ADANA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Yeni ortaöğretim modeliyle eğitimin daha da ticarileşeceğini vurgulayan Eğitim Sen Adana Şubesi Örgütlenme Sekreteri Erdal Karabulut, eğitim modelinin amacının “neoliberal ve din temelli eğitimi topluma mecbur bırakmak” olduğunu savundu.
Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk’un geçtiğimiz günlerde detaylı bilgiler verdiği yeni ortaöğretim modeline ilişkin hem velilerden hem de eğitimcilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şubesi Örgütlenme Sekreteri Erdal Karabulut, bu modelle eğitimin ticarileştirilmesinin daha da derinleştirilmesinin amaçlandığını ifade etti.


Şimdiye kadar 15 kez eğitim modelinin değiştirildiğini söyleyen Karabulut, değişikliklerin sorunları çözme yerine sorunları derinleştirdiğini vurguladı. Karabulut, bu modelle şu ana kadar eğitimde yapılaşan dönüşümlerin daha sistematik ve net bir programa oturtulmasının hedeflendiğini aktardı.


KAMU OKULLARINDAN BEKLENTİ


MEB'nin ortaöğretimdeki değişikliklere çok daha önem verdiğini söyleyen Karabulut, “Ortaöğretim yükseköğretime geçiş; iş gücü piyasasına ucuz işçi hazırlamanın, öğrencinin sistemin olumsuzluklarını görmeye ve tepki oluşturmaya başlamasının, ailelerin çocuğunun geleceğe hazırlama duygu ve çabalarının özelleşen eğitim piyasasına kanalize edilmesi bağlamlarından önem taşımaktadır. Okulların kamusal önem ve işlevinin azaltılması, fen, matematik, sosyal bilimler ve felsefe gibi derslerinin ortak derslerden çıkarılması; sertifika ve kariyer ofisleri gibi uygulamaların yaşama geçirilecek olmasıyla daha da artacaktır. Toplumun kamu okullarından umudu ve beklentisi daha da zayıflayacaktır” ifadelerini kullandı.


NEOLİBERAL VE DİN TEMELLİ EĞİTİM


“Bu modelle eğitimin ticarileştirilmesinin daha da derinleştirilmesi amaçlanmaktadır” diyen Karabulut, bu modelle eğitimin ve toplumun pedagojisi olma temelinin ciddi hasar alacağını savundu. Karabulut, şunları söyledi: “Liselerin spor salonu, sosyal sanatsal donanım ve altyapı yetersizlikleri göz önüne alındığında bununla ilgili derslerinde kısıtlanması ve seçmeli yapılması öğrencileri toplumsallaştırmaktan uzaklaştıracaktır. Sınav temelli eğitimi daha da güçlendirecektir. Özel okul ve etütleri daha ön plana çıkaracaktır. Amaç, neoliberal ve din temelli eğitimi topluma mecbur bırakmaktır.”


MÜCADELEYE DEVAM 


Bu eğitim modeliyle norm kadro sorunu yaşanacağını belirten Karabulut, 67 bin eğitimcinin norm fazlası duruma düşeceğini vurgulayarak, “Varolan mesleki itibarsızlığı ve yabancılaşmayı da getirecektir” dedi. Eğitim Sen’in yıllardır kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim talep ettiğini söyleyen Karabulut, bu talepler için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti. ( Kaynak: MA )
Editör: Haber Merkezi