ADANA - Adana’da birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün yer aldığı Ekoloji Platformu kuruldu.

Adana’da birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün yer aldığı Adana Ekoloji Platformu kuruluşunu ilan etti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nde yapılan toplantıda konuşan Seda Yüce, doğayı ve hayatı ekolojik tahribatlara karşı savunmak üzere yola çıktıklarını belirtti.

'TEKELLERİN ÇÖPLÜK ALANINA DÖNDÜ'

Doğa felaketlerine değinen Yüce, ülkenin doğasının maden, enerji, inşaat ve turizm tesislerinin işgali altında olduğuna işaret etti. Yüce, "İçerisinde plastik ve tehlikeli maddelerin bulunduğu atıkların ithal edilmesine ve asbestli gemilerin ülkeye girmesine izin verildiği için Türkiye emperyalist devletlerin ve tekellerin çöplük alanına döndü” dedi.

'ÇUKUROVA TOPRAKLARI ZEHİRLENİYOR’ 

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde 20 yıldır çevreyi zehirleyen Sugözü Termik Santrali’nin hemen yanı başında Emba Hunutlu kömür santralinin yapımına yetkililerin izin verdiğini dile getiren Yüce, “Tufanbeyli ilçesinde kurulu olan santral de on yıldır çalışmaya ve kömür yakmaya devam ediyor. Oysa, Paris anlaşmasını 2021 yılında onaylayan Hükümet yetkililerinden beklenen mevcut kömür santrallerinin kapatılması için tarih verilmesi idi. Adana dünyanın her yerinden getirilen plastik çöplerin merkezi olmaya devam ediyor. Çağımızın kanseri olarak nitelenen plastiğin üretimini ve tüketimini sınırlamak ve giderek azaltmak gerekirken, Ceyhan’da plastik hammaddesi üretecek olan bir tesise izin ve her türlü yatırım teşviki hükümet tarafından verildi. Bereketli Çukurova topraklarının kimyasal gübre ve tarım zehirlerinin her yıl artan oranda kullanılması sonucunda yapısı değişti, adeta kanser oldu” diye konuştu. Yüce, ekoloji mücadelesini demokrasi ve haklar mücadelesinin bir parçası haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. 

( MA )

Editör: Haber Merkezi