HABER MERKEZİ-  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş öğrencilerin barınma sorununa ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde devletin kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak ile görevli olduğunu söyledi. 

Barınmanın bir hak olduğu ve iktidarın asli görevleri arasında yer aldığı belirtilen kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi: 

“Anayasa’da her ne kadar doğrudan barınma hakkı tanımlanmamış olsa da, gerek Anayasa’nın ruhu gerekse 5 ve 57nci maddelerin içeriği Türkiye’de iktidarlara ve siyaset kurumuna barınma ile ilgili sorunları çözme görev ve sorumluluklarını vermektedir. Anayasa’nın yanı sıra gerek uluslararası hukuk gerekse de toplumsal yaşamın gerçekliği barınma sorunlarının çözümünde iktidarlara birincil sorumluluk vermektedir. Dolayısıyla yurttaşlar açısından barınma bir hak, iktidar açısından ise asli sorumluluktur.”

‘YOKSULLAŞMAYI EN DERİN HİSSEDEN GENÇLER’ 

“Türkiye’de uzunca bir süredir devam eden ekonomik ve sosyal kriz, yüksek seviyede fiyat artışları ve enflasyon rekorları bunlarla bağlantılı olarak yoksullaşmayı getirmiştir. Toplumun geneline yayılan yoksullaşmayı en derinden hisseden kesim ise gençler, özellikle de üniversite öğrencileridir.”

‘SORUN ÇÖZMEK YERİNE ÖĞRENCİLERİ KRİMİNALİZE EDİLİYOR’ 

Kiralarda yaşanan yüksek fiyatların öğrenciler tarafından karışlanmayacak düzeye geldiği belirtilen kanun teklifinde, “Geçim sorunu yaşayan, yoksullaşmayı en derinden hisseden ve geleceğini kazanmak isteyen üniversite öğrencilerinin eylemleri kısa süre içerisinde hem çok sayıda kente yayılmış hem de kamuoyundan büyük destek almıştır” denildi. Üniversite öğrencilerinin sorunun çözmek yerine iktidarın öğrencileri kriminalize ettiği belirtilen kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi: 

“Öğrencilerin somut sorunları ve bu sorunların gerçeklere tekabül ettiğini gösteren veriler tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Dolayısıyla iktidarın söz konusu tutumundan vazgeçmesi ve öğrencilerin barınma hakkını tanıması kaçınılmaz, anayasal ve siyasal bir sorumluluktur.Elbette üniversite öğrencilerinin sorunları barınma ile sınırlı değildir. Üniversite öğrencilerinin sorunlarını çözmek için kapsamlı ve katılımcı gençlik politikalarına ihtiyaç vardır. Gençlere bütçeden daha fazla kaynak ayırmak, demokratik haklarına saygı duymak, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde davranmak bunlardan sadece birkaçıdır. Bu gerçeğe rağmen yüz yüze eğitim ve öğretime geçilmesi ile açığa çıkan barınma sorununu çözmek için siyaset kurumu ve TBMM derhal gerekli adımları atmalıdır.”

Grup Başkanvekilleri verdikleri kanun teklifinde şu taleplere yer verdi: 

-Kamuya ait yurtların öğrencilere ücretsiz hizmet sağlamasını,

-KYK’ye bağlı yurtlarda boş kontenjan kalmasının önüne geçilmesini,

-Özel yurtlarda kalan öğrencilerin desteklenerek masraflarının karşılanmasını,

-Kamu veya özel yurtlarda barınma imkanı olmayan öğrencilerin kira, elektrik, su gibi temel barınma masraflarının ilgili valiliklerce sağlanmasını teklif ediyoruz.

( Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: Haber Merkezi