T24 Dış Haberlerine göre; Rusya'nın Ukrayna işgalinin 10'uncu gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrıları, NATO tarafından yanıt bulmadı.

Rus ordusu şehirleri bombalamayı sürdürürken Ukrayna'nın Mariupol şehrinde planlananan sivillerin tahliyesi, Rusya'nın ağır bombardımanının devam etmesiyle iptal edildi. 

BBC, CNN ve Bloomberg gibi büyük haber kurumları, Putin'in Ukrayna’daki savaşa ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya'daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'li senatörlerle Zoom üzerinden bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Zelenski, ABD senatörlerinden Doğu Avrupa ülkelerinden Rus yapımı savaş uçağı gönderilmesini istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların savaş ilanına eşdeğer" olduğunu ifade etti. Devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Putin, "Ukrayna'da her şeyin plana uygun ilerlediğini" ve "Rus ordusunun hedeflerine ulaşacağını" söyledi.

Visa ve Mastercard, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.

Kırmızı bölgeler Rus askeri işgalindeki bölgeleri, patlamalar ise saldırıya uğrayan noktaları gösteriyor./ Kaynak: Britanya Savunma Bakanlığı

İşte 6 Mart'ta dakika dakika yaşananlar...

11.12 Ukrayna'nın Rusya tarafından kuşatılan Mariupol şehrinde bugün bir kez daha sivillerin tahliyesi için çalışılacak. 

Mariupol'de bir önceki tahliyenin Rus güçlerinin saldırıları nedeniyle durdurulduğu belirtilmişti.

10.54 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ukrayna'da bazı sağlık tesislerine yönelik saldırılar yapıldığını doğruladıklarını açıkladı. 

Ghebreyesus, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları yazdı: 

"DSÖ, Ukrayna'da sağlık hizmeti veren çeşitli tesislere saldırıları, ölümler ve yaralılar olduğunu doğruladı. Başka raporlar da inceleniyor. Sağlık tesislerine ya da sağlık çalışanlarına tıbbi tarafsızlığı ihlal eder ve uluslararası insani hukuğun ihlalidir." 

10.45 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nı Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

10.12 Britanya askeri istihbaratı, Rusya'nın Ukrayna işgalinin 11'inci gününde yeni bir rapor yayımladı.  Raporda, Rusya güçlerinin Ukrayna'da sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef aldığı ancak Ukrayna direnişinin Rusya'nın ilerleyişini durdurduğu belirtildi.

Raporda, Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna direnişinin gücünün Rusya'yı "şaşırtmaya" devam ettiğini belirtti.  Rapor, Rusya'nın direnişe Harkov, Chernihiv, Mariupol gibi şehirlerde sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef alarak yanıt verdiğini söyledi.

Rapor, şu ifadelerle devam etti: "Rus güçlerinin bu adımı Ukraynalıların moralini kırmak için olabilir. Rusya daha önce benzer taktikleri 1999'da Çeçenistan'da, 2016'da Suriye'de kullanmıştı."

Rusya, Ukrayna işgalinde sivillerin hedef alındığını reddediyor.

10.08 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Kiev'in 140 kilometre kuzeybatısında bulunan Zhytomyr  bölgesinde yerleşim bölgelerinin Rus füzeleriyle hedef alındığını açıkladı. 

Acil Durumlar Servisi, Rus güçlerinin hava saldırısında 15 evin yok edildiğini belirtti.

09.57 Ukrayna ordusu, Rusya işgalinin 11'inci gününde operasyon raporunu paylaştı. Ordu, belirli sınırları korumak için çatışmaların sürdüğünü vurguladı. 

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Donetsk'te savunma operasyonu sürerken, operasyonların kuşatma altındaki Mariupol şehrini savunmaya odaklandığını aktardı.

Rapora göre, Rus güçlerinin Dnipropetrovsk bölgesine ilerlerken durdurulduğu belirtildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı: "Ukrayna halkının direnci karşısında Rusya güçleri demoralize oldu ve oldukça düşük moral ve psikolojik duurm içinde hareket ediyor" 

09.15 Hafta sonu, dünyanın dört bir yanında on binlerce insan Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki göstermek için eylemler düzenledi.

08.32 Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği kontrolündeki ülkelere haber ulaştırmak amacıyla kurulan, ABD destekli Özgür Avrupa Radyosu (Radio Free Europe/Radio Liberty), Rusya'da medya kuruluşlarına yönelik baskı üzerine operasyonu durdurduklarını açıkladı.

Radio Free Europe/Radio Liberty CEO'su Jamie Fly kararının sebebinin "Putin rejiminin doğruya yönelik saldırıları" olduğunu söyledi.

08.15 ABD'den üst düzey bir heyetin, Nicolas Maduro hükûmetinden isimlerle görüşmek için Rusya müttefiği Venezuela'ya gittiği belirtildi.

The New York Times'ın aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer ve Beyaz Saray'dan isimler Venezuela başkenti Caracas'a yola çıktı.

Görüşmenin kimlerle yapılacağı ve ne kadar süreceği henüz bilinmiyor. 

Venezuela, Nicaragua ve Küba, bu hafta Rusya'nın Ukrayna işgalini kınayan Birlemiş Milletler karar tasarısında çekimser oy kullanmış ya da katılmamıştı. Bu adım, Rusya müttefiği Latin Amerika ülkelerinin Rusya'yla Ukrayna işgali konusunda mesafeli olabileceğine işaret etmişti.

NYT, heyetlerin yapacağı görüşmenin ABD ve Venezuela arasında uzun yıllar sonra yapılacak en üst düzey görüşme olacağını aktardı.

08.03 Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD yönetimi, Polonya ile Ukrayna'ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürütüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin dün ABD Kongre üyeleriyle yaptığı video konferans görüşmesinde "Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var" yönündeki çağrısına karşılık vermek için ABD yönetimi harekete geçti.

 Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Polonya'ya belli sayıda F-16 verebileceği, buna karşılık da Varşova'nın Kiev'e Sovyet dönemine ait savaş uçaklarından temin edebileceğini belirtti.

07.29 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Tesla CEO'su Elon Musk ile video konferans gerçekleştirdi. Zelenski, Musk'ı savaş sonrası Ukrayna'yı ziyaret etmeye çağırdı.

Ukrayna, Musk'ın şirketi Starlink'ten gelecek haftalarda daha fazla internet uyduları alacaklarını duyurdu.

07.21 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaklaşık 30 dakika süren bir telefon konuşması gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'ın aktardığına göre, Biden ABD, müttefikler ve ortaklar ile özel sektörün Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına karşı yaptırımlarını artırma çalışmalarından bahsetti.

Biden'ın Ukrayna'ya güvenlik, insani ve ekonomik desteğinin artacağını söylediği belirtildi.

01.47Visa ve Mastercard, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.

Editör: Haber Merkezi