İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Salgının etkisiyle bu yıl içerisinde 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana sera gazı yoğunluğunda en büyük düşüşün beklendiğine dikkat çeken WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, insanlığın ortak geleceği için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) alt kuruluşlarından Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, BM Cenevre Ofisi’nde video konferans yöntemiyle basın açıklaması düzenledi.

Koronovirüs (Kovid-19) salgınının, son 5 yılda tırmanışa geçen iklim değişikliğinin doğurduğu sosyo-ekonomik etkileri daha da yoğunlaştırdığını belirten Taalas,  salgın nedeniyle alınan önlemler kapsamında bu yıl İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sera gazı yoğunluğunda en büyük düşüşün beklendiğini vurguladı.Taalas, “İklim değişikliğinin ana etmenlerinden olan atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun bu yıl yüzde 6 düşmesi bekleniyor. Bu yüzde 6’lık (sera gazı) salınımı maalesef kısa vadede iyi bir haber” diye konuştu.

‘GELECEK İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ’

Gelecek yıl dünyanın normale dönmesiyle sera gazı yoğunluğunda daha büyük bir artış yaşanabileceği uyarısında bulunan Taalas, buna gerekçe olarak da Kovid-19 salgını nedeniyle duran sanayi dallarının tekrar faaliyete geçerek üretim açıklarını kapatacak olmalarını gösterdi.

Söz konusu geçici düşüşün iklim değişikliğini durduramayacağı uyarısında bulunan Taalas, uluslararası topluma iklim değişikliğine karşı mücadele çağrısı yaptı. Taalas, “İklim değişikliğine karşı da Kovid-19’da olduğu gibi aynı kararlılığı ve birliği göstermemiz gerekiyor. Sadece gelecek haftalar ve aylar için değil, gelecek kuşaklar için de insanlığın sağlığı ve refahı adına birlikte hareket etmeliyiz” çağrısında bulundu.

( MA )
Editör: Haber Merkezi