DİYARBAKIR - Diyarbakır ve ilçelerinde 8-16 Mayıs tarihlerinde Kürt Dil Bayramı vesilesiyle yapılacak etkinliklere dair bilgi veren MED-DER Eğitmeni Nesip Gültekin, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini söyledi. 

MA'nın haberine göre; Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu öncülüğünde dil, kültür ve sanat çalışmaları yürüten siyasi parti, kurum ve kuruluşlarla birlikte 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı için birçok etkinlik düzenleyecek. 8 Mayıs'ta startı verilecek olan  konser, panel, söyleyişi ve çocuk atölyeleri gibi etkinliklerle Kürt dilinin yaşaması kapsamında çalışmalar yürütülecek. MED-DER eğitmenlerinden Nesip Gültekin, halkı 8-16 Mayıs tarihlerinde yapacakları Kürt Dil Bayramı etkinliklerine davet etti. 

KATILIM ÇAĞRISI

Gültekin, "8 Mayıs'tan 16 Mayıs'a kadar MED-DER, Dil ve Kültür Ağı, Kürt Dili Platformu ve kurumlarla birlikte panel, folklor, çocuklar için çalışma, dengbêj dinletisi, konserlerle 15 Mayıs'ı bayram havasında halkımızla kutlayacağız. Halkımızın bu hafta boyunca etkinliklere katılmasını istiyoruz" dedi.

EĞİTİM VE RESMİ DİL TALEBİ

Bütün halkların kendi dilleriyle tanındığını belirten Gültekin, dilin önemine değindi. Ulus devletlerin yalnızca bir dili, bir ırkı öne çıkardığını ifade eden Gültekin, geri kalan halkların ise tanınmadığını söyledi. Türkiye'nin de ulus devlet olduğunu ve Türkiye'de yaşayanların hepsine Türk, resmi ve eğitim dilinin yalnızca Türkçe olduğunu hatırlatan Gültekin, "Bunun dışında kimse kabul edilmemiştir. Herkes kendi diliyle yaşamaya çalışıyor. 40-50 milyon Kürt var. Türkiye'de 20 milyona yakın Kürt yaşıyor. Bu nedenle Kürtçe'nin burada eğitim dili olması gerekiyor" dedi. 

ERZURUM'DAKİ IRKÇI PAYLAŞIMLARA TEPKİ

Kürtçeye dönük ırkçı saldırılara da değinen Gültekin, son olarak Erzurum'un Karayazı ilçe girişindeki Kürtçe tabela önünde 4 öğretmen tarafından yapılan paylaşıma değindi. MEB'de eğitim veren öğretmenlerin de insanlık dışı, bilimsel olmaktan uzak olduğunu söyleyen Gültekin, "Öğretmenim diyenler kabul edilmeyen şeyleri yaparlarsa, sanal medyada paylaşırlarsa, birçok insanın canını yakar. Başta onların kendilerinin utanması, içlerinin acıması ve bunları yapmamaları gerekirdi. Ulus devlet olunca bunu yapanların yaptıkları yanına kalıyor. Ne kimse onları eleştiriyor, ne onlara resmi olarak ceza veriliyor. Bu nedenle bu yapılanlar insanlık dışıdır. Oysa bu öğretmenlerin Kürt diline ve Kürt halkına hürmet etmesi gerekirdi" diye belirtti. 

'DİL ZENGİNLİKTİR'

Kürt Dil Bayramı'nda yapacakları etkinliklerle Kürtçeye farkındalık çekmek istediklerini belirten Gültekin, "Birinci amacımız bu dil resmi ve eğitim dili olmasıdır. Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olursa bu ülkede herhangi bir ayrım yaratmaz. Tam aksine bu ülkede yaşayanların daha fazla sevilmesine neden olur. Sen yok sayarsan şayet daha kötü olur" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi