DERSİM - Halk efsanelerinden direnişlere, sayısız anlatıya konu olmuş Munzur Gözeleri,  binlerce yıldır koruduğu gizemi ve kırk gözeden akan sularıyla ziyaretçilerine huzur sunuyor.

JINNEWS'te Gülistan Azak'ın haberine göer;Dersim’in kent merkezine 80, Ovacık ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Ziyaret Köyü’nde bulunan ve Munzur Çayı’nın ana kaynağını oluşturan Munzur Gözeleri, kutsallık kimliği ile ön plana çıkıyor. Munzur Dağları’nın eteklerindeki kayaların arasından çıkan suları, çevresindeki bitki çeşitliliği ve şelaleleriyle ayrı bir güzellik sunan Munzur Gözeleri, suların çıktığı yerdeki küçük kaya oyuklarında mumlar yakıp, dilekler dileyen misafirlerini ağırlıyor.

Kürtler için önemi büyük

Efsanelere göre Munzur Gözeleri, dağların eteğindeki bir köyde yaşayan Munzur isimli çobanın elindeki süt dolu kovadan yere dökmesi ve sütün döküldüğü yerden su fışkırmasıyla oluşur. Efsanelere, hikayelere konu olan Munzur’un bir de  “1937-38 katliamına olan tanıklığı” var ki, can yakar. Unutulmayan, unutturulmayacak olan... Dersim Katliamı’nın gerçekleştirildiği yıllarda 70 bin insan katledildi. O yıllarda Munzur’un günlerce kan kırmızı aktığı anlatılır.

Bölgenin yaşam kaynağı olduğu kadar, direnişe ve katliamlara da tanıklık eden Munzur’un anlam ve önemi Kürtler için büyük. Bu nedenle Munzur, Kürtlerin dilinde kimi zaman stranların, kimi zaman ise ağıtların ismi olmuştur.

İlkbaharla birlikte büyüleyici doğa güzelliklerini ortaya çıkaran Gözeler, bölge halkı ve il dışından gelenler tarafından en sık ziyaret edilen yer.

‘Ayrı bir mutluluk ve heyecan yaşatıyor’

Elazığ’dan Dersim’e gezmeye gelen Melisa Gözen, Munzur Gözeleri’nin ilkbaharla birlikte yeniden coşkulu bir şekilde akmaya başladığını söylüyor. Melisa, Dersim’in doğasına hayranlığını şu sözlerle anlatıyor: “O kadar güzel bir doğası var ki… Suyun sesi, suyun kendisi, çiçekler… Her şey çok güzel.  Sıklıkla gelirim. Ayrı bir mutluluk ve heyecan yaşatıyor. Burası aynı zamanda bir inanç merkezi. Geldiğimizde çıralar yakıyor, dilekler tutuyoruz. Kendimi çok iyi hissediyorum şu an. Huzur buluyorum.”

‘Taşımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız’

Elazığ’dan gelen bir diğer ziyaretçi Dilek Kaya da Munzur Gözeleri’nin önemine dikkat çekerek, “Burası için ne söylense az gelir. Doğal güzelliği, maneviyatıyla tek kelime ile mükemmel bir yer. Sürekli geliyorum. Her geldiğimde huzur doluyorum. Anlatılmaz yaşanır. O nedenle herkese buraya gelmeyi öneriyorum. Tabi önemli olan sahip çıkmak. Taşımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız. Buradaki huzurun bozulmaması en önemli şey” diyor. 

Editör: Haber Merkezi