HABER MERKEZİ - Ekoloji Derneği, “Dicle üniversitesi ağaç katliamlarına doymuyor” başlığıyla yayınladığı yazılı açıklamada, ekolojik yıkıma karşı duyarlılık çağrısı yapıldı. 

Ekoloji Derneği, “Dicle üniversitesi ağaç katliamlarına doymuyor” başlığıyla ekolojik yıkıma ilişkin yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Türkiye’de özellikle pandemi süreciyle birlikte doğa talanının ormanları yok edecek düzeye getirildiğine işaret edildi. 

Açıklamada, “Taş ocakları uğruna ağaçlar kesilirken, Lice, Cudi ve Bingöl’de de güvenlik amacıyla ağaç kesimleri devam etmektedir. Ağaç kesimlerinin yanında ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek; yönetmelik ve kanunlar değiştirilerek orman alanlarında yapılaşmaya gidilmiştir. Daha önce 2014 yılında Dicle Vadisinde 10 bin ağacın kesilme fermanını bir orman mühendisine sipariş üzerine hazırladığı bir raporla hayata geçirmişti.  Hevsel Direnişi ile 9 bin 300 ağaç katliamdan kurtulmuştu” diye belirtildi. 

400 yüz bin ağaç zarar gördü

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “En son nisan ayında tarihi Kıtılbl köyü harabeleri ve İlahiyat Fakültesi yanındaki vadide başlayan ve doğal kaynak suyu ile kendiliğinden yetişen çınar, dişbudak, kavak ve söğüt ağaçları kesiliyor. Dikkat çekmemek için aralıklı ve zamana yayılan bir ağaç katliamı yapılıyor. Kesilen ağaçlar kamyonetlere yüklenerek satılıyor. Kampüs alanında rüşvet karşılığında yüzlerce keçi kalıcı olarak konaklamaktadır. Ve özelikle genç fidanlara hayat şansı vermemekteler. 2006 yılında kampüs alanında dikilen 400 yüz bin ağacın yarısı ya kurudu ya da keçiler tarafından yenildi. Bir kısmı da kesilip sökülerek kayıt dışı tarım alanına dönüştürüldü. Öğrencileri ve personellerini yüzlerce kamera ve güvenlik bariyerleri ile gözetleyen yöneticilerin kampüs alanındaki talanlara gözleri kör ve kulakları sağırdır. Ayrıca Dicle nehri üzerinde yıllardır yaşanan balık ölümleri karşısında ne üniversite ne de yetkililer olayı ciddiye almadıkları için her sene tekrarlanmaktadır.

Duyarlılık çağrısı

Daha önce de öğrenci merkezini, öğrenci yurtlarını ve lojman marketini ağaçları keserek ve yok ederek betonlaştıran Dicle Üniversite yönetimlerinin sicilleri hep kötü olmuştur. Kampüsteki verimli tarımsal arazilerin üzerine betona gömen ve ranta açan üniversite yönetimleri kampüs alanında toprağa, suya ve yeşile hiç saygı duymuyor. Kampüs alanında gözden ırak cennet gibi vadiler; moloz ve çöplerle içler acısı bir durumdadır. Üniversite yönetiminin kampüs alanındaki ekosistemleri tahrip eden uygulama ve girişimleri durdurması ve en kısa sürede rehabilitasyon ve yerel ekosisteme uyumlu yeşillendirmeleri yapması gereklidir. Biz ekoloji derneği olarak doğa katliamına dur demek için ekoloji mücadelemizi yükselteceğimizi belirtiyor tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz." ( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi