HABER MERKEZİ - İklim değişikliği zirvesine katılan ülkelerin liderleri üzerinde baskı oluşturmak için dünyanın birçok yerinde yüzbinlerce kişi alanlara çıktı.  

İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılan Birleşmiş Milletler COP26 iklim zirvesine katılan ülkelerin liderlerinin iklim değişikliği ile mücadelede küresel eylem eksikliğini protesto etmek amacıyla dünyanın birçok yerinde yüzbinlerce kişi alanlara aktı.  

En büyük iki eylem

En büyük iki eylem İrlanda’nın başkenti Dublin ve Belfast'ta gerçekleştirildi. Çiftçilerden sendikalara, iklim aktivistlerinden İskoç bağımsızlık gruplarına, yerli aktivistlere kadar binlerce insan değişim için toplandı.

Aktivistler, küresel liderleri, gezegenin sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 santigrat dereceden (2,7 Fahrenheit) daha fazla ısınmamasını sağlamak için harekete geçmeye zorluyor. Bu, Paris Anlaşması’nda ortaya konan bir hedef, ancak o zamandan beri, dünya bu standardı karşılama yolunda ilerlemedi.

6 kıtada eylem

Gösteriler, iklim adaleti için küresel bir eylem gününe bağlı olarak Glasgow’un ötesine geçti. Altı kıtada planlanan etkinliklerle dünyanın dört bir yanında binlerce kişi protestolara katıldı.

Eylemciler zirvede yeterince eylem planı yapılmadığını, iklim adaleti konusunda endişelerinin ciddiye alınmadığını belirtiyor. 

29 ülke kömürden uzaklaşma sözü verdi

Yüzden fazla ülkenin liderinin katıldığı konferansın ilk haftasında, 20'den fazla ülke temiz enerji lehine kömürden uzaklaşmayı taahhüt etti. Bir dizi önde gelen banka, kömürle çalışan santrallere verdikleri desteği durdurma sözü verdi.

Ormansızlaştırmayı durdurma hedefi

Ormansızlaşmayı durdurmak, konferansın bir diğer hedefi oldu. Şimdiye kadar 26 ülke, tarımsal uygulamaları daha sürdürülebilir hale getirecek politikaları yürürlüğe koymayı kabul etti.

Denizlerin ısınması hala ciddi sorun

Ancak, ülkelerin taahhüt ettiği önlemlerle, ötesinde en kötü sel, kuraklık, fırtına ve yükselen iklim değişikliği denizlerinin hissedileceği 1.5 C'den fazla ısınmayı önlemek için yapılması gerekenler arasında hala önemli bir boşluk var.

31 Ekim’de başladı

Glasgow, 31 Ekim’de başlayan Birleşmiş Milletler COP26 zirvesine ev sahipliği yapıyor. Bir hafta daha sürdürülmesi planlanan görüşmeler için, 100’den fazla dünya lideri bir araya geldi.

Kaynak: JINNEWS

Editör: Haber Merkezi