DİYARBAKIR - Dicle HES Barajı’nın kapağının kopması sonucu tarım arazileri sular altında kalan Dicle mahallesi sakinleri, mağduriyetlerinin yetkililerin duyarsızlığından kaynaklandığını belirterek, yaşananlardan Hükümet'i sorumlu tuttu. Barajların yaşama ne denli zarar verdiğinin gözler önünde olduğu vurgulayan Sıdıka Kelekçier, "Yaşananlar ihmalkarlık mı planlı mı" diye sordu.


JINNEWS'ten Gülistan Azak'ın haberine göre; Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Selman mahallesinde bulunan ve 2000 yılında faaliyete geçen Dicle Hidro Elektrik Santrali (HES) Barajı’nın, 3 kapağından birinin kopması sonucu UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde bulunan Hevsel Bahçeleri’nin büyük bir kısmı ile tarihi On Gözlü Köprü’de ciddi zararlar oluşurken, birçok tarım arazisi de sular altında kaldı. Son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle mevcut diğer kapaklarda da aynı sorunların yaşanma riski, kaygıları arttırmaya devam ediyor. Öte yandan Dicle Barajı’nın 3 kapağından birinin kopması akıllara Dicle HES Barajı'nın periyodik bakımının yapılıp yapılmadığı, barajlarda çalışan personellere, bu tarz riskli durumlar karşısında alacakları önlemlere yönelik eğitim programlarının uygulanıp uygulanmadığı, Dicle HES Barajı'nın risk analizinin yapılıp yapılmadığı gibi soruları getirdi.


Tarım arazileri sular altında kalan Dicle mahallesi sakinleri ise mağduriyetlerinin yetkililerin duyarsızlığından kaynaklandığını belirterek, yaşananlardan Hükümet'i sorumlu tuttu.


‘Akıllarda soru işareti var’


Mahalle sakinlerinden Arzu Kelekçier, baraj olayının akıllarda birçok soru bıraktığını ifade ederek, Hükümet tarafından baraj olayının nasıl yaşandığının netleştirilmesi ve zarar tespit çalışmalarının derhal yapılmasını istedi. Barajın kendilerine büyük zarar verdiğini kaydeden Arzu, bahçe ekinlerinden kışlık odunlarına kadar her şeylerinin sular altında kaldığını vurguladı. Arzu, yaşananları şöyle aktardı: “Köyümüz Dicle ilçesinde. Akşamdan Dicle’de yaşayan akrabalarımız bizlere suyun yükseleceği haberini verdiler. Daha sonra ise, mahalleyi boşaltmamız yönünde anonslar verilmeye başlandı. Bizler küçükleri ve yaşlıları alıp üst mahalleye geçtik. Bahçelerimizin tamamı sular altında kaldı. Annemin ve babamın ektiği maydanozlardan tutunda kışlık yakacak odunumuza kadar her şeyimiz sular altında kaldı. Evimiz de çaya çok yakın olduğu için çok endişelendik. Tüm bu yaşananlar Hükümet'in ihmalkarlığını görmeye yetiyor bence. Kapağın kırılması öyle basite alınacak bir olay değil. Kapak nasıl olur da kırılır, akıl alır bir şey değil gerçekten. Özellikle Dicle mahallesinde ikamet eden bizler açısından ‘acaba gerçekten kırıldı mı’ soruları hala netleşmiş değil. Akıllarda soru işaretleri var. Neyse ki ucuz atlattık.”


‘Mahallemizden ayılmayacağız’


Baraj kapağının kırıldığı ve mahalleyi tahliye etmeleri yönünde yapılan çağrılara rağmen evleri ve mahallelerinden ayrılmadıklarını dile getiren Sıdıka Kelekçier ise, “Bizleri çok kez mahallemizden ayırmak istediler ama bizler evimizden ve mahallemizden ne olursa olsun ayrılmayacağız. Yaşananlar ihmalkarlık mı planlı mı bilemiyorum ama kış ortasında yakacak odunlarımızdan, ekmek yapacağımız tandırımıza kadar her şeyimiz sular altında kaldı. Büyük mağduriyet yaşadık” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi