ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ücretli öğretmenlere taahhütname imzalattırılmasını eleştirdi. Ücretli öğretmenlerin borçlandırıldığını söyleyen Parlakçı, “Taahhütname imzalatılması kabul edilemez eğitim emekçilerine yönelik dayatmaları kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Öğretmenler, okullara çağrılaraktaahhütname imzalatıldı

Yapılan düzenlemeye rağmen öğretmenlerin okullara çağrılarak, taahhütname imzalatıldığını vurgulayan Başkan Parlakçı, “Birçok okulda ücretli öğretmenlere, “COVİD-19 salgını nedeniyle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde üzerimde bulunan ek ders görevine bağlı ek ders ücretinin ödenmesini, tatil edilen günlere İlişkin tarafıma verilecek telafi eğitimi ve uzaktan eğitim görevini herhangi bir ücret almaksızın yerine getireceğimi aksi halde tarafıma yapılacak ek ders ücreti tutarını yasal faiziyle ödeyeceğimi taahhüt ederim” ifadelerinin yer aldığı belge imzalatılıyor” dedi.

80 bin civarında güvencesiz çalışan ücretli öğretmen var
Salgın nedeniyle eğitime verilen ara yaklaşık 80 bin civarında güvencesiz çalışan ücretli öğretmenin mağdur edildiğini, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın önce ücretli öğretmenlere ücret ödenmeyecek açıklamasının ardından gelen tepkiler sonrası 28 Mart’taki açıklamasıyla ücretlerinin şartlı ödeneceği, ücretli öğretmenlerin mağduriyetini çözmediğini kaydetti. “Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin ardından ücretli öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için, ücretlerinin ödeneceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı’nın 3 Nisan’da yayımladığı “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” kararnameyle, ücretli öğretmenlere verilecek ücret “Tatil edilen günlere ilişkin kendilerine telafi eğitimleri ve uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin görev verilmesi halinde, bu görevleri ayrıca ek ders ücreti ödenmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerden birinci fıkra kapsamında yapılan ödemeler geri tahsil edilir” şeklinde düzenlendi” diye konuştu.

Eşitsizliğin devam ettiğini görüyoruz
Ücretli ve usta öğretici eğitim emekçilerinin asgari ücretin altında bir maaşla çalıştırıldığı tespitini yapan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Var olan mevzuata göre telafi eğitimin yapılması zorunlu, bu okullar açıldığında yapılacak. Eğer arkadaşlarımıza o süreçte görev verilirse, girdikleri eğitimlerden ücret alamayacaklar. Görevlendirmezlerse, bu dönem ödenen ücreti geri ödeyecekler. Kabul edilemez bir durum. Ücretli öğretmenler borçlandırılıyor. Bu kadar mağduriyet yaratan bir süreci kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımızın bu mağduriyetinin giderilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Ücretli öğretmenler ve usta öğreticilerle ilgili karar, eşitsizliğin devam ettiği anlamına geliyor. Biz, arkadaşlarımızın ücretli izinli sayılmasını talep etmiştik. Oysa sadece okullar açıldığında yapılacak derslerin ücretinin ödenmesi kararı alınmış. O dönemde arkadaşlarımız yaşamlarını nasıl sürdürecek? Ücretli öğretmen ve usta öğretici hala mağdur.”
Editör: Haber Merkezi