MUĞLA – Marmaris Kızılbük’te mahkeme kararına rağmen inşaata devam eden Sinpaş Holding’e tepki gösteren ekolojistler, inşaatın bir an önce mühürlenmesi ve çalışmaların durmasını istedi.

Marmaris Kent Konseyi’nin çağrısıyla bir araya gelen ekoloji örgütleri, Kızılbük’te mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Sinpaş Holding tarafından yapımına devam edilen otel ve devremülk projesine karşı ilçe merkezinde basın açıklaması yaptı. “Yettin gari Sinpaş”, “Bırakın doğal kalsın” ve “Bir can daha eksilmeyeceğiz” pankartlarının açıldığı açıklamaya Marmaris’in yanı sıra çevre ilçelerden de çok sayıda ekoloji örgütü, siyasi parti, kurum ve yurttaş katılarak destek verdi.

Basın açıklamasında konuşan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beydemir, bir yılı aşkın süredir Sinpaş’a karşı Marmaris’in doğası ve Marmarislinin ortak çıkarı için bir çevre mücadelesi verdiklerini söyledi. Yangın, inşaat yasağı dinlemeyen aynı zamanda alanda dinamit kullanan, kıyıları dolduran ve yol yapan, ağaçları kesen Sinpaş’a kimsenin dur diyemediğini vurgulayan Beydemir, “Mahkeme kararı sonrası çalışmaya devam eden ve bunu çektiğimiz videolarla ispatladığımız Sinpaş, Aşıklar tepesinden kendi parseline kadar olan milli park alanını hem işgal ediyor hem de talan etmeye devam ediyor. İşin tehlikeli ve tuhaf olanı ise, Anayasamızın 23 maddesi kapsamında Marmarislinin seyahat özgürlüğünü engelleyen ve TCK’nın 262.maddesi kapsamında kendini polis, orman görevlisi, jandarma gibi kamu görevlisi yerine koyma suçu işleyen işgalci Sinpaş’ın yerine biz davacıların ve çevrecilerin ‘güvenlik tehlikesi oluşturuyorsunuz’ denilerek milli park alanına sokulmamasıdır” dedi.

BELEDİYE ADIM ATMIYOR

“Milli Parkımızın halkın girişine kapatılmasını nasıl sineye çekeceğiz” diyen Beydemir, yarımadada Taşlıca’dan Hisarönü’ ne kadar kanalizasyon altyapısı yokken Marmaris’in topladığı vergilerin bir şirketin projesine mi harcanacağını sordu. Mücadelenin bir yönünün Sinpaş bir yönünün de belediye olduğuna dikkati çeken Beydemir, “En başta böylesi halkın tamamını etkileyen ve ilgilendiren projelerde halkımızın bilgilendirilmesi, eleştirileri ve taleplerinin dikkate alınması gerekiyor. Toplumsal çıkarımızın gözetilmesi gerekiyor. Sıkıntı buradan başlıyor zaten. Halka herhangi bir bilgilendirme olmayıp kelimenin tam anlamıyla yangından mal kaçırırcasına bir projeye yol veriliyor. Son ruhsat yenilemesi 2018 yılında 550 odalı otel ve 46.000m2 olan projeyi “Tadilat” ruhsatı ile 1 otel 550 mesken ve 120.000m2 ye dönüştürmek imar yasasına uygun mu? Peşine 16 yeni ruhsat daha vererek 220.000m2 çıkartmak hukuka uygun mu” diye tepki gösterdi.

‘TESLİM OLMUYORUZ’

Marmaris Belediyesi’nin mahkeme kararına karşın inşaatı hala mühürlemediğini de sözlerine ekleyen Beydemir, şöyle devam etti: “Neden belediye hala yanlışta ısrar ediyor çok merak ediyoruz. Birde belediye meclisi bu konuları araştırmak için aylar önce bir komisyon kurmuştu. Biliyor musunuz, bu komisyon davacı taraf olarak bizimle hala görüşmedi ve bilgi de paylaşmadı. Sadece bizimle değil kamuoyuyla da bir şey paylaşılmadı. Burası Marmaris’in sarı öküzü.  Burayı durduramazsak pusuda bekleyen bir sürü inşaat, iskele, maden ve benzeri ruhsatlar bir anda kentimizin tamamını ele geçirecektir. Son olarak şöyle bitirmek isteriz. Topluma öğretilmiş bir çaresizlik var ya bu ülkede. Koca şirkete kafamı tutulur, onların arkası sağlamdır, mahkeme açsanız ne olacak ki, onlar bir şekilde halledip kazanır. Ama biz teslim olmuyoruz, itiraz ediyoruz ve talep ediyoruz.”

Kitle yapılan basın açıklamasının ardından şantiyenin bulunduğu alana sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

Şantiyeye yürümek isteyen kitlenin önü polis barikatlarıyla kesildi. kitlenin bekleyişi sürüyor.

Editör: Haber Merkezi