ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Çocukların hissedip tanımlayamadığı, başa çıkamadığı duyguları ve yansımalarını fark etme, tanımlama, ifade etme ve yaşadıkları zorluklarla baş etmelerini sağlayacak bir kitap…




Ebeveynler kendisini/duygusunu ifade edemediğinde çocukların ne kadar zorlandıklarını deneyimlemiştir. Bu yüzden Duygularıyla Arkadaş Olan Çocuk’tan bahsetmek lazım. Zira kitap duygunun kabulü ve duyguları fark etmek üzerine bir içerik sunuyor. Bu amaçla kitap şu sorularla başlıyor: Bugün bir duygu geldi mi ziyaretine? Kapıyı açıp davet edebilir misin onu içeri? Ne istediğini sorabilir ve öğrenebilir misin? Hoş geldin deyip anlattığı şeyi dinleyebilir misin?

Bu sorulardan sonra kitap çocuklara duyguları fark etmenin diğer bir yolu olan bedeni dinlemeyi gösteriyor. Boğazında takılı bir şey, midende bir boşluk hissi gibi duyguların bedensel yansımalarını algılamalarına yardımcı oluyor. Kitap aynı zamanda renk, sıcaklık, sertlik gibi sıfatlarla soyut kavram düzeyinin altında olan küçük çocukların da duygularını tanımlamalarına olanak veriyor.
Bu içerik çocukların hissedip tanımlayamadığı, başa çıkamadığı duyguları ve yansımalarını fark etme, tanımlama ve ifade etmelerini ve ifade edemediklerinde yaşadıkları zorluklarla baş etmelerini sağlayabilir.
Yazar: Lauren Rubenstein,
Çevirmen: Selim Yeniçeri,
Okuyan Us Yayınları, 2016

Hatice Kapusuz’un Gazete Duvar için hazırladığı yazıdan alınmıştır. Tamamı BURADA EKMEK ve GÜL 


Editör: Haber Merkezi