İZMİR - Yargı, yasama ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ekolojik talanın üst seviyeye çıktığı 2021 yılı, aynı zamanda İkizdere ve Milas başta olmak üzere birçok kentte direnişe sahne oldu.

Pandemi ve yıkımın gölgesinde geçen 2021 yılı aynı zamanda iklim krizinin kendisini iyice hissettirdiği yıl oldu. Kapitalist modernite aşırı kar hırsıyla ekolojik yıkımı hızlandırırken, insanlığı büyük felaketlerle baş başa bıraktı. Son yıllarda olağan hale gelen kasırga, aşırı yağış, seller ve orman yangınları bu yıl şiddetini daha da arttırdı. Yaşanan bu felaketlerde onlarca yurttaş hayatını kaybederken, doğa geri dönüşü olmayan zararlarla baş başa kaldı. Yine kuraklık, sıcak hava dalgaları, denizlerde müsilaj ve toplu canlı ölümleri, kapitalist sermayenin neden olduğu sera gazları ve atıkların doğaya salınmasının sonucu olarak karşımıza çıktı.  

HAVA KİRLİLİĞİ

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Paris Anlaşması'nın taahhüt ettiği küresel ısınmayı 1 buçuk derecede tutmanın çok uzağında kaldı. ABD'de bulunan Scripps Okyanus Bilimleri Enstitüsü ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yayımlanan verilere göre, 2021 Mayıs ayında karbondioksit konsantrasyonunun milyonda 419 parçaya (PPM) ulaştığı kaydedildi. Bu rakam son 63 yıllık ölçümlere göre tespit edilen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. 

30 Eylül 2021’de “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” raporunu yayınlayan Türkiye'deki Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) ise Türkiye’nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığını ortaya koydu. Rapora göre, 2020 yılında yeterli veri alınabilen 72 ilin partikül madde değerleri (PM10) incelendiğinde, 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri dahi aştığı açıklandı. Raporda ayrıca gemi söküm tesisleri, kimya ve ağır sanayinin kurulu bulunduğu İzmir’in Aliağa ilçesinde yeterli ölçümlerin yapılmadığına yer verildi. 

KURAKLIK

Bu yıl ülke genelinde büyük felaketlere neden olan doğa talanı, kendisi en çok kuraklık olarak gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Temmuz ayında son bir yıllık döneme ait kuraklık haritasını yayınladı. Meteorolojik kuraklık haritalarında, “olağanüstü kurak” ve “şiddetli kurak” olan bölgelerin yoğunluğu dikkat çekti. Muğla, Denizli ve Afyonkarahisar’ın bir kısmı hariç egenin tüm illerinde “şiddetli kurak” tehlikesi var. Temmuz ayını Marmara’da Trakya’nın neredeyse tamamı, Balıkesir ile İç Anadolu’da ise Konya, Karaman, Kırıkkale, Yozgat, Sivas’ın bazı kesimleri harici ve Karadeniz’de Kastamonu’nun güneyi ile Samsun’da bir bölge “şiddetli kuraklık” yaşadı. Yine MGM’nin raporuna göre, 2021 Kasım ayı, Türkiye’de son 50 yılın en sıcak dördüncü Kasım ayı oldu. 

DERELER KURUDU

Yaşanan bu sıcak hava dalgaları ülkenin pek çok yerinde dere ve göllerin kurumasına, tarım alanlarının yok olmasına neden oldu. Antalya’da Kargılı Deresi, Şırnak’ta Bazamir Deresi, Kars’ta Kuyucuk Gölü, Sivas'ta Tecer Irmağı, Dersim'de Çerme Deresi, Antalya'da Şubaşı Yaylası'ndaki İkiz Göller, Kırşehir'de Seyfe Gölü ve Manisa’da Marmara Gölü tamamen kurudu. Bunların yanı sıra Trabzon’daki 10 bin yıllık Ağaçbaşı Turba Bataklığı ve Konya'daki Obruk Gölü'de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Van Gölü başta olmak üzere Antalya’da Çayboğazı ve Muğla’da Bodrum barajlarında da su seviyeleri ciddi oranda düştü. Kuraklık ve mevsimsel değişiklikler tarımsal ürünlerde de ciddi kayıplara yol açtı. Kuraklık nedeniyle Karadeniz’de fındıklar yanarken, Ege’de incir ve üzümde ciddi rekolte kayıpları yaşandı. 

GÜVENLİK HES’LERİ VE BARAJLARI

Bölge kentlerinde "güvenlik" adı altında süre gelen baraj ve HES yapımı, 2021 yılında da devam etti. Üzerinde 12'si yapılan, 27'si de planlanan baraj ve HES'lerin sayısı 39'a çıkan Dicle Nehri ve kolları Batman Çayı, Kulp Çayı, Sarım Çayı, Botan Çayı, Bitlis Çayı, Kezer Çayı, Habur Çayı, Hamam Çayı, Hezil Çayı, Zap Suyu, Cemilkatlı Deresi, Nehil Çayı, bu yıl kurumayla yüz yüze kaldı. Diyarbakır’da yapımı tamamlanan Silvan Barajı’nda 2022’nin başında su tutulması beklenirken, 7 milyar metreküp bir göl hacmi olduğu belirtilen barajın, yaklaşık 177 kilometrekarelik bir alanı (Elazığ’daki Hazar gölünün 2 katı oranında) sular altında bırakacak. Uzmanlar, bölgede yapılan birçok baraj gibi Silvan Barajı'nın da bir güvenlik barajı olduğunu belirterek, toplumsal yaşamın sürdürüldüğü alanlardan insanların koparılarak, tarihsel, toplumsal ve kültürel hafızalarını yitirmesinin hedeflendiğini söyledi.    

MÜSİLAJ

Su kaynaklarında kurumanın yanı sıra kirlilik tehlikesi de yıl içinde artarak devam etti. Yıllardır kirlilikle mücadele veren Büyük Menderes ve Gediz nehirleri içerisinde bulunan ağır metallerle çevresine ölüm saçmaya devam ederken, bu nehirlere yenileri eklendi. Dersim Pülümür'de faaliyet gösteren krom madeni ocağı tesisinden çıkan atık suyun, gerekli yasal işlemler yapılmadan Pülümür Çayı’na akıtıldığı iddia edildi. Karaman Sarıveliler ilçesinde kanalizasyon atıklarının salındığı Göktepe Çayı, sanayi kuruluşlarının atıklarının salındığı Balıkesir Gönen Çayı ve Edirne’deki Bayır Deresi ciddi risk altında. Kirliliğin sonucunu ise yine bu yıl Marmara ve Kuzey Ege denizlerinde ortaya çıkan müsilaj ile kendisini gösterdi. Evsel ve sanayi atıklarının döküldüğü Marmara aylarca müsilaj tehlikesiyle boğuştu. Yapılan incelemelerde tehlikenin geçmediği hatta “denizin öldüğü” değerlendirmelerine yer verildi. 

FELAKET YILI 

2021 yılı ekolojik yıkımın ortaya çıkardığı felaketlerin yaşandığı bir yıl oldu. Karedeniz bölgesinde olağan hale gelen seller bu yıl da bölgenin tamamında etkili olurken, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta büyük yıkım yaşandı. Bu 3 kentte toplam 82 kişi ölürken, dere yataklarına yapılaşmanın getirdiği zararları bir kere daha gözler önüne serdi. Yıl içerisinde yaşanan diğer sellerde ise Rize’de 7, Artvin’de 4 yurttaş yaşamını yitirdi. Van’ın Başkale ilçesinde de art arda yaşanan sel onlarca evi yıktı. Ülkenin bir yanında sel yaşanırken, diğer bir yanında ise orman yangınları meydana geldi. Sıcak hava dalgalarının etkisiyle şiddeti artan orman yangınlarında Antalya Manavgat, Muğla Bodrum ve Milas’ın yanı sıra İzmir, Aydın ve Hatay olmak üzere ülke genelinde bir yıl içinde 178 bin hektar orman yandı. Günlerce müdahale edilmeyen yangınlarda 9 kişi öldü. Yine Diyarbakır, Bitlis ve Dersim’de askeri operasyonlar sırasında çıkan orman yangınları günlerce söndürülmedi, ormanlık alanlar yok oldu. 

