ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya Türkiye çapında 7 merkez ilde, çevre illerin katılımıyla düzenlenen “İktidar İçin Eğitim Toplantıları”nın ikincisinin düzenlendiği Burdur’da konuştu.

Toplantıya katılan; Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitim Sen, ÇYDD, eğitim fakültelerinden akademisyenler, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri temsilcileri de birer sunum yaptı.

Ölüm yıl dönümünde Bülent Ecevit’ı anan Kaya, ”Bugün 5 Kasım, bir devlet adamını, bir sanatçıyı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 3. Genel Başkanı Karaoğlan’ı Bülent Ecevit’i kaybettiğimiz gün… Onun mücadele kararlılığı, bizim mücadelemiz de yaşayacak.” dedi.

AKP iktidarında Cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşma sürecine girildiği için eğitimin içinden çıkılmaz hale getirildiğini söyleyen Kaya, “Ana hedefimiz Cumhuriyeti, Cumhuriyet devrimlerini ve eğitim devrimlerini ilelebet yaşatmak.” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı kazanılmadan, Sakarya Savaşı devam ederken 1921 yılında Ankara’da toplanan Maarif Şurası’na katıldığını hatırlatan Kaya, Atatürk’ün Ankara’da Maarif Şurası’na katılırken kafasında, Kurtuluş Savaşını kazanmak, cumhuriyeti ilan etmek ve eğitim devrimlerini gerçekleştirmek için eğitim ordusunu yetiştirme hedefi olduğunu söyledi.

Burdurlu olan yazar, sendikacı, devrimci öğretmen Fakir Baykurt’u da anan Kaya, “Fakir Baykurt, 70 yıllık hayatının 40 yılını öğretmenliğe vermiş, bizlere 50 eser bırakmış, TÖS (Türkiye Öğretmenler Sendikası) ve TÖDMF (Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu) Genel Başkanlıklarını sığdırmıştır.” dedi.

Fakir Baykurt’un mücadelesini devam ettirdiklerini söyleyen Kaya, Fakir Baykurt’un günümüze ışık tutan “Devrimci Eğitim Çalıştayı topladığı hatırlattı.

Yıldırım Kaya’nın açıklamaları şöyle:

Fakir Baykurt 9 Ekim 1971 yılında Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi, 2 Numaralı Sıkıyönetim Askeri Mahkemesinde şunları söylemiştir.

“Hak diyenin ağzına vurulmamalı, yol açanın yolu kesilmemelidir. Bu mücadeleye giren insanlar, sonuç ne olursa olsun, bunlara katlanmayı bilmelidir. Biz bileceğiz, bizden sonraki öğretmenler de bilecektir. Çok iyi biliyor ve inanıyoruz, çektiklerimiz boşa gitmeyecektir!”

Evet Fakir Baykurt’un dediği gibi, “Çektiklerimiz boşa girmeyecektir.” Bizler de mücadelemizi, çalışmalarımızı bu inanç yürütüyoruz.

Değerli dostlar

TÖS Başkanı Fakir Baykurt’un 4 Eylül 1968 yılında “Devrimci Eğitim Şurası”nda yaptığı konuşmada eğitimin “fırsat eşitsizliği içinde” olduğunu vurguluyor. 

Fakir Baykurt, “Toplumların kurtulmasında ve kalkınmasında, eğitimcilere düşen başlıca görev, onları uyandırmak ve yetiştirmektir.” diyor.

Fakir Baykurt taa o zamandan “Pahalı fabrika ürünleri alıp, bunun bedelini sürekli tarım ürünleriyle karşılamak olanağı yoktur”. diyor.

Bu uyarıların dikkate alınmadığını bugün çok acı bir şekilde görüyoruz. Biz katma değeri yüksek ürünler üretemiyoruz, satamıyoruz. Bilgisayarı, akıllı telefonu, katma değeri yüksek diğer ürünleri dışardan alıyoruz. Ve onların değerini meyve sebzeyle ödemeye çalışıyoruz. Tarımın da bitirildiği şu günlerde bunu da yapmak pek mümkün olmayacak.

Fakir Baykurt Devrimci Eğitim Şurasında yoksul köylü çocuklarının gidebileceği okulların İmam Hatip okullarını olduğunu…” söylüyor.

Bugün değişen ne var? Siyasiler kendi çocuklarını yurt dışında en iyi okullara gönderirken tüm okulları İmam Hatipleştirmek için uğraşıyorlar.

Kendilerine oy verenlerin çocukları İmam Hatiplere, Meslek Liselerine, kendi çocukları özel kolejlere. En Başarısız okul olan İmam Hatiplerin sayısını artırmakla övünen Recep Tayyip Erdoğan’ın torunu Amerikan kolejine…

Fakir Baykurt Devrimci Eğitim Şurasını eleştirenlere, politika yapıyorsunuz diyenlere şu yanıtı vermiştir, “Tarafsızlık çağdaş aydının, çağdaş eğitimcinin şiarı olamaz, çağdaş aydın, çağdaş eğitimci, halkın ve hakkın tarafındadır.”

Aradan yarım asırdan fazla zaman geçmiş biz hala eğitimde fırsat eşitliğini çözememişiz.

O zamanda kanuna göre 3 yılda bir toplanması gereken Milli Eğitim Şurası toplanmamış, TÖS “Devrimci Eğitim Şurası”nı toplamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı da Mayıs 1969’da Şura’yı toplayacağını açıklamak zorunda kalmıştır.

Bugünde Milli Eğitim Bakanlığı, tüm çağrılarımıza rağmen 7 yıldır toplamadığı Milli Eğitim Şurasını,  1-3 Aralık 2021 tarihleri arasında yapacağını duyurdu.

20 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP eğitimde fırsat eşitliğini tamamen bozmuştur. Eğitimde fırsat eşitliğini bozanların, bunu düzeltmelerine imkan yoktur.

Sahte eğitim şuralarına kapılarımız kapalı. Hilafeti savunanalar,  Latin harflerine karşı çıkanalar, Milli Eğitim Bakanlığını tarikatlara teslim edenlerle Cumhuriyetin 2. Yüzyılının yolu aydınlatılamaz.

AKP’nin milli eğitimde bugüne kadar izlediği gerici politikadan dolayı Şura’dan bir şey beklemiyoruz. Bu Şura bizi heyecanlandırmıyor! Bu Şura’yı tanımıyoruz!

Bizim Türkiye çapında 7 bölgede 81 il örgütümüzün katılımıyla, “İktidar İçin Eğitim Toplantıları”nı yapmaktaki amacımız iktidara hazırlanmak, eğitim politikalarımızı eğitimin bileşenleriyle birlikte tamamlamaktır. Siyasal düşünceleri ne olursa olsun, eğitimde sözüm var diyen herkese kapımız da gönlümüzde açıktır.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

5 Kasın 2021

Editör: Haber Merkezi