DİYARBAKIR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kürt Dil Platformu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" yanıtına tepki olarak herkesi Kürtçe’nin resmi ve anadil olması talebiyle başlatılan imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Sıdık Taş’ın, yanıtlaması istemiyle 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde anadilde eğitimle ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sunduğu soru önergesi sonrasında Bakan Selçuk’un, Anayasa’nın 42. Maddesi’ne atıfla "Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" yanıtı tepkilere neden oldu.

Kürtçe’nin resmi ve eğitim dili olması talebiyle 21 Şubat Komisyonu olarak bir araya gelen aralarında dil bilimciler ve yazarların da olduğu Kürt Dil ve Kültür Ağı ile bünyesinde 9 siyasi partinin bulunduğu Kürt Dil Platformu, Bakan Selçuk’un vermiş olduğu bu cevaba tepki göstererek halka imza kampanyasına destek vermeye çağırdı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANINA CEVAP

Başlatılan kampanyanın hem fiziksel hem de online olarak devam ettiği belirtilen açıklamada kampanyanın kararlılıkla devam ettiği vurgulandı. Kampanyanın startı sonrasında bazı hükümet yetkililerin tartışma yaratacak açıklamalar yaptığına dikkat çekilen açıklamada özellikle de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un HDP’li Taş’ın vermiş olduğu soru önergesine cevaben “Anadilde Türk dili dışında eğitim mümkün değil!” açıklamasıyla şaşkına döndükleri belirtildi. Açıklamada Bakan Selçuk’a şöyle cevap verildi: “Milli Eğitim Bakanı, bugün ortaokullarda ve bazı üniversitelerde Kürtçe ve diğer birçok dilde eğitimin verildiğini bilmiyor mu? Üniversitelerdeki seçmeli dersler ve eğitim Kürtçe değil mi? Bütün bu diller ana diller değil mi? Türkçe tek anadil mi? Her dil kendi içinde bir ana dildir!

DEVLET KÜRT HALKINA ÇÖZÜM OLMADI

Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim bilimleri alanında profesördür. İnsanlar genellikle bu tür insanların modern ve bilimsel standartlarla yanıtlarında halka daha fazla dil, kültür ve eğitim hakkı sunmasını beklerler. Bu tür insanlar insan haklarını, demokratik değerleri ve eşitliği savunmalı ve sorunlara çözüm aramalıydı. Ama Türkiye Cumhuriyeti'ni yüzyıllardır savunduğu görüş ve tutumların tekrarı bugün gerçekten devam ediyor. Şimdiye kadar devlet yetkilileri Kürt halkına herhangi bir çözüm sunmadı.”

‘TÜM GÜCÜMÜZLE KAMPANYAYA KATILALIM’

Devletin bu tutumu karşısında Kürt halkına seslenen Kürt Dil Platformu, “Tüm gücünüzle dil haklarınızı korumak için Kürtçe kampanyasına katılın. Konumumuzu imzalarımızla açıkça ifade edelim. Kürtlerin kendi dillerinde eğitim alma hakkını istediklerini herkese bildirin. Kürtlerin Kürtçe için resmi bir statü talep ettiğini herkese bildirin. Kürt dilinin bizim varlığımız, kimliğimiz olduğunu herkes bilsin!” dedi. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi