HABER MERKEZİ- Yeni eğitim öğretim yılı birleştirilen okullar, kalabalık sınıflar, salgına karşı önlemlerin alınmaması gibi sonu gelmeyen pek çok sorunla başladı. Kocaeli’de farklı okullardan görüştüğümüz veliler okullardaki durumun iç açıcı olmadığını ifade ediyor. Milli Eğitim Bakanlığının yüz yüze eğitim için hazırlık yapmadığını, bugüne kadar bahsedilen önlemleri almadığını söyleyen veliler, hijyen malzemeleri de dahil olmak üzere tüm yükün kendi omuzlarına bırakıldığını vurguluyor.

‘SINIFLARI VELİLER TEMİZLİYOR’

Körfez’de bulunan Yavuz Selim İlkokulundan bir veli, “Sınıf mevcudu 42 kişi. Sosyal mesafe nasıl korunacak? Veliler olarak okul idaresiyle görüştük, MEB’e gidelim diye; ‘Halledeceğiz’ dediler. Okullar başlamadan neden ek derslik açılmadı, neden atama yapılmadı? Hademe sayısı yetersiz, her hafta bir veli sınıfları temizlemeye gidiyor. Süpürgeyi faraşı bile velilere aldırtan bir anlayış, çocukların eğitimi için tabii ki bütçe ayırmaz. Her şey biz velilerin üstüne yıkıldı” dedi.

Körfez’deki Halide Edip Adıvar Ortaokulunda da sınıf mevcutları 40’ın üzerinde. Eğitimin ikinci haftasında iki sınıfın karantinaya alındığını söyleyen bir veli, “Bunu nasıl öngöremezler?” diyerek önlem alınmamasına tepki gösterdi.

‘SINIFLAR NEDEN SEYRELTİLMEDİ?’

Sınıf mevcutlarının 40’ın üzerinde olduğu okullardan bir diğeri ise Yarımca Atatürk Anadolu Lisesi. Pandemiye rağmen sınıf mevcutlarının neden seyreltilmediğini soran bir veli, “Neden okullarda pandemiye karşı hazırlık yok? Bizim çocuklarımızın hayatı bu kadar mı değersiz? Neden ek derslik açtırmıyorsun, öğretmen ataması yapmıyorsun? Hiçbir hazırlık yapılmamış. Böyle giderse tekrar okulları kapatacaklar” dedi.

‘HER ŞEY AYNI DEVAM EDİYOR, VİRÜS YOKMUŞ GİBİ’

Derince Necip Fazıl Anadolu Lisesinden bir veli ise, sınıf mevcudunun 35 olduğunu belirterek “Okulların açılmasını dört gözle bekliyordu herkes. Ama bu şekilde değil. Sınıf mevcutları çok fazla, ek derslik açabilirler, sabahçı öğlenci uygulamasına geçebilirler. Şu an pandemiden önce nasılsa aynı şekilde devam ediliyor. Virüs sanki yokmuş gibi” şeklinde konuştu.

‘ESKİ DEFTERLERİ KULLANIYORUZ, MASRAF OLMASIN DİYE’

Derince Merkez Bankası Anadolu Lisesinden bir veli ise, “Sınıf mevcudu çevredeki diğer okullara göre daha iyi diyebiliriz. Eğitim masrafları bizi zorladı. Lise 1 öğrencisi oğlumun kitapları için 1200 TL harcadık. Pandemide eşim işsiz kaldı, benim çalıştığım sektör kapandı. Eğitim masrafları her türlü belimizi büküyor” dedi.

Görüştüğümüz bir başka veli ise Mehmet Sinan Dereli Ortaokuluna giden çocuğunun okul kıyafetleri için yaptığı harcamadan yakınarak, “Okul idaresi kesinlikle okul kıyafetiyle gelinmesini istiyor. Bu nedenle bir pantolona 105 TL vermek zorunda kaldık, üst için 65TL. Okul kıyafetleri tek bir mağazada satılıyor belli ki birileri buralardan kâr ediyor. MEB maske dağıtacağını söylemişti ama dağıtılmıyor, biz çocuğumuzun çantasına yedek maske koyuyoruz. Çocuğa eski defterlerinin bir kısmını kullandırtıyoruz daha fazla masraf olmasın diye. Normalde servisle gidip geliyordu bu yıl servis fiyatını sormaya bile cesaret edemedik” dedi. (Kaynak:EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi