HABER MERKEZİ - SPD'nin 9 Mayıs’ta gerçekleştireceği olağanüstü kongre için “Rojava ile dayanışma” başlıklı önerge verildi.  

Almanya’da hükümet ortağı olan Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) 9 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gidecek. 26 Eylül’de yapılacak federal seçimler için seçim programının hazırlanacağı kongreye partinin Berlin Eyaleti Teşkilatı tarafından “Rojava ile dayanışma” başlıklı bir önerge verildi. İki sayfalık önergede, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonlarına dikkat çekilerek, SPD genel merkezi ile Merkel hükümetinde yer alan sosyal demokrat politikacıların harekete geçmesi istendi. 

Türkiye’nin operasyonlarıyla hem uluslararası hukuku çiğnediği hem de bölgede birçok insan hakkı ihlaline yol açtığına vurgu yapılan önergede, federal hükümetin Türkiye yönelik yürüttüğü siyasete de eleştiriler yöneltildi. Önergede, Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın Ortadoğu politikasının köklü olarak değiştirilmesi talep edildi. 

Önergede, şu talepler sıralandı:   

"* Onayı verilmiş anlaşmaların iptali dahil Türkiye’ye bütün silah satışlarının durdurulması.

* Almanya, NATO ve BM anlaşmalarını dayanak göstererek Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyindeki varlığına son verilmesi için harekete geçmeli. Özellikle Rojava’nın Türkiye’ye yönelik hiçbir tehdidinin olmadığı vurgulanmalı.

* Türkiye ile ekonomik iş birliği sınırlandırılmalı, Hermes kredi güvenceleri dahil her türlü finans desteğine son verilmeli. Mülteciler için Türkiye’ye yapılan mali destekler şeffaf yapılmalı. Türkiye’nin bu yardımları kendi çıkarları için kullanılması engellenmeli.

* BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Fransa ve İngiltere’nin iş birliğinde Almanya Suriye’de barışın sağlanması için çaba harcamalı. Bunun için BM’nin harekete geçmesi sağlanmalı.

* DAİŞ’li suçluların yargılanacağı uluslararası bir mahkemenin kurulmasına destek verilmeli.

* Yerlerini terk etmek zorunda kalıp Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere sığınan mültecilere insani yardım programları hazırlanmalı. Bölgeye yapılacak destek ve yardımlar için Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile diyalog kurulmalı.

* SPD’nin kardeş partisi olan CHP’den Suriye’nin kuzeyindeki Özerk Yönetimi'ne yönelik Türkiye operasyonlarının son bulması için harekete geçmesi talep edilmeli.

* Almanya’da Kürt özgürlük hareketinin organizasyonlarına yönelik yürütülen kriminilazisyon siyaseti sona erdirilmeli."

(MA)

Editör: Haber Merkezi