HABER MERKEZİ- Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından, ABD'nin yeni yaptırımlarına karşılık 10 Amerikalı diplomatın sınır dışı edileceği belirtirken, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'a da Washington'a dönmesi tavsiye edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, dün Kremlin'in uygulamaya konan ABD yaptırımlarına verilecek yanıtını açıkladı. Yaptırımlar, ABD'li yetkililerin yanı sıra Rusya'daki Amerikan diplomatik misyonuna yönelik eylemleri de içeriyor.

Buna göre Rusya, ABD'ye yaptırımlarından dolayı şu yanıtı verdi:

“*ABD'nin yaptırımları sonrası Moskova, her iki ülkenin elçilerinin de mevcut durum karşısında üstleriyle istişarelerde bulunmaları gerektiğini söyleyerek ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan'ın Washington'a dönmesini tavsiye etti.

*10 Amerikalı diplomat ülkeden sınır dışı edilecek.

*Rusya, iki ülkenin diplomatlarının bulundukları şehirlerin dışına çıkmalarına izin veren anlaşmadan çekilecek.

*Rusya, ABD diplomatik tesislerinin Rusları ve üçüncü ülke vatandaşlarını işe almasını yasaklayacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Amerikalı diplomatlara verdiği kısa vadeli vize sayısını azaltacak.”

NE OLMUŞTU?

ABD, dün Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararları aldığını duyurmuş ve 10 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Yaptırım kararının Rusya'nın 2020 seçimlerine müdahale girişimi ve siber saldırılar nedeniyle alındığı belirtilmişti.

Seçimlere müdahale ve yanlış bilgi yayma girişimleri nedeniyle 32 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulama kararı alındığı vurgulanmıştı. ABD, Avrupalı müttefiklerine katılarak Kırım'ın ilhakı ile bağlantılı olarak da 8 kişi ve kuruluşu kara listeye almıştı.

Kararda, 6 teknoloji şirketine de Rus istihbaratının siber saldırı girişimlerine destek verdiği gerekçesiyle yaptırım uygulanacağı bildirilmişti.

SolarWinds Corp'un yaptığı yazılımın saldırıya uğramasının ardından bilgisayar korsanları binlerce şirket ve devlet dairesine erişim sağlamıştı. ABD, saldırının arkasında Rusya'nın olduğunu savunuyor.

(MA)

Editör: Haber Merkezi