DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:Türkiye’de ulus devletin inşası sürecinde oluşturulan tek dil politikasının sekteye uğramadan devam ettiğini belirten Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, ”Kürtçe ve birçok farklı dil, devlet politikasıyla yok edilmekle  karşı karşıyadır” dedi.

KESK Amed Şubeler Platformu, 21 Şubat “Dünya Anadili Günü” dolayısıyla Sonat Sokağı’nda yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Bunun üzerine platform üyeleri, açıklamayı Eğitim-Sen 1 No’lu Şubesi önünde yaptı. Polis ablukası altında yapılan açıklamada, “Zimanê me hebûna me ye” pankartı açılırken, sık sık alkış ve zılgıtlar eşliğinde “Be zîman jiyan nabe” ve “Ziname rumete meye” sloganları atıldı. Açıklama, Kürtçe’nin Dimilki lehçesi ve Türkçe dilinde okundu.

Türkçe açıklamayı okuyan Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, UNESCO’nun yaptığı “Tehlike Altındaki Diller Dünya Atlası” çalışmasına göre; dünyadaki 6 binden fazla dilin 2 bin 500’ü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ise konuşulan dillerinde yüzde 90’ından fazlasının yok olacağının altını çizdi.

‘TEK DİL POLİTİKASI SÜRÜYOR'

Resmi politikalara bakıldığı zaman farklı dillerin sürekli olarak  itibarsızlaştırılmayla karşı karşıya kaldığını belirten Şahin, “Türkiye’de ulus devletin inşası sürecinde oluşturulan tek dil politikası hiç sekteye uğramadan devam etti. Ülkede yaşayan milyonlarca insan anadillerinde eğitim alamazken bunun talep edilmesi çeşitli gerekçeler sunularak kreminize edilip yasak kapsamı genişletildi. Bu yasalar çerçevesinde halkın kendi anadil de eğitim hakkı talebi seçmeli ders olarak veriliş gibi gösterilip ondan bile resmi olarak olmasa da uygulanan politikalarla fiili olarak vazgeçilmiştir” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİLER EĞİTİME GERİDEN BAŞLIYOR’

Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin kendi anadilinde eğitim göremediği için eğitime geriden başlamak zorunda kaldığını vurgulayan Şahin, anadil üzerinde yürütülen bu politikaların da insanlık suçu olduğunun altını çizerek, “Aktarılmayan ve eğitim dili olarak kullanılmayan Kürtçe ve birçok farklı dil devlet politikasıyla yok edilmekle  karşı karşıyadır” dedi. Dillerin ülkelerin zenginliği olduğunu vurgulayan Şahin, dillerin etkisizleştirilmesine dönük yürütülen politikalardan yetkililerin bir an önce vazgeçmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Açıklama, alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.

(MA)
Editör: Haber Merkezi