HABER MERKEZİ - TÜİK, Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesi yetkililerine yönelttiği "Hangi dilde yayın yapıyorsunuz?" sorusunda, "Kürtçe" seçeneğine yer vermedi. 

MA'nın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Yazılı Medya İstatistikleri Gazete Dergi Soru Formu-2022" kapsamında hazırladığı ankette, "Hangi dilde yayın yapıyorsunuz?" sorusunun cevapları arasında "Türkçe" dışındaki bütün dilleri yok saydı. Kürtçe haftalık yayın yapan Xwebûn gazetesinde yer alan haberde; TÜİK yetkilileri geçtiğimiz günlerde gazetenin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen ile görüştü. TÜİK yetkilisi, Esen'den formu doldurmasını isteyerek, Amed'teki bir çalışanına yönlendirdi. Esen, TÜİK çalışanı aracılığıyla kurumun sitesinde yer alan formu doldurmaya başladı. Esen, "Hangi dilde yayın yapıyorsunuz?" sorusunun cevapları arasında sadece "Türkçe", "Yabancı dil" ve "Türkçe ya da yabancı dil" seçeneklerinin yer almasına "Kürtçe yayın yapan gazeteden bilgi almak istiyorsunuz ancak seçenekler arasında Kürtçeye yer vermiyorsunuz" sözleriyle itiraz etti. 

TÜİK çalışanı, bunun üzerine, "Lütfen siyaseti bir kenara bırakın. Bu sorular Ankara merkezden hazırlanıyor ve bizim yapabileceğimiz bir şey yok" yanıtı verdi. Esen ise, "Siyasetle alakalı bir durum yok. Biz Kurdistan'da kendi dilimimizde yayın yapıyoruz. Siz ise bu dili inkar ediyorsunuz" yanıtı verdi. TÜİK çalışanı, sonrasında ısrarla Esen'i ikinci seçenek olan "yabancı dil"i seçmesini istedi. 

XWEBÛN'A ENGEL 

Aynı haberde, Xwebûn gazetesinin karşı karşıya kaldığı polis engeline de yer verildi. Haberde, Xwebûn gazetesinin nüshalarının Amed'ten İstanbul'a gönderilmesinin bir kez daha polisler tarafından engellendiği ifade edildi. Polislerin, otogarda gazete nüshalarını taşıyacak otobüs firması yetkililerini tehdit ettiği kaydedildi. 

Editör: Haber Merkezi