Yıl sonunda ise şiddetli fırtına ve kasırgalar etkili oldu. Başta İstanbul ve Marmara kentleri olmak üzere Ege ve Karadeniz’de ortaya çıkan fırtınalar, 5 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına ve büyük maddi hasarlara neden oldu. Giresun Şebinkarahisar’da ise bakır madeninin deposu patladı. Patlayan madendeki bakır, çinko gibi atıklar Giresun, Gümüşhane ve Tokat gibi illerde binlerce hektarlık tarım alanını kullanılamaz hale getirdi. Ekolojik yıkımın üst seviyeye çıktığı 2021, iklim krizinin büyüdüğü ve gelecek senelerde yaşanacaklarının göstergesi oldu. 

İKTİDAR TALANDAN YANA

Yaşanan tüm bu felaketlere rağmen iktidar, yasama ve kolluk eliyle ekolojik yıkımı sürdürmekte kararlı. Orman yangınlarının sürdüğü dönemde Orman Kanunu’nda yapılan değişiklikle ormanlık alanlar turizm amaçlı imara açıldı. Yine Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçelerinde yangından etkilenen 8 köyün zeytin tarlalarının tapularına Enerji Bakanlığı tarafından kamulaştırma amacı ile Yenilenebilir Enerji Alanı olarak tespit edildi. Bu kararla yanan ormanlık alanların tekrar orman olmayacağı iddialarını güçlendirirken, yanmaktan kurtulan bölgeler de Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için ayrıldı. 

Yasama eliyle yıkım kararları verilirken, bir yandan da yargı kararlarına uyulmadı. Artvin Şavşat’ta Danıştay’ın “yürütmeyi durdurma” kararı verdiği Hidroelektrik Santrali (HES), jandarma korumasında devam ederken, hakkında dava açılan Antalya Kemer’deki kızılçam ağaçları yine asker korumasında kesildi. Bingöl Kığı ve Malatya Doğanşehir’de iptal edilen maden projeleri için yeniden ÇED süreci başlatıldı, Manisa Salihli’de ise iptal edilen JES için valilik tarafından “ÇED gerekli değildir” raporu verildi. Yine ülkenin pek çok yerinde halkın tepkisiyle hayata geçirilemeyen projeler için Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle acele kamulaştırma kararı alındı. Yargı organları ve bilirkişi heyetlerinin zararlı gördüğü birçok proje bu kararlarla hayata geçirilmeye başlandı.

İKLİM ANLAŞMASI ONAYLANDI

Bir yandan yargı ve yasama eliyle doğa talanına devam eden iktidar, diğer yandan da Paris İklim Anlaşmasını onaylayarak yürürlüğe soktu. Yıl içerisinde yaşanan tüm gelişmeler bu kararın çevrecilikten çok çıkar amacıyla güdüldüğünün göstergesi oldu. Bu kararın alınmasında Avrupa Birliği'nin getirdiği “Sınırda Karbon Vergisi” ve ciddi maddi yardımların etkili olduğu şüphesini güçlendirdi.  

TALANA KARŞI DİRENİŞLERİN YILI 

Yıl içerisinde yine onlarca HES, Jeotermal Enerji Santrali (JES), RES, maden ve taş ocağı için de ya “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" ya da “olur” kararı verildi. Bölge halklarına sorulmadan, tepeden alınan kararlarla insanların sağlıkları ve geçim kaynakları ellerinden alınmak istendi. Bu kararlara karşı çıkan yurttaşlar ülkenin birçok yerinde karşısında asker ve polisi buldu. Rize İkizdere'de taş ocağına ve Muğla Milas’ta kömür ocağına karşı direnen köylüler, adeta şirketlerin emir eri konumuna gelen kolluklar tarafından engellenirken, Van Gürpınar’da köylerine taş ocağı istemeyen halkın üzerine ise ateş açıldı. Hatay İskenderun’da ise mahallerine açılmak istenen madene karı çıkan çok sayıda mahalleli polis saldırısıyla göz altına alındı. Her şeye rağmen mücadeleye devam eden bölge halkları Milas’ta yürütmeyi durdurma kararı alırken, İkizdere ve Gürpınar’da ki yurttaşların direnişi devam ediyor. 

