ANKARA - İran polisinin 15 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiaları üzerine Belucistan halkı ayağa kalktı. Polis, protestoculara ateşli silahlarla saldırdı.

İran’da Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesi üzerine başlayan eylemler tüm ülkeye yayıldı. Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde de protestolar sürerken, İran polisinin 15 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiaları Belucistan halkını ayağa kaldırdı. Polis, bugün Zahidan'da Cuma namazı sonrası halka eylem yapmamalarını söyleyerek ateşli silahlarla saldırdı. Ölü ve yaralı sayısının henüz tespit edilemeyecek kadar çok olduğu öne sürüldü.

Besiç askeri üslerine taş ve sopalarla yürüyen Beluç halkı bir karakolu ateşe verdi. Helikopterden halkın üzerine ateş açıldı. Kentteki hastanelerde boş yatak kalmadığı belirtildi. Saldırıda öldürülenlerin bir kısmının kimlik bilgileri paylaşıldı.

20'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Mezopotamya Ajansı'na (MA) bilgi veren Balucistan Ulusal Dayanışma Partisi Genel Sekreteri Habibollah Baloch, tecavüz iddialarını doğruladı. Baloch, aynı zamanda Mahsa Amini'nin öldürülmesi yanı sıra, İran İslam Cumhuriyeti’nin 43 yıllık suç geçmişi, infazlar, cinayetler nedeniyle de halkın  sokaklarda olduğunu ve Belucistan'da eylemlerin giderek yaygınlaştığını aktardı. Balloch, polis saldırısı sonucu 20'den fazla insanın öldürüldüğü veya yaralandığını ifade etti.

ÇARŞI MERKEZİNDE PATLAMA

Belucistan'ın Kohlu semtinde de bir çarşı merkezinde bir patlama meydana geldi. Belucistanlı Gazeteci Ali Jan Maqsood Mezopotamya Ajansı'na (MA) patlamada 2 kişinin öldüğü 12 kişinin ise yaralandığını aktardı. Saldırıyı üstlenen olmadığı için herhangi bir soruşturmanın yürütülmediği bilgisini paylaşan Maqsood, ayrıca Zahidan'da 15 yaşındaki küçük bir kızın polis tarafından taciz edildiğinin duyulmasının ardından halkın polis merkezine akın ettiğini, polisin eylemcilere ateş açarak çok sayıda kişiyi öldürdüğünü ve yaraladığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi