İZMİR - Ekoloji örgütleri, asbestli Nae Sao Paulo adli uçak gemisinin Türkiye’ye gönderilmemesi için Brezilya’ya açık çağrıda bulundu. 

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ve Ege Çevre Platformu (EGEÇEP), İzmir’deki Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilmesine izin verilen Nae Sao Paulo adlı uçak gemisine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, geminin Türkiye’ye gönderilmesinin durdurulması için Brezilya Federal Cumhuriyeti’ne çağrı yapıldı. Açıklamada “Aliağa Gemi Söküm Tesislerine gelen gemilerin çoğu 20 yaş üstü eski gemiler olup, depo, gövde, makine ve ekipmanlarının bir parçası olarak asbest başta olmak üzere, madeni yağlar, ağır metaller, poliaromatik hidrokarbonlar, poliklorlu bifeniller gibi tehlikeli ve toksik maddeler içermektedir. Çevre ve İş Sağlığı güvenliği ile ilgili gerekli çalışma ve tedbirler alınmadan yapıldığında söküm işlemi sırasında bu maddeler kontrolsüz bir şekilde çevreye yayılarak, geri dönüşü olmayan çevre ve sağlık riskleri yaratmaktadır. Birçok tehlikeli maddeyi içeren gemileri sökme işlemi, deniz ve karada yarattığı çevresel kirliliklerin yanı sıra, oksijen kaynağı ile kesme yöntemi ile yürütülen çalışmalarda hava kirletici bileşenler de atmosfere verilmektedir” denildi.

 HUKUKİ SORUMLULUK VURGUSU

Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesine dair iş ve işlemlerin, Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi, İzmir Protokolü gibi uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Brezilya Federal Cumhuriyeti’nin de hukuki sorumluluğuna neden olacak. Çevre ve ekoloji örgütleri olarak, geminin Türkiye’ye getirilmesini istemiyoruz. Türkiye’ye gönderilmesinin durdurulması için Brezilya Federal Cumhuriyeti nezdinde harekete geçilmesi istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi