İşkencedere Vadisi'nde iş makinalarını püskürten kadınlar konuştu: "Cengiz Holding için babamızın vatanından kimsenin bizi kovmaya hakkı yok" 

Rize İkizdere'deki İşkencedere Vadisi'ne iş makinesi çalışma yapılacak bölgeye polis ve jandarma desteğiyle girerken, karşı çıkan yurttaşlara da polis ve jandarma engel olmaya çalıştı.  Kadınların direnişi sonrası vadide çalışma yapan kepçe jandarma tarafından vadiden çıkartıldı. Kepçenin vadiden çıkartılması sırasında direnen kadınlar alkışlarla kepçeyi uğurladı. Vadide direnen yurttaşlara aslen İkizdereli olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni de destek verdi. 

'Yaşayacak başka yerimiz yok'

Gençağa Karafazlı ve Hüseyin Altun'un haberine göre; kepçelere karşı direnen kadınlar, “Biz buraya geldik burası bizim babamızın vatanıdır burayı korumak için buraya geldik. Cengiz için babamızın vatanından kimsenin bizi kovmaya hakkı yok. Taş ocağı değil çay fabrikası istiyoruz yaşam alanlarımızın taş ocağına kurban edilmesine karşıyız, buraya taş ocağı yapılırsa kendi topraklarımızdan göç etmek zorunda kalacağız, yaşayacak başka yerimiz yok nereye gideceğiz, müteahhitler kar edecek diye bu güzelim vadimizi katletmeye yok etmeye ne hakkınız var.  Benim 6 bin metre tapulu arazım var bana tapu veriyorsun sonradan bana verdiğin yetkiyi bana sormadan alıp istediğin gibi kullanıyorsun. Tapulu arazilerimizin ne olacağına bir tek kişi karar veremez.” 

İş makineleri kadınlar sayesinde çekildi

Kadınlar, yasaklara rağmen vadide direnmeye devam edeceklerini açıklarken HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’de “İkizdere vadisi yok edilmeye çalışılıyor. Burada taş ocağı yapılırsa eğer burası yaşanmaz hale gelecek ve burada yaşayan insanları buraları terk etmek zorunda kalacaklar. Bu vadiyi yok etmek için aylardır çalışmalar var Jandarma kontrolünde kepçeler vadiye sokuldu yurttaşlarımızda vadiye gelerek direniş sergilediler özellikle kadınlarımız yaşam alanlarının yok edilmesine karşı bir direniş sergiliyorlar ve kadınlarımızın sayesinde iş makinesi çekilmek zorunda kaldı. Direniş sonrası iş makinelerinin çekilmesi sonrası bizlerde buradan ayrılıyoruz ancak yarın yine burada olacağız bu projeden vaz geçilene kadar burada yurttaşlar direnmeye kararlıdırlar. Bizlerde onların yanında olmaya devam edeceğiz” 

Devletin gücü....

İşkencedere vadisinde direnen kadın yurttaşları vadiye giderek ziyaret ve destek veren İnsan Hakları derneği (İHD) Rize temsilcisi Günay Karafazlı ise, yaşam alanlarına yönelik saldırıları kınadığını belirterek, "Devletin gücünü kullananlar insanların yaşam alanlarını katletmekten hiç çekinmediklerini İkizdere ,işkencedere vadisinde yaşana tabloyla bir kez daha gördük. Bir tabur asker ve polisle toprağını suyunu ve yaşamını savunan savunmasız insanların vatan dedikleri topraklarından zorla kovmak insan hak ve özgürlüklerin yönelik açık bir saldırıdır. Biz İHD olarak toprağını, suyunu ve yaşamını savunun bu cesur kadınlarımızın dün yanındaydık bugünde yanlarında olacağız" dedi. 

Kaynak: Yeni yaşam 

Editör: Haber Merkezi