2021’DE YAŞANANLAR 

2021 yılında doğa talanın yaşandığı bölgeler ile halkların direnişinin öne çıktığı bazı tarihler şöyle: 

OCAK

* 3 Ocak: Büyüklük olarak Türkiye'de yedinci sırada olan Burdur Gölü'nün su hacminde yüzde 40'a varan kayıp belirlendi. Gölde bulunan iskele tamamen ortaya çıktı. 

* 28 Ocak: Ordu Korgan Çiftlik ve Çamlı mahallelerinde yapılmak istenen HES için bölgeye gelen şirket ve askerlere izin vermeyen halk, iş makinalarının dereye inmesini engelledi. 

* 28 Ocak: Sinop Gerze’de termik santrale karşı direnen 37 kişiye açılan dava yıllar sonra sona erdi. 37 kişiye toplamda 42 yıl 10 ay hapis ve 63 bin TL para cezası verildi. 

* 29 Ocak: Mersin’in Mezitli ilçesinde 2018 yılından beri yapılmak istenen ve halkın tepkisiyle karşılaşılan Küçük Sanayi Sitesi projesi için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle acele kamulaştırma kararı verildi. 360 dönümlük arazide 3 bini zeytin ağacı olmak üzere 60 bine yakın narenciye ağacı bulunuyor. 

* 29 Ocak: Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Amasya, Bolu ve Trabzon’da bulunan 15 yaylanın statüsü kaldırıldı.

* 31 Ocak: Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan demir madeninin atık havuzu yağışın etkisiyle taştı. Madra Barajına akan dereye taşan atıklar içinde bulundurduğu ağır metallerle ciddi sorunlar yarattı.

ŞUBAT

* 6 Şubat: Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararla Rize Çamlıhemşin Fırtına Deresi kenarında bulunan alan toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı yapımı için acele olarak kamulaştırıldı.

* 9 Şubat: Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya’daki 47,4 hektarlık Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda 2040 yılına kadar geçerli olacak amenajman planını duyurdu. Plana göre bazı bölgelerde yüzde 40’lara varan oranlarda bakım kesiminin yapılması planlanıyor. 

* 10 Şubat: Ruhsat olmamasına rağmen çalışmasına devam eden JES’lerle ilgili Köşk Belediyesi yetkilileri hakkında “görevi kötüye kullanma” sebebiyle suç duyurusunda bulunan Aydın Barosu’nun talebine savcılık soruşturma izni vermedi. 

MART

* Mart: Marmara Denizi’nde Mudanya kıyılarında deniz salyası (müsilaj) görülmeye başlandı. Müsilaj daha sonra Marmara’nın birçok yerine yayıldı. 

* 4 Mart: Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan ve Kale Ebecik Mahallesinde 38 bin 710 dönümlük ruhsat alanında Açık Kömür Ocağı işletmeciliği için ÇED süreci başlatıldı. 

* 20 Mart: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 79 ilde 651 maden sahasını ihaleye çıkardı. 

* 26 Mart: Rize İkizdere’de Cengiz İnşaat'ın açacağı taş ocağına karşı direnişe geçen köylüler, Gürdere Köyü’nün girişine kurduğu çadır nöbet eylemini sürdürüyor. 

NİSAN

* 21 Nisan: Rize İkizdere’de açılmak istenen taş ocağı için iş makinaları askerlerin korumasında İşkencedere Vadisi’ne girdi. Köylülerin direnişiyle karşılaşan makinalar çalışamadan bölgeden ayrıldı. 

