MERSİN - Mersin'de KHK ile atılan akademisyenler tarafından, "Evrim" konulu “Çocuk Akademi Bilim Şenliği” düzenliyor. Şenliği düzenleyen öğretim üyeleri alternatif eğitimin önemine dikkat çekti.


MEZOPOTAMYA'nın haberine göre; Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile atılan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi üyesi akademisyenler, özel okullar adı altında tekelleşmeye giden eğitim sistemine alternatif olarak bu yıl "Çocuk Akademi Bilim Şenliği”nin 3’üncüsünü düzenleyecek. 28 Ekim Pazar günü Park Kafe'de başlayacak programda, müfredattan kaldırılan "Evrim Teorisi" temasıyla felsefe, bilim, drama, resim, müzik ve öykü atölyesi olmak üzere toplamda 6 atölyede çocuklara eğitim verilecek.


ÜNİVERSİTEDEN SENDİKAYA ÇOCUK AKADEMİSİ


KHK ile görevinden uzaklaştırılan Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Veli Mert, alternatif eğitim ile çocuk akademisi fikrinin bir takım tez konusu ve yeni paradigmaların arayışının bir parçası olarak yola çıktığını söyledi. Felsefe ve bilimi ele alıp dünyayı anlama ve kavrama çabası arayışlarının olduğunun altını çizen Mert, “Bunların pratiğini üniversite ortamında birtakım arkadaşlarla sözde bir proje kapsamında yaptık ama onlarla ayrışımlarımızda da çok geleneksel formlarla yaklaştıklarını gördük. Geleneksel formlardan kastım disiplin ve disiplinler arası formlardı. Bizim ise bir kavramın etrafında bütün bilim alanlarının, sanatın ve felsefenin konumlanışıydı. Projeyi Eğitim Sen’in eğitim komisyona sunduk ve kabul gördü" diye belirtti.


‘ETKİ ODAKLI ÇALIŞIYORUZ’


Alternatif eğitimle neyi amaçladıklarına değinen Mert, şöyle devam etti: “Biz burada diğer eğitim modellerinden farklı bir model uyguluyoruz. Biz sonuç odaklı çalışmıyoruz. Etki odaklı çalışıyoruz. Çocuklarla bir karşılaşma ortamı olarak görüyoruz. Biz bir etki yaratıyoruz ve bunun peşine düşmüyoruz. Çocuklarla bir buluşma olanağı yaratıyoruz bu buluşma olanağının sonuçlarını çocukların kendi hayatlarına doğrudan etkisini yaşayacağını düşünüyoruz. Normal de biz bunu aynı çocuklar üzerinde yapsak oluşan farkları gözlemleme şansımız olabilir ancak daha fazla kitleye ulaşabilmek adına şu an etki odaklı çalışıyoruz.”


ALTERNATİF EĞİTİM


Eğitim sisteminde yaşanan sıkışmışlığa dikkat çeken Eğitim Sen Şube Eğitim Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Esra Ergüzeloğlu da, öğrencilerin okullarda klasik bir sistemle okutulduğunu söyledi. Var olan eğitim sisteminin yetersizliğini vurgulayan Ergüzeloğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son zamanlarda eğitim açılımını piyasalara doğru yaptığını söyledi. Özel okullardaki sisteme değinen Ergüzeloğlu, şunları ifade etti: “Devlet okullarında da bu öğretmenlerin inisiyatifinde olan bir durum halinde. Ama aslında geldiğimiz bu noktada eğitim ve yeni yöntemler bütün çocukların hakkı bütün çocukların ulaşabileceği kolaylıkta olmalı. Öğretmenlerimizin nitelikleri de buna göre dönüşmeli. Biz buradan yola çıktık. Bu yöntemi üniversitelerde gelişen yeni sistemleri daha geniş halk kitlelerine ulaştırmayı amaçlıyoruz.”


'EVRİM KONUSU TESADÜFİ DEĞİL'


Yerel yönetimlerin bu etkinliklerini sahiplenmesini isteyen Ergüzeloğlu, “Bizim bu etkinliğimizin kamusallaşmasının, kitleselleşmesinin tek koşulu bir belediyenin bunu sahiplenmesi ve yaygınlaştırmasıdır" dedi. Ergüzeloğlu, şunları dile getirdi: "İlk etkinliğimiz enerjiydi, enerji doğadaki hareketin görülebileceği bir olgu sağlar çeşitli boyutlarıyla ele alınabilecek hem felsefi boyutuyla hem bilimsel boyutuyla ele alınabilecek kapsamda bir soyutlamadır enerji. Aynı şekilde çevre de doğanın içinde çocuklar bir yandan onun bilimsel ekolojik özelliklerini tanımaya çalışırken bir yandan da onun üzerine konuşabilirler onun içinde eğlenebilirler var olurlar. Aynı şekilde evrim de doğada var olan hareketi hem toplumsal hareketi hem fiziksel hareketi hem maddi hareketi çocukların düşünebilmesini sağlamak için düşündüğümüz bir temadır. Çocukların dünyayı, doğayı içinde var oldukları biçimiyle anlamaları için seçtiğimiz bir temadır.”


Müfredattan kaldırılan "Evrim" konusunun önemini dile getiren Ergüzeloğlu, bu etkinliklerinde ek olarak demokrasi atölyesi yapmayı düşündüklerini ve demokrasinin evrimini çocuklara aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Ergüzeloğlu, 28 Ekim Pazar günü 3’üncüsü düzenlenecek olan şenliğin yapılacak kafenin geniş yeşil alana sahip olması ve hayvanların da bulunmasından dolayı eğitimin burada verilmesinin kendileri için önem olduğunu belirtti.
Editör: Haber Merkezi