ANKARA - Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’nin ABD’ye iade edilme kararına itirazı reddedildi. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in onayı ardından Assange ABD’ye teslim edilecek.

Avustralya doğumlu Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, çok sayıda gizli ABD askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları yayımlamasıyla gündeme gelmişti. Assange’nin ABD’ye iade edilmesi kararına yapılan itiraz reddedildi.

İngiltere’nin başkenti Londra'da Yüksek Mahkeme, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesine ilişkin mahkeme kararına yapılan itirazın reddedildiğini açıkladı.İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden bir sözcü, "Başvurunun tartışılabilir bir hukuki temel oluşturmaması gerekçesiyle başvuru Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi" dedi. Assange'ın ABD'ye iade edilmesine ilişkin kararın şimdi İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından onaylanması gerekiyor.

SAVAŞ SUÇLARINI İFŞA ETTİ

ABD, 50 yaşındaki Avustralya doğumlu gazeteci Assange'ın kurduğu WikiLeaks'in çok sayıda gizli ABD askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları yayımlaması nedeniyle yargılanmasını istiyor. Assange, savaş suçlarını da ifşa etmişti.

Geçtiğimiz Aralık ayında Londra'daki Yüksek Mahkeme'de görülen davada, Assange'ın psikolojik sorunları nedeniyle intihar riski altında olduğu gerekçesiyle ABD'ye iade edilmemesi gerektiğine karar verilmişti. ABD’nin karara itirazı ardından mahkeme ABD lehine karar vermişti. Assange ise Yüksek Mahkeme'nin Aralık 2021'de kendisinin ABD'ye iade edilmesine dair kararına itiraz etmek için başvuruda bulunmuştu.

Editör: Haber Merkezi