DİYARBAKIR - Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Hatice Efe, atanmayan öğretmenlerin çareyi güvencesiz ücretli öğretmenlikte bulduğunu belirterek, son 5 yılda 52 atanamayan öğretmenin intihara sürüklendiğini söyledi.


JINNEWS'in haberine göre; Yeni eğitim ve öğretim yılı bir hak olmaktan çıkıp paralı hale gelen eğitim sistemindeki sorunlarla başlarken, kangrenleşen sorunlardan biri de atanmayan öğretmenler. Yıllarca atama bekleyen öğretmenler güvencesiz koşullarda sözleşmeli ve ücretli öğretmenlikte çare buluyor. Diyarbakır Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Hatice Efe, eğitimde "kölecilik" mantığının ücretli ve sözleşmeli öğretmenlikle devam ettiğini söyledi.


'Öğretmenlikte taşeron mantığı'


Yeni eğitim öğretim yılına mevcut sorunların artışıyla girildiğini ifade eden Hatice, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir iyileştirici tedbir almadığını vurguladı. Hatice, "Mesela geçen yıllardan devam eden sözleşmeli ve ücretli öğretmen, müfredatın içeriği, ders kitapları içeriğinin hazırlanması, okulların yapısal sorunları olduğu gibi duruyor. Öğretmenler açısından en büyük sorun ise iş güvencesizliğidir. Ücretli öğretmenlik sorunu çözülememişken birde şimdi sözleşmeli olarak öğretmen arkadaşlarımız çalıştırılıyor" dedi.


'Sözleşmeli öğretmenlik kaygı ve işini kaybetme korkusu yaratıyor'


Sözleşmeli öğretmenin tayin hakkı olmadığı, gittiği yerde 6 yıl kalmak zorunda olduğuna çeken Hatice, "4 yıl boyunca da kadro verilmiyor. Sözleşmesi tek taraflı feshedilebilir. Sözleşme ilk çıktığında valilik tarafından feshediliyordu. Fakat Eğitim Sen olarak itirazlarımız sonucunda bu yetki bakanlığa verildi. Bakanlık da ihtiyaç duymadığı dönemde tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilir. Bu da başlı başına bir sorundur. Öğretmenin her an işini kaybetme korkusu var" sözlerini kullandı.


'Öğretmene dayatılan köle mantığı'


Hatice, sözleşmeli öğretmenlerin çektiği zorluklara değinerek, "Sözleşmeli öğretmenin sigorta primi, ders ücreti daha az yatıyor ve çocuk yardımı alamıyor. 4 yıl çalışıyorsun ama senin bir puanın yok, aslında hiç çalışmamış görünüyorsun. Eş durumu tayin hakkı yoktu, itirazlar sonucu bu konuda son bir değişikliğe gidildi ve eşi kadroluysa yanına tayin isteme durumu getirildi" ifadelerine yer verdi.


'İktidarda çözüm iradesi göremiyoruz'


Hatice, ücretli öğretmenlerin durumunun daha da kötü olduğuna dikkat çekerek, onların hiçbir şey talep edemediklerini kaydetti. Hatice, "Mesela tatil günlerinde, resmi günlerde onların maaşları ödenmez. Karneler dağıtıldığında ücretli öğretmenlerin işi biter. Okul içerisinde öğrencinin, velinin hatta öğretmenin, müdürün yaklaşımı daha farklıdır. Biz aynı işi ürettiğimiz halde farklı muamele görüyoruz" dedi.


'Psikolojik ve sosyolojik sorunlar yaratıyor' 


Tüm bunların sosyolojik ve psikolojik sorunlar yarattığını söyleyen Hatice şunları ekledi: "Bunun sonucunda intiharlar artıyor. KPSS' ye giriyorsunuz. Yandaş olmadığınız için atanmıyorsunuz. Son beş yılda 52 kişi intihara sürüklendi. İnsanlar atanamadığı için ücretli öğretmenlik yapıyor. Ücretli öğretmen benim aldığımın dörtte birini almıyor. Tüm bunlar iktidarların yarattığı politikaların sonucudur. Bu sorunların giderilmesi bakanlığın elinde fakat biz buna yönelik bir çözüm iradesi göremiyoruz."
Editör: Haber Merkezi