İZMİR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; İzmir Torbalı Belediyesi’nin düzenlediği, açılış konuşmasını yapmaktan mutluluk ve onur duyduğum, 2.  Kariyer Günleri toplantısını başarıyla tamamladık. Torbalı Belediye Başkanımız Mithat Tekin’e, katılım sağlayarak destek veren üniversitelerimizin değerli temsilcilerine ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaya’nın, Kariyer Günleri açılışında yaptığı konuşma şu şekilde;

  • Sevgili gençler
  • Değerli Belediye Başkanım
  • Saygıdeğer Katılımcılar
  • Hepinizi saygıyla selamlıyorum…

Bugün buradaysak avuçlarımızın içinde sabırsızlanan bir umudumuz var demektir. Umut aydınlık yarınların kapısını açan en değerli anahtardır. Sizler de umudun anahtarını ellerinize alıp koşup buraya gelmişsiniz.

Sevgili gençler…

Umudun en güzel tarifini yine bir gencimiz, 16 yaşındaki Berkay Gezgin 2019’da “Her şey çok güzel olacak” diyerek yapmıştı…

Biz de o umudun peşine takıldık…

Dilimizde pelesenk oldu, sloganımız oldu…

Sonra da “Her şey çok güzel oldu.”

Bugün burada “kariyeri” enine boyuna konuşacağız. Kariyer Fransızca bir kelime… Bir yere çıkan, bir yere gelen anlamlarında kullanılıyor. Sözlükte “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.” olarak tanımlanıyor.

Türkiye’de kariyer bir çalışma, başarı ya da uzmanlıkla gelinen bir durumdan çok “atama” ile gelinen yer olarak algılanıyor. Gençler kariyeri bir yere birilerinin çıkarttığı değil; bir başarı hikayesiyle, uzmanlaşarak elde ettikleri bir meslek olarak görmeleri gerekir.

Sevgili arkadaşlar…

Kariyerin nasıl ilmek ilmek kazanıldığını, hayattan kopmadan, taa hayatın merkezinde nasıl yol alındığını Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün hayatından bazı kesitlerle açıklamak istiyorum. 

Biliyorsunuz Atatürk çok iyi bir asker, olağanüstü yetenekli bir komutan, eşsiz bir devlet adamıdır. Bu yeteneklerinin hiç biri tesadüf değildir.

Dünyayı anlamak için okuyan, araştıran, yazan ve uygulayan bir kişiliktir. Atatürk 57 yıllık kısacık ömründe 3 bin 997 kitap okumuş,  9 kitap yazmıştır.

Ama hayattan hiç kopmamıştır, türkü söylemiş,  dans etmiş, yüzmüş, hayvanlarla, doğayla iç içe bir hayat yaşamıştır.

Hayatının merkezine umudu koymuştur. O hiç karamsar olmamıştır…

13 Kasım 1918’de İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya giderken, 55 parçalık işgal donanmasının arasından geçer.

Yaver Cevat Abbas boğaza giriş yapan düşman zırhlılarını ve arkadan gelen gemileri gösterir, hüzünlü ve ağlamaklı bir sesle “Geliyorlar” der.

Mustafa Kemal Atatürk kararlı bir sesle  “Geldikleri gibi giderler” der.

İzmir’in işgal edildiği günlerde Anadolu ordusuz, parasız ve örgütsüz kalmış… Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıkmış.

“O’na ‘Ordu yok’ dediler, ‘Kurulur’ dedi;

‘Para yok” dediler. “Bulunur” dedi;

“Düşman çok” dediler, “Yenilir” dedi

Ordu kuruldu, para bulundu, düşman da yenildi…

Sonra da hayalini kurduğu özgür ülkeyi kurdu…

Sevgili arkadaşlar…

Çok zorlu bir süreçten geçtiğinizi biliyorum. Birçoğunuz belki de Türkiye’yi terk edip hayalinizdeki ülkede okumak, çalışmak, yaşamak için gideceksiniz…

Kimse hayallerinden vazgeçmesin…

Ancak hayallerinizin peşinden koşanken bu güzel ülkenin umudunun sizler olduğunu bir an bile aklınızdan çıkarmayın.

Eğitiminizi nerede yaparsanız yapın Atatürk’ün size emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetini unutmayın…

Gelecek sizlerindir!

Bu ülkeyi cennet de, cehennem de yapacak olan sizlersiziniz…

Tüm imkansızlığa rağmen bir meslek sahibi olun, yaptığınız işte uzmanlaşın ne yaparsanız yapın onu en iyi yapmaya odaklanın.

Dünyayı gezin, görün…

Dünyayı anlamak, yorumlamak, bilimi takip etmek için yabancı dil öğrenin…

Unutmayın biz Avrupa Birliğine gireceğiz…

Sizler de Avrupa parlamentosunda dünyaya yön vereceksiniz…

İnsanlık için en büyük buluşları sizler yapacaksınız…

Katma değeri yüksek ürünleri sizler üreteceksiniz…

Sizler uzayın keşfine çıkacaksınız

Evreni keşfedeceksiniz…

Size güveniyoruz…

Konuşmama Genel Başkanımız Sn. Kılıçdaroğlu’nun gençlere halkın iktidarında ilk altı ayda gerçekleştireceğimiz vaatlerimizi açıklayarak bitirmek istiyorum.

Ayrıca Genel Başkanımızın sıcak selamlarını getirdim…

  • Gençlerin ilk cep telefonu ve oyun konsolu alımlarında ÖTV sıfırlanacak. İlk internet aboneliklerinden vergi alınmayacak ve indirimli paketlere ulaşmaları sağlanacak. 
  • KYK öğrenim kredisi borçları sıfır faizle yapılandırılacak. Faizsiz ve taksitli geri ödeme süreci işe başladıktan sonra uygulamaya konulacak.
  • Üniversiteye kayıt yaptıran 18 yaş üstü her gence kültür sanat etkinliklerinde kullanabileceği bin TL bakiyeli kart yada mobil uygulama tanımlanacak. Bu kart veya mobil uygulama, finansal teknoloji ürünü olacak.
  • Aile destekleri sigortasından faydalanan ailelerin çocuklarına kamuya personel alımlarında pozitif ayrımcılık yapılacak, mülakat kaldırılacak, zorunlu hallerde kamera kaydıyla mülakat olacak. Torpile kökten son verilecek. Yerel yönetimler de dahil kamuda ilana çıkılan her pozisyon için şeffaf kurallarla işe alım yapılacak.
  • Gençlerden pasaport çıkarma işlemi ya da yurtdışına çıkış harcı alınmayacak. 
  • Gençlerin alacağı ilk sıfır otomobilde ÖTV sıfırlanacak. 

Siz gençlerin hayalleri bizim hedeflerimizdir.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

Editör: Haber Merkezi