MERSİN - HDP, Mersin’de 450’ye yakın Suriyeli mültecinin yaşadığı kampın tuvalet, çöp ve çamurlu alan gibi sorunlarına el atarak, kısmen çözüme kavuşturdu. Kampta kalanlardan Mustafa Ali, dayanışmasından duyduğu memnuiyeti dile getirdi. 

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu Mahallesi’nde, Suriyeli mülteciler için yaklaşık 6 yıl önce boş bir arazi üzerine kurulan çadır kampın alt ve üst yapı sorunları Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çabalarıyla bir nebze de olsa çözüme kavuştu. Tarım işlerinde çalışan mülteciler için kurulan kampın nüfusu, iki ay içerisinde 250 kişinin daha gelmesiyle 450’ye ulaştı. 

Çalışmaları hakkında bilgi veren HDP Mersin Yerel Yönetimler Eşsözcüsü İhsan Derinöz, büyük ulutlarla başlayan “Arap Baharı” isyanlarının Suriyeli haklar için kışa döndüğünü söyledi. Suriyelilerin Adanalıoğlu kırsal mahallesinde tarım emekçisi olarak çalıştığını belirten Derinöz, “İnsanlar yıllarca burada temiz içme suyu ve elektrikten mahrum bırakıldı. Özellikle kış aylarında her yeri su basıyor ve bütün alan çamura dönüyor. Partimizin yerel yönetimler birimi ve ekoloji komisyonu bu konuda bir çalışma başlattı” dedi.

Düz bir alan üzerine kurulan kampın çevresinde drenaj kanallarının bulunduğunu ve sağanak yağışlarda bu kanalların taştığını aktaran Derinöz, “Bulunulan saha tamamen göle dönüşüyor. Bir çadırdan diğerine geçmek imkânsız hale geliyor. Yine aynı şekilde tuvalet ihtiyacı da çok eskiden bildiğimiz kazılan çukurların etrafı brandayla kapatılarak gideriliyor. Bu tuvaletlerin fosseptik çukurları yok. Sular açıktan akıyor. Sinek, böcek ve her türlü salgın hastalığa açık bir yer” dediği alanın çalışmaları sonucu bir nebze de olsa düzeldiğini dile getirdi. 

100 KAMYON MICIR

Kampta ilk olarak temizlik çalışması başlattıklarını belirten Derinöz, şöyle dedi: “Yaklaşık 3-4 ay önce buraya ilk geldiğimizde Suriyeli mültecilerin çöp yığınları içerisinde kaldığını gördük. Bu sahadan 40-50 kamyon çöp çıkardık. Alanın temizliğini yaptıktan sonra bütün alana yaklaşık 100 kamyon mıcır döktük. En azından kış aylarında buranın çamura dönüşmesini engelledik. Mersin Su ve Kanalizasyon Genel Merkezi (MESKİ) tarafından buraya temiz su hattı çekildi. Alana çöp konteynerleri koyduk ama hala insani yaşam koşulları açısından eksiklikler var.” 

YETKİLİLERİN DUYARSIZLIĞI 

Ne hükümet ne de yerel temsilcilerden mültecilere yönelik bir çalışmanın olmadığını vurgulayan Derinöz, “Bu kapta 450’ye yakın insan yaşıyor ve bunların 100’e yakını çocuk. Bu çocuklar eğitimden ve sağlıktan uzak yaşıyorlar. İnsanlar elektrik ihtiyaçlarını zorunlu olarak kaçak temin ediyorlar. Kamp alanına yakın yerden geçen elektrik direklerinden hat çekiyorlar. Yerlerde olan bu hatların içerisinde oyun oynayan çocuklar tehlikelerle karşı karşıya” diye belirtti. 

HDP’LİLERDEN ÖNCE ÇÖPTÜ

Kampta yaşayanlardan Mustafa Ali (53) de, HDP’lilerin ziyaretinden önce kamp alanının çöp içerisinde olduğunu ifade ederek, “Hep çamur altında kalıyorduk. Her taraf çöptü. Burada çöp atacak alan yoktu. Çadırları kendi imkânlarımızla alıyoruz. Bir çadırda 3 ile 4 aile yaşıyor. Özellikle eğitim ve sağlık için yardım bekliyoruz” dedi. 

MA / Ömer Akın 

Editör: Haber Merkezi