DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Müftü ve Kaymakam meclis kararını dikkate almadı. Belediye başkanı ile tartışan müftü, "Devleti ve imamları sevin" dedi.
A+A-




TİGRİS-Berçem KARTAL ALTUNAKAR-ÖZEL'in haberine göre; Kayapınar Belediye Meclisi, kayyum tarafından müftülüğe tahsis edilen ‘Kayapınar Çocuk Kreşi’ ile ilgili bozma kararı aldı. Alınan karar müftülüğe iletildi. Binayı boşalmayan müftülük, çocukların içinde bulunduğu kreşin boşaltılmasını istedi. Kreş binası önünde Kayapınar Belediye Başkanı ile Müftü arasında tartışma yaşandı. Çocuklar tartışmayı görmesin diye müziğin sesi artırıldı. Gerginlik büyüyünce çocuklar evlerine gönderildi. Kreş binasına gelen polis, meclis üyelerini yaka paça dışarı attı.

img_0174-k.jpg

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Belediye meclisi, kayyum tarafından seçimden sonra Müftülüğe tahsis edilen ‘Kayapınar Çocuk Kreşi’ ile ilgili kararı bozdu. Belediye, kreşin boşaltılması için müftülüğe yazı yazdı. Yazı üzerine kreşe gelen Müftülük yetkilileri, meclis kararını uygulamayacaklarını iletti. Çocukların kreşte oyun oynadığı sırada Müftülük ve belediye meclis üyeleri arasında tartışma çıktı. Müftülük yetkilisi, kreş çalışanlarına “Bu bina bizim. Çocukların ailelerine haber verin gelip çocuklarını alsınlar” dedi.

Olayı duyan Belediye Başkanı Keziban Yılmaz kreş binasına gelerek yetkililerden bilgi aldı. Bir süre sonra Sur Müftüsü ve Kayapınar müftü vekili İsmail Fakırullahoğlu kreş binasına geldi.

Size vermekten vazgeçtik

Müftü ile görüşen Belediye Başkanı Keziban Yılmaz, “Polis memuruyla çocukları çıkartmaya çalışan müftülüktü. Sizin memurunuz bu olaya sebep oldu. Türkiye Cumhuriyeti yasalarını çok iyi bilen bir avukatımda ayrıca. Neyi ne şekilde nasıl bir karar alacağımı bilen bir avukatım. Yaptığımız işlemlerin sonuçlarını kavrayabilecek biriyim. Bundan kaynaklı biz bu işlemi iptal ettik. Biz size geri vermekten vazgeçtik ve vazgeçme hakkımızı kullandık. Protokolü fes ettik diyoruz. Ve diyoruz ki sizinle bir bağımız yok. Bir hakkınızın olduğunu iddia ediyorsanız buyurursunuz mahkemeye ve gidersiniz dava açarsınız mahkemenin kararı neticesinde mahkeme ne karar verirse de siz de saygı duyacaksınız biz de saygı duyacağız” dedi.

img_0202.jpg

İmamları sevin

Kreş önünde belediye başkanı ile tartışan ve alınan kararı uygulamayacaklarını belirten Kayapınar Müftüsü İsmail Fakırullahoğlu, “Şuanda bu kurum müftülüğe ait. Belediyede olan arkadaşlarınızın imzası var. Bu binayı onlar vermişler. Bu işin kaymakamlığı bu işin hukuku var. Talih yetkisi mülkü amirine aittir. Mülkü amiri bize boşalt derse boşaltırız. Onun dışında başka bir şey söylemeyeceğim. Belediye başkanının muhataptı Kayapınar İlçe Müftüsü değildir, Kayapınar Kaymakamıdır onunla konuşun. Şuan Kayapınar Kaymakamlığı müftülüğüne ait bir binadır. Olmadığını siz ispat edeceksiniz. Müftülüğü sevin müftülükle düşmanlık yapmayın. Devleti sevin. Müftülük sizin binanızdır. İmamları sevin, düşman bir kurum değil. Burası sizin değil, devletin binasıdır, belediye de devletin binasıdır” şeklinde konuştu.

Müftülük halka hizmet etmeyi sevsin

Belediye Başkanı Kezban Yılmaz ise, Kaymakamlığı ve emniyeti yok, bu işin mahkemesi var. Yasaları siz de biliyorsunuz biz de biliyoruz. Müftülükte hizmeti sevsin müftülükte halka hizmete sahip çıksın. Halka hizmete saygı duysun. Size devredilen taşınmazla bizim belediyemizin hizmet alanı kısıtlandı. Bizde kısıtlanma sebebiyle reddettik. Yasal hakkımızı kullanarak tahsisi iptal ettik. Siz de gidin yasal hakkınızı kullanın diyoruz bu şekilde tantana yapmanın hele ki çocuklar buradayken tantana çıkarmanın anlamı yok. Bu yaptığınız işgaldir, gasptır. Müftülüğün ilkelerine ve müftülüğün benimsemiş olduğu birçok şeye de uymuyor. Biz buradayız gelin boşaltın. Ayrıca burası halkın binasıdır. Polise haber vereceğim eğer poliste yasanın bilincindeyse ve yasanın yüklediği sorumluluğun farkındaysa gelir polis burayı sizden korur. Siz art niyetle buraya gelmişsiniz ve amacınız provokasyon yapmak” tepkisinde bulundu.

img_0182.jpg

Çocuklar evlerine gönderildi

Yaşanan bu tartışmanın ardından müftü durumu polise bildirdi. Kreş binasına gelen polisler burada Kayapınar Belediye Başkanı Kezban Yılmaz ile görüştü. Polislere yapılan işlemin hukuka olduğunu anlatan Yılmaz, “Benim aynı zamanda hukukçu bir kimliğim var. Belediye meclisimizin aldığı karar hem yasalara hem hukuka uygun. Bu kişilerin buradan çıkartılmasını istiyoruz. Çocuklar kreşteyken bu yapılacak iş değil. Kimin yerini kimden alıyorlar” şeklinde konuştu.

img_0194-001.jpg

Kaymakamın korumaları meclis üyelerini binadan çıkarttı

Yapılan görüşmelerin ardından polis yetkilileri, binanın boşaltılmasını istedi. Ancak belediye meclis üyeleri binadan ayrılmadı. Bir süre sonra Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç kreş binasına geldi. Koç’un korumaları kreş binasında bulunan belediye meclis üyeleri ile tartıştı. Koruma polisler, belediye meclis üyelerini yaka paça dışarı attı.

img_0207.jpg

Kreş çalışanları göz yaşlarına hakim olamadı

Gerginliğin büyümesi üzerine tekrar kreş binasına gelen Belediye Başkanı Kezban Yılmaz kaymakam Koç ile görüştü. Kısa süren görüşmenin ardından dışarı çıkan Yılmaz, meclisin aldığı kararı uygulamayan Kayapınar Emniyet Müdürlüğünü İl Jandarma Komutanlığına şikayet etmek üzere binadan ayrıldı.


Kaynak: Kayapınar’da ‘Kreş’ krizi!
Editör: Haber Merkezi