* 24 Nisan: Muğla Milas ilçesinde Akbelen Ormanları’nda yapılmak istenen ağaç kıyımına karşı, köylüler alanda nöbet tutmaya başladı. 

MAYIS

* 10 Mayıs: Türkiye Ziraat Odaları Birliği kuraklık raporu yayınladı. Rapora göre, Nisan ayı sonu itibariyle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde toplam 22 ilde tarımsal kuraklık yaşanıyor. 

* 27 Mayıs: Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesinde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıkan köylülere asker ve korucular tarafından ateş açıldı. 

HAZİRAN

* 1 Haziran: Diyarbakır Dicle kırsalında gerçekleşen askeri operasyon sırasında orman yangını çıktı. Köylülerin söndürmesine izin verilmeyen yangın yaklaşık 2 hafta sürürken, Elazığ Arıcak ilçesine kadar yayıldı. 

* 5 Haziran: Marmara Denizi'ndeki kirliliğin sonucu suyun yüzeyini kaplayan müsilaj Ege Denizi'ne de bulaştı.

* 21 Haziran: AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından ranta açılacak olan Validebağ Korusu için Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri, Abdülaziz Av Köşkü’nün önünde nöbet eylemi başlattı.

* 21 Haziran: Muğla'da Dalaman Çayı üzerinde bulunan Akköprü Barajı özelleştirme kapsamına alındı.

* 25 Haziran: Bingöl Genç ilçesinde orman yangını başladı. Günlerce süren yangın, ormanlık alanları yok etti. 

TEMMUZ

* 3 Temmuz: Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirilecek enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi.

* 8 Temmuz: TEMA Vakfı, Ordu ili madencilik raporunu açıkladı. Rapora göre, Ordu ilinin yüzde 74’ü madenlere ruhsatlı. 

* 10 Temmuz: Cumhurbaşkanı Kararı'yla Ege ve Akdeniz sahillerindeki yüzlerce dönüm arazi üzerinde kurulu 18 eğitim kampı ve sosyal tesisleri özelleştirme kapsamına alındı. 

* 13 Temmuz: Diyarbakır Lice ilçesinde askeri operasyon sırasında çıkan ve günlerce süren yangın 100 dönümlük ormanı yok etti. 

* 13 Temmuz: Rize ve Artvin illerinde yaşanan sel felaketinde birçok yerleşim yeri sular altında kalırken, 11 yurttaş öldü. 

* 28 Temmuz: Antalya Manavgat ilçesinde başlayan yangın Muğla, Hatay, Aydın, İzmir ve Dersim’de de devam etti. 9 yurttaş yaşamını yitirdi. 

* 28 Temmuz: “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazetede yayınlandı. Kanuna göre ormanlık alanlar kamu yararına göre turizm amacıyla imara açılabilecek. 

* 31 Temmuz: Van Başkale ilçesinde sel felaketi yaşandı. 

AĞUSTOS

* 11 Ağustos: Batı ve Orta Karadeniz bölgesinde etkili olan sağanak yağış sonucu Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sel felaketi yaşandı. 82 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi ise yaralandı. 

* 17 Ağustos: Dersim Hozat ilçesinde bulunan Aliboğaz Bölgesi’nde askeri operasyon sonucu ormanlık alanda yangın başladı. Ovacık ilçesine de ulaşan yangın yaklaşık 2 hafta devam etti. 

* 24 Ağustos: Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Antalya'da orman yangınlarının yaşandığı bölgeler ile Kastamonu ve Sinop'ta sel ve heyelan afetinin yaşandığı yerlerde acele kamulaştırma kararı alındı.

EYLÜL

* 2 Eylül: İstanbul Üsküdar’da bulunan 1’inci Derece Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu’na giren iş makinalarına mahalleli engel oldu. 

* 4 Eylül: Resmi Gazetede yayımlanan kararla Kanal İstanbul Projesi’yle bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Nakkaş-Başakşehir kesimi için acele kamulaştırma kararı alındı.

