DİYARBAKIR - Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın Diyarbakır’da gerçekleştireceği dil mitingi için çağrıda bulunan MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, "Kürt dili, kültürü ve tarihi soykırıma maruz bırakılıyor. Dilimize sahip çıkalım” dedi. 

MA'nın haberine göre; 21 Şubat Komisyonu tarafından başlatılan “Kürt dili Türkiye’de eğitim ve resmi dil olsun” kampanyası devam ederken, komisyonda yer alan Kürt Dil ve Kültür Ağı, Diyarbakır, Cizre ve Van’da kampanya kapsamında miting düzenleyecek. Diyarbakır’da 7 Haziran’da İstasyon Meydanı’nda saat 16.00’da miting yapılacak. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Safiye Akdağ, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizirî mitingde birer konuşma yapacak. Ayrıca mitingde, Koma Dengê Jinên Azad, Mehmet Atlı ve Koma Dicle-Fırat sahne alacak. 

'2021'İ KÜRT DİLİNİN YILI YAPACAĞIZ'

MED-DER Eşbaşkanı ve aynı zamanda Kürt Dil ve Kültür Ağı sekretaryasında yer alan Şilan Elmas Kan, Kürtçe’nin eğitim ve resmi dil olarak kabul edilmesi için başlatılan imza kampanyasına büyük bir coşku ile başladıklarını ve kampanyayı devam ettirerek 2021 yılının Kürt dilinin yılı olmasını sağlayacaklarını söyledi. Kan, İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitingde de imza toplamaya devam edeceklerini kaydetti.

'KÖYLERE ŞEHİRLERE ÇAĞRIMIZ VAR'

Kürt Dil ve Kültür Ağı içerisinde yer alan bütün kurumları ziyaret ettiklerini ve ortak bir fikirle miting yapma kararı aldıklarını kaydeden Kan, “Şehirde, köylerde ve basın üzerinde halkımızı mitinge davet edeceğiz. Örnek olarak pazarlarda halka meyvelerin isimlerini Kürtçe anlatırken, diğer yandan da miting için halka çağrıda bulunacağız. Mitinge dair pankartlarımızı asacağız; şehir merkezi ile birlikte köylerde ve ilçelerde broşürlerimizi dağıtacağız” diye belirtti.

BAŞVURUNUN SONUCU BEKLENİYOR

Miting için Diyarbakır Valiliği'ne başvuruda bulunduklarını aktaran Kan, şimdiye kadar olumsuz bir cevap almadıklarını belirtti. 

‘YAŞAMIN HER ALANINDA’

Kürt dili üzerinde uzun bir dönemdir yasaklamaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Kan, “Bugüne kadar Türkiye'nin hiçbir resmi kurumunda Kürtçe resmi olarak yer almamış. Kürtler kazandıkları belediyelerde yaptıkları çalışmalarla Kürt dilinde bir ilerleme sağlayabildi. Kürtçe eğitim veren okullar açıldı ve Kürt diline ilişkin çok sayıda çalışma yürütüldü. Ancak belediyelere kayyım atandıktan sonra Kürt diline yönelik yapılan bütün çalışmalar durduruldu, açılan okullar kapatıldı ve yasaklamalar yapıldı. Amacımız yaşamın her alanında Kürtçeyi resmi dil yapmak ve eğitimimizi Kürtçe almak” dedi.

‘YENİ ETKİNLİKLER OLACAK'

Mitingler bittikten sonra da farklı etkinliklerle kampanyanın devam ettirileceğini vurgulayan Kan, “Bu kapsamda her alanda kurum, dernek ve siyasi partilerle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yine mitinglerden sonra 'Kürt dili eğitim ve resmi dil olsun' kampanyasını devam ettireceğiz. Dile ilişkin eğitimlerimiz olacak. Örneğin, şu an pandemi ile birlikte online üzerinden sürdürdüğümüz kurslarımız pandemi sonrasında yüz yüze gerçekleştirilecek. Bu anlamda sadece yetişkinler için değil çocuklar içinde çalışmalarımız olacak. Köylerde çocuklarla şenlikler düzenleyeceğiz” dedi.

'DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM'

Uzun bir dönemdir Kürt tarihinin unutturulmak istendiğini ve buna bağlı olarak Kürtlerin dili ve kültürünün soykırıma maruz kaldığına dikkati çeken Kan, “Bu yüzden Kürt halkının yapacağı ilk şey dil konusunda mücadele etmek olmalıdır. Buna bağlı olarak Kürt halkına çağrımız; eskisi gibi alanlara gelmeleri, ulusuna ve diline sahip çıkmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi