayrıntılı bir biçimde incelediğimizde, potansiyel biyolojik silah taşıyıcıları olarak kabul edilen yarasalar üzerinde yürütülen R-781 projesiyle ilgili ayrıntılar göze çarpıyor. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan raporlara göre, Ukrayna’da konuşlu laboratuvarlarda ağırlıklı olarak yarasalardan insanlara bulaşabilen veba patojenlerileptospirozbrusellozkoronavirüs ve filovirüs gibi bakteriyel ve viral patojenler üzerine çalışmalar yapıldı. Çalışmaların Rusya ve Türkiye sınırları yakınında, Karadeniz kıyılarında ve Kafkasya bölgesinde yapılmış olması son derece dikkat çekici.

Bu tarz projelerin yalnızca Ukrayna değil, aynı zamanda Virginia Politeknik Enstitüsü ve ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu işbirliğinde, Pentagon tarafından kontrol edilen 'Gürcistan'daki biyoloji laboratuvarlarının katılımıyla' yürütüldüğü daha önce basına yansımıştı.

AMERİKALI UZMANLARIN GÖZETİMİNDE

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi virüsü ve hantavirüsleri araştırmayı amaçlayan, UP-8 projesine ilişkin materyallerin analizi, ABD'nin, Ukrayna'daki Pentagon biyoloji laboratuvarlarında yalnızca Ukraynalı bilim adamlarının çalıştığı yönündeki açıklaması ile çelişiyor. Belgelerden biri, yüksek risk teşkil eden bazı çalışmaların, Amerikalı uzmanların doğrudan gözetimi altında yapıldığına işaret ediyor.

Editör: Haber Merkezi