* 21 Eylül: Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Ayvacık’ta bulunan Assos Antik Kentinde “kaya ıslahı” adı altında çalışma yapıldığını duyurdu. 

* 22 Eylül: Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Şırnak kent merkezi ile Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerinde 20 bölgede ÇED raporuna gerek görmeden maden arama izni verdi.

EKİM

* 7 Ekim: Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı içerisinde kalan Yıldız Koy’u, Belediye Meclisi'nin aldığı kararla yapılaşmaya açıldı.

* 7 Ekim: Paris İklim Anlaşması Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girdi.  

* 10 Ekim: İzmir Karşıyaka ilçesi sahilinde kirlilik sonucu halk arasında deniz marulu denilen yeşil algler görülmeye başlandı.

* 23 Ekim: Trabzon Sürmene’de Çevre sorunlarına eserleriyle dikkat çekmeye çalışan ressam Gökçe Erhan’ın evi, kültür balıkçılığı tesislerine karşı yapılacak basın açıklaması öncesi yandı. Kundaklamadan şüpheleniliyor.

KASIM

* 2 Kasım: Manisa Salihli'nin Caferbey Mahallesi'nde mera alanına yapılmak istenen çöp arıtma tesisine karşı yurttaşlar iş makinelerinin köy merasına girmesini engelledi. 

* 6 Kasım: Türkiye’nin birçok ilinde “COP26 Türkiye Koalisyonu” adı altında bir araya gelerek sokağa çıkan çevre örgütleri, yaptıkları açıklamalarla “İklim adaletini devletlerden beklemiyoruz, biz harekete geçiyoruz” dedi.

* 19 Kasım: Giresun Şebinkarahisar ilçesinde Yıldızlar Holding'e bağlı Nesko Madencilik A.Ş’ye ait maden ocaklarının siyanür atık havuzu patladı. Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan dereye karışan atıklar, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı'na ulaştı. 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atığın çevreye yayıldığı belirlendi.

* 29 Kasım: İstanbul’da şiddetli lodosa bağlı fırtına yaşandı. Daha sonra diğer Marmara illerinde de ortaya çıkan fırtınalar İzmir, Muğla ve Aydın’da da ektili oldu. İstanbul’da 5 kişi yaşamını yitirdi. 

* 30 Kasım: Orman Kanunu'nun 17'nci maddesinde yapılan değişiklik Resmi Gazetede yayınlandı. Değişikliğe göre orman alanlarında verilen ormancılık dışı kullanım izinleri genişletildi. Düzenlemeye göre 'kamu yararı ve zaruret' bulunması halinde ormana odun kömürü tesisi, ceza infaz kurumu, adliye binası, aile sağlığı merkezi, dini eğitim tesisleri, futbol sahası, kapalı spor salonu gibi bina ve tesisler yapılabilecek. Ayrıca turizm maksadıyla izin verilen bina ve tesislerin çatı cephelerinde enerji üretim tesisleri de kurulabilecek.

ARALIK

* 7 Aralık: Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"te değişiklik Resmi Gazetede yayınlandı. Yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sivillerin 'zararlı' yaban hayvanları ateşli silahla vurup öldürmesinin önü açıldı.

* 9 Aralık: Enerji Sa Enerji Üretim A.Ş. tarafından Aydın Karacasu, Denizli Sarayköy İlçesi, Babadağ İlçesi 15 adet RES türbini yapılmak için ÇED süreci başlatıldı.

* 11 Aralık: Aydın Çine ilçesinde bulunan Topçam Köyünde madene karşı mücadele yürüten Coşkun ailesinin evine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıyı yapanlardan birisi bölgede madencilik faaliyeti yürüten Eysim Madencilik'in bakım şefi olduğu ortaya çıktı.  

* 12 Aralık: Ayvalık'ta demir madeni işleten BİLFER şirketinin atık döküm sahası yine patladı. Zehirli atıklar tarımsal sulamanın yapıldığı Madra Barajı'na karıştı.

MA / Tolga Güney

Editör: Haber Merkezi