HABER MERKEZİ- İngiltere’deki Kraliyet Gök Bilimi Derneği’nın aylık haber bülteninde yayınlanan bir haber, evrene dahil bildiğimiz ezberleri bozacak nitelikte. Araştırmaya başkanlık eden Londra Üniversitesi’nden Profesör Jay Farihi, yapılan gözlemlerde beyaz cücenin etrafında dönen gezegende yaşam olabileceğini söyledi.

Bir gezegen boyutunda oluyorlar

Farihi, BBC’ye yaptığı açıklamada, “İlk kez bir beyaz cücenin etrafındaki yaşanabilir alanda böyle bir gözlem yapıldı. Yörüngesindeki gezegende yaşam olabilir” dedi. Büyük yıldızlar ömürlerini tamamlayıp söndüklerinde kara deliklere dönüşüyor. Ancak bizim güneşimiz gibi daha küçük yıldızlar, tüm nükleer yakıtını tüketip dış tabakalarını kaybedince “beyaz cüce” olarak adlandırılan yıldızlar oluşuyor. Bu yıldızlar genellikle bir gezegen boyutunda oluyor ve ilk oluştuklarında mavimsi bir beyaz ışık yayıyor.
Bilim insanlarının var olduğunu düşündüğü gezegen, Dünya’dan 117 ışık yılı ötede ve etrafında döndüğü yıldızla arasındaki mesafe, Dünya ile Güneş arasındaki mesafeden 60 kat daha az. Yapılan açıklamada elde edilen verilerin doğrudan bu gezegenin varlığını kanıtlayan deliller olmadığı belirtilirken, ancak beyaz cücenin etrafındaki yaşanabilir alanda bulunan Ay büyüklüğündeki 65 gök cisminin hareketleri böyle bir gezegenin varlığına işaret edebilir denilerek bu cisimler arasındaki mesafenin değişmemesi, yakınlardaki bir gezegenin çekim alanı içinde olduklarını düşündürttüğü ifade edildi.

Yaşamak için elverişli

Açıklamanın devamında araştırmacılar sönmekte olan bir yıldızın yakınlarında yaşamak için gerekli koşullara sahip bir gezegen bulunduğunu düşündüklerini belirtti.
‘Beyaz cüce’ olarak adlandırılan bir yıldızın yörüngesinde bulunduğuna inanılan gezegen, ne çok soğuk, ne de çok sıcak bir alanda; dolayısıyla yaşamak için gerekli koşullara sahip olabileceği düşünüldüğü ifade edildi.
Yapılan araştırma sonucunda ulaşılan verilerin ekip için tam bir şok olduğunu söyleyen Profesör Farihi, “Cisimlerin hareketi o kadar hassas ki, yanılmak mümkün değil bir yıldızın etrafında halka şeklindeki yaşanabilir alanda gezegenlerde sıvı olarak su bulunması olasılığı var. Bu da yaşamı mümkün kılıyor” dedi.

( Kaynak:Yeni Yaşam Gazetesi )

Editör: Haber Merkezi