BATMAN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Nurettin Şimşek, yaptığı açıklama ile "Bazı okullara da "yardımcı kaynak" adı altında öğrencilerden kitap almaları isteniyor. Bu durum çoğu zaman veli ile okul yönetimini karşı karşıya getiriyor." dedi.

YARDIMCI KAYNAK ALDIRMAKMAĞDURİYETE SEBEBİYET VERMEKTEDİRLER

Şimşek, "Eğitim-öğretim yılının başlamasının üzerinden bir ay geçti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere dağıtılan ücretsiz kitaplar tüm okullarda dağıtıldı. Ancak öğretmenler bu kitapları yetersiz buluyor olacak ki, Bazı okullara da "yardımcı kaynak" adı altında öğrencilerden kitap almaları isteniyor. Bu durum çoğu zaman veli ile okul yönetimini karşı karşıya getiriyor.

Yasak olmasına rağmen, bazı okul idarecileri ve öğretmenler bu konuda yasak dinlemez bir tutum içerisindeler. İstenilen ek kaynakların masrafı okuldan okula değişirken bazı okulların yayın kuruluşu ve kırtasiye ismini vererek velileri kitap almaya zorlaması ise akıllarda soru işareti bırakıyor. Okulların ilk haftasında ilimizde bir Okul Müdürü ile bir kırtasiyeci arasında yaşanan kavga da bu soru işaretlerini artıran somut bir veridir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), verilen kaynaklar dışındaki diğer materyallerin okullarda reklam ve tanıtımlarının yapılmasına izin verilmemesini ve velilere yönelik maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılmasını istemesine rağmen, okul idarecileri ve öğretmenlerin bu talimatı kulak ardı ederek, öğrencilere yardımcı kaynak aldırarak velileri mağdur etmesi kabul edilemez.

Oysa 20 yıldır okullarda bedava kitap dağıtıyor. Ancak sayfası dahi açılmadan bu kitaplar çöpe gidiyor. Bu büyük bir israftır. Ekonomik sıkıntıların vatandaşın belini büktüğü bu dönemde içerik olarak yeterli olduğuna inandığımız, fakat sınav odaklı sistemde öğretmenlerin yeterli görülmeyip yardımcı kaynaklarla eğitimin takviyesi talep etmeleri pedagojik değildir. PISA araştırmasına göre;Türkiye´deki öğrencilerin kaygı ortalaması da hayli yüksek. Bunun sebebi de Sınav odaklı eğitim sisteminde, öğrencilerin yarış atı gibi birbirleri ile yarıştırılmalarıdır. `Sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu´ söyleyen öğrenci oranı yüzde 58.8 olurken, yüzde 56´sı da `ders çalışırken stres yaşadığını´ belirtiyor. Kaygılı olmanın başarıyı düşüren etmenlerden biri olduğunu uzmanların tespitidir.

PİSA araştırmasına göre;’Türkiye´de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yüzde 28.6'sı hayatından hiç memnun değil. Bu oran yüzde 11.8´lik OECD ortalamasının neredeyse üç katı’.Bu bilimsel verilere ortada iken Öğrencilerimizin ve velilerimizin Ekonomik ve Psikolojik olarak daha fazla mağdur edilmesine izin verniyeceğiz.

Eğitim Sen olarak bu konuda yetkilileri uyarıyoruz! Okullara yeterli bütçe ayırın. Okul idarecilerinin ve öğretmenlerin bu tür ali cengiz oyunları ile okulların ihtiyaçlarını dolaylı yollardan, velilerin omuzlarına yüklemesine izin vermeyeceğiz. Hiç kimsenin eğitim emekçileri ile velileri bu şekilde karşı karşıya getirmeye hakkı yoktur. Bu tür ilişkilerle meslek itibarımızın zedelenmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz." dedi.

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

YouTube kanalında ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTubehttps://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi