İSTANBUL- CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya , İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Muş, Mardin, Şiirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’dan gelen “Barışın Çocukları” ile İstanbul’da buluştu.






Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Genel Sekreteri, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, "Okullar arasında eğitim farklılıkları olmamalı. Doğu'daki bir okulda okuyan öğrencimiz, İstanbul'da okuyan bir öğrencimizden daha az eğitim almamalı. Hepsi aynı iyi eğitimi almalı." dedi.

Hamzaçebi, partisi tarafından düzenlenen organizasyonla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden konuk olan 52 öğrencinin bir hafta süreyle Sarıyer Belediyesinin Kilyos tesislerinde tatil yaptığı programı için düzenlenen toplantıda konuştu.

İlk defa İstanbul'u gören ve tatil yapan öğrencilerle kahvaltı yapan Hamzaçebi'ye, CHPGenel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya , İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç eşlik etti.

Hamzaçebi, Türkiye'deki tüm çocukların eşit şartlarda eğitim alması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bütün çocuklarımız aynı eğitim olanaklarına sahip olmalı, bütün çocuklarımız sınavlara aynı eğitim düzeyi ile girmeli. Okullar arasında eğitim farklılıkları olmamalı. Doğu'daki bir okulda okuyan öğrencimiz, İstanbul'da okuyan bir öğrencimizden daha az eğitim almamalı. Hepsi aynı iyi eğitimi almalı. İşte burada devlete büyük bir görev düşüyor. Bunlar ileride mutlaka Türkiye'de gerçekleşecektir, omuzlarınızdaki bu yük hafifleyecek. Buna inanın."

Etkinliğin adının "Barışın Çocukları" olduğunu ifade eden Akif Hamzaçebi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kutuplaşmanın çok konuşulduğu, toplum kesimlerinin birbirlerine farklı anlayışlarla baktığı bir süreçte sevgi ve barış diline çok ihtiyacımız var. Sizler bugünün çocukları, gençleri, yarının büyüklerisiniz. Sizler ailenizin içinde, yaşadığımız toplumun ve ülkemizin kalkınmasında çok büyük görevler üstleneceksiniz. Bu süreçte hayat boyu üstleneceğiniz bu görevlerde bütün işlerinizde, çalışma hayatlarınızda sizlere nefreti değil sevgiyi, kavgayı değil arkadaşlığı, dostluğu, çatışmayı değil barışı tavsiye ediyorum. Buna sadaca Türkiye'nin değil bütün dünyanın ihtiyacı var."

Yıldırım Kaya: Hedef barış köprüsü
CHP Spor Kurulu’nun öncülüğünde, İstanbul İl Başkanlığı ve Sarıyer Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen etkinlikte konuşan Kaya, “Barış köprülerimizi kurmak ve güçlendirmek için Türkiye’nin farklı illerinden İstanbul’a gelen “Barışın Çocukları” ile kucaklaştık. İlerleyen süreçte, Türkiye’nin dört bir yanından çocuklarımızla buluşmaya devam edeceğiz. Barış köprülerimizi daha da sağlamlaştıracağız.” dedi.

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Barış Çocukları projesinin tüm Türkiye'ye örnek olması gerektiğine dikkat çekti.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, "Hayallerinizin peşinden koşun, Türkiye'nin geleneği sizlersiniz, bu etkinlik umuyoruz ki partimiz çatısı altında devamlılık arz edecek" ifadesini kullandı.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, sosyal belediyecilik anlamında Doğu ve Güneydoğulu çocukları misafir etmekten gurur duyduklarını söyledi.


Kaya:  Çocuklar savaşmaz


CHP Spor Kurulu’nun Başkanlığını da yürüten Yıldırım Kaya, “Çocuklar savaşı bilmez. Çünkü insanlar, barışa formatlanmış olarak doğarlar. Çocuklara savaşmayı, ölmeyi, öldürmeyi bizler öğretiriz. Evde, okulda, hayatın her alanında… Bize de öğretildiği gibi. Onların gözünde savaşı normalleştirip, meşrulaştırırız.” İfadelerini kullandı.


Kaya, “Herkesin bildiğini bir kez daha altını çizerek söylemek gerekirse… Küçük beyinlerin birer savaşçı gibi yeniden formatlanması, dünya barışı için en büyük tehdittir. Çocuklarımıza barışı öğretmediğimiz sürece savaşlar bitmeyecek. Dünya acı, kan gözyaşında boğulacak.” dedi.

