ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifa kararını değerlendiren HDP Eğitim Politikaları Komisyonu Sözcüsü Salim Kaplan, “MEB’de yaşanan krizin asıl sorumlusu Erdoğan rejimidir. İstifa etmesi gereken de Erdoğan’dır” dedi. 

MA'nın haberine göre; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifa etmesinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanı olarak atandı. Selçuk’un istifasını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Salim Kaplan, 

TANRI KRALLIK REJİMİ

Yaklaşık bir haftadır Selçuk’un istifa ettiğine dair söylentilerin olduğunu hatırlatan Kaplan, “Yayımlanan kararnamede Ziya Selçuk’un affını talep ettiği ve Cumhurbaşkanı tarafından da affın kabul edildiği belirtiliyor. Dikkat eserseniz bir istifa değil af dileme süreçleri ile karşı karşıyayız. Biliyoruz ki tarihte af bahşetme; kudrete sahip egemenden suçluların talep ettiği bir mekanizmaydı. Soylu ile başlayan af talep etme mekanizması (istifa yerine) artık eskinin tanrı krallık rejimi ile yönetildiğimizi gösteriyor” dedi.

KAOTİK STRATEJİ

İktidarın pandemi döneminde de yönetememe halini kaotik süreç yönetimi ile kendini ikame etmeye çalıştığını anlatan Kaplan, “Yönetimsel krizler, kaotik strateji ile yönetilince toplum savunmasız bırakılır ve bir nevi cezalandırılır. Pandemi süreci toplumun tamamıyla savunmasız bırakıldığı bir tercih ile yönetildi. Bu süreçte yoksul halkın daha da yoksullaştığı emekçinin intiharlara sürüklendiği bir durumu yaşıyoruz” diye belirtti.

YÖNETEMEME

Pandemi döneminde eğitime erişimde en büyük zorluğu çeken milyonlarca çocuğun olduğunu dile getiren Kaplan, şunları söyledi: “Eğitim Sen’in açıkladığı verilere göre, milyonlarca çocuk internete erişemediğinden online ders alamadı. On binlerce çocuk evinde bilgisayar bulamadığından derslere katılamadı. Eğitimde fırsat eşitliği tümden derinleşti. Bakanlık ise hiçbir önlem almadı. Ziya Selçuk’u icra eden bir bakan olamadığını bütün açıklamalarının satır aralarında belirtti. Temennin önüne geçebilen hiçbir icraatı olamadı. Okulların bir açılıp bir kapanması okullarda yeterince önlemlerin alınmaması eğitimcilere aşı konusunda birbiriyle çelişen takvimsel açıklamalar, eğitim bakanlığının süreci yönetemediğinin yönetme kapasitesinin olmadığının en yalın örnekleridir.”

SORUMLU ERDOĞAN

Tüm olumsuzlukların sadece Ziya Selçuk’un istifa etmesiyle kapanamayacağını vurgulayan Kaplan, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşanan krizin asıl sorumlusu Erdoğan rejiminin kendisidir. Dolayısıyla istifa etmesi gereken Erdoğan’ın kendisidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nda yer alan kriz bugünler ile izah edilmesi de eksik ve yanılgılı olabilir. Hüseyin Çelik’ten başlayan liyakatten bilimsellikten nitelikten ve demokratik zihniyetten uzak kindar ve dindar nesil yaratma smacının bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi