ANKARA - Yurt dışında yaşayan İranlılar, rejim tarafından saldırı altında tutulan Sanandaj için acil kodlu bir çağrıda bulundu.

MA'nın haberine göre; Yurt dışındaki ülkelerde yaşayan İranlılar, İran’ın Rojhilat eyaletine bağlı Sanandaj'da İran rejimi tarafından gerçekleştirilen ağır saldırılara yönelik acil kodlu bir çağrı yayınladı. Çağrıda başta Avrupa ülkeleri ve Amerika olmak üzere yurt dışında bulunan herkese harekete geçme çağrısı yapıldı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü tarafından yayınlanan çağrı metninde Sanandaj’ın İslami İran Rejimi tarafından topyekün askeri saldırıya maruz kaldığı ifade edildi. İnternet başta olmak üzere tüm iletişim yollarının kesildiği belirtilen metinde “Yaralılar güvenlik güçlerinin baskısı nedeniyle tedavi olamıyor. Hengaw'ın ulaştığı belgeler Sanandaj halkına karşı yasaklı savaş silahları ve ağır silahların kullanıldığını gösteriyor. Bilgi erişimini engellemek hükümet şehirlere erişimi engelliyor” ifadelerine yer verildi.

ULUSLARARASI ÇAĞRI

Uluslararası topluma çağrıda bulunulan metinde, "Bu bağlamda,  başta Avrupa ve Amerika ülkeleri olmak üzere yurt dışında bulunan herkesi, ikamet ettikleri ülkenin karar alma merkezlerinin önünde toplanmaya ve Sanandaj halkını desteklemek için siyasi olarak müdahale etmeleri için yetkililere baskı yapmaya çağırıyoruz. En önemli taleplerimizden biri İslam Cumhuriyeti büyükelçi ve diplomatlarının sınır dışı edilmesidir. Avrupa Birliği dış ilişkilerinde insan haklarını gözetmek ve uygulamakla yükümlüdür. Avrupa ülkeleri insan hakkı ihlalleri ve Sanandaj'daki katliam nedeniyle İslam Cumhuriyeti'nin konsolosluklarını yasal olarak kapatma hakkına sahiptir” denildi.

Editör: Haber Merkezi