İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  MEB’in, salgın nedeniyle devreye koyduğu Eğitim Bilişim Ağı ile eğitim atağı yapılmış gibi bir algı oluşturduğunu dile getiren Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, sistemin örgün eğitimin yerine geçebilecek bir sistem olmadığını ifade etti.


MA'nın haberine göre; Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla beraber Türkiye’de alınan önlemlerden biri, eğitim ve öğretime geçici olarak ara verilmesi oldu. Bu kapsamda dersler yüz yüze değil, uzaktan eğitim sistemi olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden verilmeye başlandı. İlk ve orta dereceli okullarda eğitim görenler için EBA TV’den yayın yapılmaya başlandı. Ancak öğrencilerin erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra işlenen derslerdeki kimi içerikler de velilerin tepkilerine yol açarak, tartışmalara neden oldu.


Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim) Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, hala bütün öğrencilerin sağlıklı bir şekilde ulaşamadığı EBA sistemine ilişkin konuştu.


ALGI OLUŞTURULDU


EBA TV sisteminin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğrencilerin bu süreçte eğitimden çok uzak kalmaması ve eğitimcilerin öğrencileriyle bağlarının kopmamasına dönük adına bir yöntem olarak düşünüldüğünü söyleyen Mike, fakat yine Bakanlık tarafından sanki eğitim atağı yapılıyormuş gibi bir algı oluşturulduğunu ifade etti. Medyanın da bu algıyı medyanın iyice körüklediğini dile getiren Mike, uzaktan eğitim sisteminin örgün eğitim sisteminin yerine geçebilecek bir sistem olmadığını vurguladı.


Mike, “Normal koşullarda uzaktan eğitim sistemi tamamlayıcı bir eğitim sistemidir. Ancak bugün uygulanan uzaktan eğitimse böyle değil. Sadece bir platform üzerinden ödev gönderiyoruz. Ama çocuklar bu ödeve bakıyor mu? Çoğu da bakmıyor. Lise öğrencilerinin daha duyarlı olması gerekirken onların bile duyarlığı düşük” diye belirtti.


DOĞRU KULLANILDIĞINDA…


Uzaktan eğitim sisteminin doğru kullanıldığında ancak işe yarayabileceğini söyleyen Mike, “Doğru kullanılma da şu olur; eğitimi yaparsınız, eksikleri giderme adına öğrencilerinize elektronik ortamda soru gönderirsiniz ve iletişimde olursunuz. Bu anlamda faydası olur. İlerleyen süreçte bunun faydasını da göreceğiz” ifadelerini kullandı.


Mike, sınava hazırlanan 8’inci ve 12’inci sınıflar için canlı derslere başlansa da, bu derslere katılımın düşük olduğunu dile getirdi. Bakanlığın ilk açıklamasında EBA sürecinde işlenen konuların sınavlara dahil olmayacağını açıkladığını hatırlatan Mike, bunun sebebinin ise tüm öğrencilerin sisteme ulaşacağının garantisi olmaması olduğunu belirtti.


ANTİDEMOKRATİK BİR UYGULAMA


Mike, EBA canlı ders sisteminde derslerin kaydedilmesinin özellikle öğretmenler için neden olduğu sorunlar üzerinde de durdu. Mike, “Sınıf ortamının öneminden ve mahremiyetinden bahsediyoruz. Hiç kimse sınıfa girip kamerayla gözetleyemez. Bu yasadışı bir yöntem ama şimdi EBA canlı derste öğrenciyle öğretmen ders yaparken bu kayıt ediliyor” dedi.


Öğretmenlerin kayıt altına alındıkları için ders yaparken kendilerini robot gibi hissettiğini söyleyen Mike, “Bu da açıkçası anti demokratik bir uygulama ve etik olmayan bir yapılanmadır. Ne yazık ki bu uygulama da bu şekilde sürdürülüyor” diye konuştu.








Editör: Haber Merkezi