“Buradan, en değeri varlıkları çocuklarını, il örgütlerimize emanet ederek, taa İstanbullara yollayan değerli ailelerimize, bizlere duydukları güvenden dolayı, sevgi ve selamlarımızı yolluyoruz.” diyen Kaya, ailelere de teşekkür etti.


İstanbul’a ilk defa gelen çocuklara, İstanbul gezdirildi, çok sayıda sosyal ve kültürel etkinliğe katılımları sağlandı. Etkinlik 9 Eylül’e kadar devam edecek.


İşte CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın o açıklaması:


“Barış köprülerimizi kurmak ve güçlendirmek için Türkiye’nin farklı illerinden İstanbul’a gelen “Barışın Çocukları” ile kucaklaştık. İlerleyen süreçte, Türkiye’nin dört bir yanından çocuklarımızla buluşmaya devam edeceğiz. Barış köprülerimizi daha da sağlamlaştıracağız.


Benim de Başkanlığını yaptığım CHP Spor Kurulu, İstanbul İl Başkanlığımız, organizasyona büyük destek veren Sariyer Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Genç, belediye emekçileri ve tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.


Buradan, en değeri varlıkları çocuklarını, il örgütlerimize emanet ederek, taa İstanbullara yollayan değerli ailelerimize, bizlere duydukları güvenden dolayı, sevgi ve selamlarımızı yolluyoruz.


Bu buluşmanın bir özelliği de, İstanbul’u hiç görmemiş, televizyon ya da filmlerde görmüş; güzel çocuklarımızın, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Muş, Mardin, Şiirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’dan bize umut getirmeleri. Biz de onların ceplerine umutlarımızı, sevgilerimizi ve barış özlemlerimizi doldurup öyle göndereceğiz. Okullarına gittiklerinde, bizim selamlarımızı, umut, sevgi ve dayanışma duygularımızı dağıtacaklar…


Çocuklar savaşı bilmez. Çünkü insanlar, barışa formatlanmış olarak doğarlar. Çocuklara savaşmayı, ölmeyi, öldürmeyi bizler öğretiriz. Evde, okulda, hayatın her alanında…


Bize de öğretildiği gibi! Çocuklarımıza savaşı öğretiriz daha çok... Onların gözünde savaşı normalleştirip, meşrulaştırırız.


Bebeklikten başlar savaş oyunları. Çocuklarımıza oyuncak silahlarla oynamayı, bilgisayar oyunlarıyla savaş “sanatını”, savaş stratejilerini öğretiriz. Büyüdüklerinde daha kolay gerçeğe dönüştürsünler diye…


Silahların üretilmesine izin verenler, onları pazarlayanlar, diğer yandan da barış mücadelesi yürütürler (!)


“En iyi silah en çok insan öldürendir, en iyi savaş en çok insanın öldüğü savaştır” diyenler, sözde “barış” mücadelesi verirler. Bu da büyüklerin oyunu! Büyüklerin oyununda en büyük acıyı yine çocuklar çeker!


Herkesin bildiğini bir kez daha altını çizerek söylemek gerekirse… Küçük beyinlerin birer savaşçı gibi yeniden formatlanması, dünya barışı için en büyük tehdittir. Çocuklarımıza barışı öğretmediğimiz sürece savaşlar bitmeyecek. Dünya acı, kan gözyaşında boğulacak.


Tarihteki ilk savaşta da insanlık kaybetti, son savaşa kadar da kaybetmeye devam edecek. Bizler çocuklarımıza barışı öğretmeliyiz. Bütün dünya da çocuklarına barışı öğretmeli.


Nazım Hikmetin dediği gibi;


Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne

Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar

Oynasınlar türküler söyliyerek yıldızların arasında

Dünyayı çocuklara verelim

Kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi

Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar

Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı

Çocuklar dünyayı alacak elimizden

Ölümsüz ağaçlar dikecekler

Keşke Nazım Hikmet’in dediği gibi dünyayı çocuklara versek, ölümsüz barış ağaçları dikseler. Gelen sulasa giden sulasa, hiç solmasa…

Sevgili çocuklar sizler buraya barış ağaçları dikmeye geldiniz.  Umudumuzu çoğalttınız… Biz umutsuz değiliz, barış ağaçları dikenlerin kazanacağını biliyoruz!”





Etkinliğin kapanış töreninde CHP Spor Üst Kurulu üyeleri Abdullah Kaya, Hüseyin Coşkun ve Halil Oral da, Güneydoğlu çocuklara, eğitimde başarı için sporun önemini anlattı.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

[Haber görseli][Haber görseli][Haber görseli]


Editör: Haber Merkezi