DİYARBAKIR - 21 Şubat Dil Komisyonu’nun Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi için başlattığı imza kampanyası kapsamında 3 günde online olarak 6 binden fazla imza toplandı.

Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil ve Kültür Ağının oluşturduğu 21 Şubat Dil Komisyonu’nun Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi amacıyla 22 Şubat’ta başlattığı imza kampanyası sürüyor. Kampanyayı Kürt Dil ve Kültür Ağı Sekretaryası'nda yer alan Zuhal Tekiner ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Sorumlusu Murat Bilgiç, Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi. 

İmza kampanyasını içerisinde dil bilimci, yazar ve dernek temsilcisi gibi en az 300 kişinin bulunduğu Kürt Dil ve Kültür Ağı ve yine içerisinde 9 siyasi partinin bulunduğu Kürt Dil Platformu olarak kampanyanın startını verdiklerini dile getiren Tekiner, kampanyayı Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması noktasında ortaya konan talepler doğrultusunda başlattıklarını ifade etti. 

‘DİLİN KAYBOLMAMASI İÇİN BİR ARAYA GELDİK’

Bu kampanyayla yüzyıldır Kürt dili üzerindeki baskı, inkâr politikasıyla dil üzerindeki engellerini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Tekiner, Kürtçenin bu ülkede bir dönemler yasaklandığını hatta  hala TBMM’de “bilinmeyen dil” olarak kayıtlara geçtiğini hatırlattı. Böyle bir yaklaşımın o dili korumasız bırakacağını ve ilerleyen yıllarda öldüreceğini sözlerine ekleyen Tekiner, “Bu durumda biz de içinde olduğumuz sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve derneklerle dil için bir araya geldik. Belki tam anlamıyla birlik sağlanmasa da en azından dil üzerinden bir birlik sağlamak istedik. Çünkü dilin kaybolması ve yok olması gibi bir durum ile karşı karşıyayız. Dünyada her iki haftada en az bir dil yok oluyor. Halkın da bu dil konusunda talepleri olunca bizde böyle bir girişimde bulunduk. Bu girişim ile dilin önemini ve etkisini yasaklamalara karşı göstermek istedik” diye konuştu. 

Siyasi partilerin de bu kampanyada yer almasıyla çalışmanın daha güçlü olduğunu ve yayıldığını da aktaran Tekiner, partilerle koordineli bir çalışma ortaya koyduklarını ifade etti. Tekiner, partilere siyasetlerini Kürtçe dili üzerinde yürütmeleri çağrısını da her fırsatta uyardıklarını da kaydetti.  

‘HEDEFE KISA SÜREDE VARACAĞIZ’

İmza kampanyasında 3 günü gibi kısa bir süreyi geride bırakmalarına rağmen şimdiye kadar online olarak en az 6 binden fazla imza topladıklarını aktaran Tekiner, insanların siyasi partiler ve platform yürütücüleri yoluyla da imza atabileceklerini söyledi. Tekiner, çalışmanın çok kısa içerisinde milyonlara varacağını da vurguladı. 

Dil için büyük bir adım attıklarını kaydeden Tekiner, herkesi bu imza kampanyası etrafında birleşmeye çağırdı. 

KAMPANYAYA KATILIM ÇAĞRISI

Murat Bilgiç ise Kürtçenin yüzyıldır ayaklar altına alındığını ve bu ülkede tanınıp görülmediğini dile getirdi. Tüm Kürtlerin “Artık Kürt dilinin statüsü olsun ve Kürtçe eğitim dili olsun” taleplerinin olduğunu aktaran Bilgiç, kampanyanın sadece kampanya yürütücülerinin değil,  tüm Kürt halkının ve dostlarının olduğunu belirtti. Bilgiç, “Kürt halkı için, Kürt dili için kim ne yapmak istiyorsa buyursunlar gelsinler. Kimse bu kampanyaya bir platformun ya da siyasi partinin faaliyeti olarak bakmasın. Gelsinler Kürt halkının yüzyıllık isteğini dil üzerinden taçlandıralım. Amacımız milyonlarca imza toplamak. Tüm Kürtler kendilerine bu kampanyayı bir görev olarak görsün ve çalışmalarını yürütsün” diye çağrı yaptı.  

Editör: Haber Merkezi