HAKKARİ ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ-  KESK Hakkari Şubeler Platformu, düzenlediği basın toplantısıyla  Van, Hakkari, Muş, Bitlis illerini kapsayan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş`nin (VEDAŞ) faaliyet alanında; başta ilimiz Hakkari olmak üzere bölgemizin birçok ilinde son dönemde sıklıkla ve uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmakta, kesintiler hayatı olumsuz etkilenmektedir. ESM(Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası) Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet ZİREK, Açıklamada konuşan Elektrik enerjisi günümüz insanının ve toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir ögesidir. Dünyada ve ülkemizde yaşanan ve hızla yayılan Covid-19 salgını nedeniyle elektrik enerjisi kullanım ihtiyacı artmakla birlikte daha da önem kazanmıştır belirtildi. 

Yurttaşların Elektrik Kullanma Hakkı Gasp Ediliyor!

Elektrik enerjisi günümüz insanının ve toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir ögesidir. Dünyada ve ülkemizde yaşanan ve hızla yayılan Covid-19 salgını nedeniyle elektrik enerjisi kullanım ihtiyacı artmakla birlikte daha da önem kazanmıştır.

Van, Hakkari, Muş, Bitlis illerini kapsayan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş`nin (VEDAŞ) faaliyet alanında; başta ilimiz Hakkari olmak üzere bölgemizin birçok ilinde son dönemde sıklıkla ve uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmakta, kesintiler hayatı olumsuz etkilemektedir.

Salgının arttığı ve temizliğin daha önem kazandığı son dönemlerde, yaşanan elektrik kesintileri ve doğal sonucu olarak su kesintileri, evde hastası bulunanların, oksijen desteği alarak hayatını sürdürmek zorunda olan insanların, online (çevrimiçi) eğitim veren öğretmenlerin ve alan öğrencilerin yaşamını güçleştirmektedir.

Kış mevsimine girdiğimiz ve havaların soğumasıyla doğalgaz ve elektrik enerjisinin kullanılması ile ısınma yapılan yerlerde, kesintiler nedeniyle büyük mağduriyetler yaşanmaktadır.

Elektrik kesintilerinin yanı sıra gerilim dalgalanmaları nedeniyle özellikle elektrikli araç gereçler zarar görmekte ve tüketiciler büyük bir ekonomik kayba da uğramaktadır. Kaliteli ve kesintisiz enerji alma hakkından vatandaşlar mahrum bırakılmakta, cihazları hasara uğramakta ve çoğunlukla kullanım dışı kalmaktadır. Ayrıca tüketiciler zararlarını tazmin etmekte sıkıntı yaşamaktadır.

Bugün yaşanan problemlerin ana kaynağı, enerji talebini karşılayacak düzeyde bir altyapının tesis edilememiş olması, mevcut iletim ve dağıtım şebekelerinin ihtiyaçları karşılayamaması, teçhizatın eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış olması, kaliteli malzemelerin kullanılmaması olarak gösterilebilir. Bölgenin dağıtım şebekesindeki sorunları gidermek için yapılan altyapı yatırımları yetersiz kalmakla birlikte kayıp ve kaçak kullanımı gerekçe gösterilerek, planlı ve plansız sürekli elektrik kesintileri uygulanmaktadır. Elektrik kesintileri yapılacağı durumlarda bile ilgili yönetmeliğe göre tüketici en az beş gün önceden bilgilendirilmelidir. Yapılacak elektrik kesintinin; dağıtım şirketinin internet sitesinde yayımlanması ayrıca yazılı, işitsel veya görsel kitle iletişim araçları yoluyla duyurulması ve isteyen kullanıcılara kısa mesaj ve/veya elektronik posta gönderilmesi suretiyle kesintinin tarih, başlangıç ve sona erme zamanının, kesintinin başlama zamanından en az 48 (kırk sekiz) saat önce nihai tüketicilere bildirilmesi gerekmektedir.

VEDAŞ Tazminat Ödemek Zorunda..

Bildirimsiz ve bildirimli kesintilerde belirlenen süreler dağıtım şirketi kullanıcıya başvurusuna gerek duyulmaksızın tazminat ödemek zorundadır.

Ayrıca, yıllık tazminat uygulamasına ilave olarak, bildirimli veya bildirimsiz günlük 12 saati aşan kesintiler için; kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından uzun süreli kesinti tazminatı ödenmek zorundadır.

Özelleştirmenin Sonucunda Kâr Hırsı ve Güvensizlik Mağduriyetler Oluşturuyor

Elektrik dağıtımında yaşanan özelleştirmeden sonra özellikle bölgemizde anormal bir şekilde yüksek gelen faturalar, VEDAŞ’ın kaçak kullanımı bahane ederek sayaçları direklere taşımaları sonucu tüketicinin kullandıkları enerji hakkında hiçbir bilgi sahibi olmaması yoksul olan bölge halkını mağdur etmiştir. Bu konuda VEDAŞ’a şunu sormak isteriz ‘’Madem siz bu halka güvenmeyerek sayaçları direklere çıkardınız, o zaman bu halk neyinize güvenerek bu faturalara itibar etsin.’’

Sonuç olarak;

Hakkari KESK Şubeler Platformu olarak; VEDAŞ yetkililerini elektrik kesintilerine son vermeye, halkımızın kaliteli ve kesintisiz enerji alması için gerekli altyapı çalışmalarını hızlı şekilde tamamlamaya çağırıyor; kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti sunma konusunda bugüne kadar gerek kamuoyuyla, gerekse de yetkililerle paylaştığımız önerilerin hayata geçirilmesini ve konunun takipçisi olacağımızı belirtiyor, kamu yararı adına yapılacak tüm çalışmalara gerekli her türlü katkıyı sunacağımızı belirtiyoruz.

Editör: Haber Merkezi