MERSİN - Mezitli ilçesinde 60 bine yakın ağacın Küçük Sanayi Sitesi için kesilecek olmasına tepki gösteren CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, bunun yasaya aykırı olduğun belirtirken, HDP’li Meclis üyesi Bedriye Kuş ise, projenin birilerine rant sağlayacağını söyledi. 

Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi’nde içinde zeytin ağaçlarının da bulunduğu 60 bine yakın narenciye ağacı kesilme tehlikesiyle karşı karşıya. Küçük Sanayi Sitesi inşası için 6 Ocak’ta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle acil kamulaştırma kararı çıkan 360 dönümlük 1’inci sınıf tarım arazine sonradan 36 dönüm daha eklendiği ortaya çıktı. Başkanlığını MHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Bünyamin Önel, Başkan Yardımcılığını AKP’li Büyükşehir Meclis üyesi ve CHP İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer’in yaptığı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin gündeme getirdiği proje ilçe ve büyükşehir belediyesi meclisinden oy çokluğuyla kabul edildi.  Karara tepkiler sürüyor. 

YÜZBİNLERCE AĞAÇ HEBA EDİLDİ

Sanayi sitesi için imara açılması planlanan araziyi ziyaret eden CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, Mezitli ilçesi, Davultepe, Kargıpınar ve Çeşmeli Mahallelerinde 30 sene öncesine kadar portakal ve limon ağaçları ile dolu olduğunu ama izlenen yanlış imar politikaları yüzünden binlerce dönüm arazide bulunan 100 binlerce narenciye ağacının bu güne kadar kesilerek heba edildiğini söyledi. 

Narenciye ağaçlarının yerine apartmanların dikildiğine dikkat çeken Yıldız, bu apartmanların birinci sınıf tarım arazileri üzerine yapıldığını belirtti. Şuanda da Davultepe Mahallesi’nde kalan son birkaç alanın da sanayi sitesi için, içindeki 10 binlerce narenciye ağacıyla birlikte talan edilmek istendiğinin altını çizen Yıldız, konu hakkında mahalle halkının yeteri kadar bilgilendirilmediği ve rızalarının alınmadığını vurguladı.

YASAYA UYGUN DEĞİL 

Sanayi için seçilen arazinin birinci sınıf arazi statüsündeyken Çevre ve Şehirlik Bakanlığı tarafından belirlenen 100 bin ölçekli planlamalarda önce Organize Tarım Bölgesi olarak belirlendiğini ardından sanayi bölgesi olarak değiştirildiğini aktaran Yıldız, “Bu da doğru bir karar değil. Sonuç itibariyle yine yapılaşma yapılacaktı ve ağaçlar kesilecekti. Yanlışı başka bir yanlış ile kapatmak doğru değil. Mevcut yasalara göre bir yere sanayi sitesinin kurulması için oranın denizden 5 kilometre uzak olması gerekiyor. İçinde bulunduğumuz alan denize 2 kilometre uzak değil. Belediye meclisinin aldığı her karar için ‘yüzde 100 doğru’ bir karar diye bakmamak lazım. Bu kararların halka açık olması ve gerektiğinde itiraz edilebilir olması gerekiyor” diye belirtti. 

MANİSA ÖRNEĞİ 

Gelinen aşamada alan ile ilgi kararın belediyenin etki ve yetki alanından çıktığını kaydeden Yıldız, “Manisa’da termik santral kurmak için bir gecede 6 bin zeytin ağacını kestiler. Daha sonra mahkeme termik santralin kurulamayacağı yönünde karar vererek yürütmeyi durdurdu. Ama o gece kesilen 6 bin ağaç heba oldu. Burada da aynı şeyin olmasını istemiyoruz. Vatandaşların açtığı davalardaki kararların beklenmesi gerekiyor. Buradaki binlerce ağaçların talan edilmesine karşıyız” şeklinde konuştu. 

Sanayi sitesinin kurulma amacının kent içindeki sanayi atölyelerinin kentin dışına taşımak olduğunu vurgulayan Yıldız, seçilen arazinin yerleşim yerinin hemen yanında olduğunu ve bunun için de amaca hizmet edemeyeceğini ifade etti. Tarım alanlarının insanların zaruri besin ihtiyaçlarını karşıladığı alanlar olduğuna değinen Yıldız, bu alanların talan edilmesi durumunda insanların geleceğinin talan edilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

MECLİS’E KIRAÇ ARAZİ OLARAK GELDİ 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Eşsözcüsü Bedriye Kuş ise, ilin genel olarak tarım kenti olduğunu, narenciye ithalat ve ihracatının büyük bir kısmının buradan sağlandığını hatırlatarak, narenciye bahçeleriyle ilgili karar tepki gösterdi. Kuş, bu arazi projesinin belediye meclisine “kıraç arazi” olarak getirildiğini hatırlattı. 

Kuş, “Araştırmalarımızda gördük ki adı geçen arazi binlerce narenciye ağacının olduğu tarım arazisi olduğunu tespit ettik. Orada yaşayan insanların geçimlerini bunun üzerinden sağladığını gördük. Binlerce ağacı kesmeye ve orada yaşayan halkı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Birilerine rant alanı sağlanacak ve birilerinin cebine para girecek diye bu arazi ve on binlerce narenciye ağacı kurban edilemez. Bizler doğa, çevre ve ekolojiyi esas alan bir anlayışla yürüyoruz. Bu tür doğa katliamlarının ortağı olmayacağız ve bu suçu işleyenlerin karşısında yer alacağız” diye konuştu.

54 YILLIK AĞAÇLAR 

Bahçe sahiplerinden Saadetin Erşahin (71) de, 10 yaşından beri bölgede tarım ile uğraştığını belirterek, “Eskiden buralar kıraçtı. Kuyulardan çektiğimiz su ile sebze ekerdik. 1967 yılından sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) getirdiği kanallardan sonra narenciye ekimi başladı. Sanayi yapılmak istenen alanda 1967 yılında ektiğimiz ağaçlarımız var. Burada amaç sanayi bölgesi yapmak değil asıl amaç burada rant döndürmektir. Hâlihazırda Mezitli sanayisi olarak kabul edilen yer 17 dönümdür. Mersin’in normal sanayi yeri ise tahmini 50 dönüm civarında. Buraya yapılacak olan ise 396 dönümlük bir alanı kaplıyor. Bunun 290 dönümü tapulu özel mülkiyettir. Eğer tarlalarımız istimlak edilirse ‘size para verilir’ deniliyor. Peki, ben bu yaştan sonra yerimi satıp başka bir yere mi gideceğim? İyi kötü burada geçimimi sağlıyorum. Başka yere gidip yeniden ağaç ekip 15 yıl ürün vermesini mi beklemeğim” ifadelerini kullandı.

İZİN ÇIKMADAN SATIŞ BAŞLAMIŞ

Ocak 2021’de acil kamulaştırılması çıkan arazi için Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından, yapılması planlanan sanayi sitesinin maketinin Ekim 2020’de hazırlandığı ve bu maket üzerinden dükkanların satışa sunularak kooperatife üyeliklerin alındığı öğrenildi. 350 Milyon TL’ye mal olması planlanan sanayi sitesinin maketini AKP İl Başkanı Cesim Ercik ve CHP Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan’ında ziyaret ederek bu projeye destek verdiği belirtildi.

MA / Ömer Akın

Editör: Haber Merkezi