İZMİR - Seçmeli derslerin öğretmen yoksunluğu gibi nedenlerle sınırlı tutulduğu ve dini içerikli derslerin zorunlu kılındığını duyuran Eğitim Sen İzmir Şubeleri, iktidarın siyasi-ideolojik hedeflerine uygun hareket eden yöneticilerin suç işlediğini belirtti. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir Şubeleri, e-okul sistemi üzerinden 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başlatılmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Seçmeli ders tercihlerinin 2-20 Ocak 2023 tarihlerinde yapılacağının duyurulduğu açıklamada, "Geçmişte okul yönetimlerinin, öğretmen yokluğunu gerekçe göstererek, özellikle dini içerikli derslerin seçilmesi için büyük çaba gösterdiği, neredeyse bunu zorunlu tuttuğu uygulamalar basına ve kamuoyuna yansımıştır. Bu nedenle bu dönem seçmeli derslerin belirlenmesi, veli ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri konusunda çok daha dikkatli olunması gerektiği açıktır" denildi.

Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerektiği vurgulanan açıklamada, her ders seçme döneminde sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemenin çelişki olduğuna dikkat çekildi. Öğretmen ataması yapılarak öğretmen yokluğu gerekçesinin ortadan kaldırılabileceği belirtilen açıklamada, "Yıllardır sınırlı sayıda seçmeli derse sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması, sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri, bilim uygulamaları alanlarıyla dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi kabul edilemez" ifadeleri yer aldı.

BİLİMSEL GERÇEKLİK

Bilimsel gerçeklerin göz ardı edilerek, iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerine göre hareket eden eğitim yöneticilerinin suç işlediği kaydedilen açıklamada, "Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticileri öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmış, sonrasında seçilen dersleri velilere imzalatma çabası içine girmiştir. Önümüzdeki dönem benzer uygulamaların olması halinde, velilerimizin Eğitim Sen şubelerine başvurduğunda sendikamız gerekli adımları atacaktır. Seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip ettiğimiz, atılan her hukuksuz adımın karşısında olacağımız bilinmelidir" denildi.

MÜDÜRLERLE TOPLANTI

Ayrıca Buca ilçesinde Kaymakam, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve müftülerin Buca Ay Yıldız Kuran Kursunda yaptığı toplantıya okul müdürlerinin de çağrıldığı ve seçmeli dersler konusunda konuşulduğu öğrenildi. Toplantıya dair resmi bir yazı gönderilmezken, müdürlerin tek tek telefonla arandığı bildirildi.

Editör: Haber Merkezi