VAN- Tarihi Van Kalesi Van halkına tamamen kapatıldı. Van halkı etrafı tamamen tel örgülerle çevrilen Van kalesine ulaşmak için demir parmakların üzerinden atlamak zorunda kalıyor. 

Haber: Oktay Candemir


Geçen Aralık ayında ‘Doğal  Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ilan edilen tarihi Van Kalesi son birkaç yıldır adeta Van halkından izole edilen tamamen kar amaçlı bir ticarethaneye dönüştürüldü. Van Gölü kıyısında, şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan ve sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiş olan 1800 metre uzunluğunda, 120 metre genişliğinde ve 80 metre yüksekliğindeki tarihi Van Kalesi son yıllarda çevresi tamamen tel örgülerle çevrilmiş, sadece bir giriş kapısı bulunan ve girişin ücretli olması nedeniyle neredeyse kimsenin uğrayamadığı bir yapı haline geldi.  


KALEYE ULAŞMAK İÇİN DEMİR PARMAKLIKLARDAN ATLIYORLAR


1800 metre uzunluğunda ki kalenin giriş kapısına araçla ulaşmak dahi oldukça zor bir hale geldi.Van Kalesinde bir zamanlar gelen turistlere İngilizce, Japonca ve diğer dillerde kalenin tanıtımını yapan küçük çocuklar ise kaleden tamamen uzaklaştırıldı.Ancak Van Kalesini gezmekten vazgeçmek istemeyenler engelleri aşa aşa kaleye giriş yapıyor. Vanlılar etrafı tel örgülerle çevrilmiş Van Kalesinin önüne konulan demir kapıların üzerinden atlayarak kaleye giriş yaparken, aynı şekilde de Van Kalesinden çıkış yapıyor.


ÇEV-DER: TEL ÖRGÜLERLE, GÜVENLİK BARİYERLERİYLE KALE KORUNMAZ


Van Kalesinin tel örgülerle çevrilerek halka kapatılmasına tepki gösteren Van Çev-Der Eş Başkanı Ali Kalçık, Van’ın değeri olan tarihi Van Kalesinin tahrip edildiğini ve anlamından çıkarıldığını belirterek adeta bir taş yığınına dönüştürüldüğünü belirtti. Van Kalesine önceleri definecilerin büyük zarar verdiğini hatırlatan Kalçık: “ Kürdistan’da ki bütün tarihi yapıları yok etmek adına ‘Hepsinde define var’ algısı yaratılarak bu yapılar yok edildi. Van Kalesinin çevresinde bulunan kitabeler 12 Eylül’de yok edilmişti zaten. Van Kalesi artık kale olmaktan çıkmış taş yığını haline geldi. Son iki üç yıldır ekonomik girdi olarak bakıla ticari bir metaya dönüştürüldü.  Van Kalesi halka kapatılmıştır. Bu sorunun çözümü konusunda herkes duyarlı olmalıdır. Orası bir cezaevi değil, etrafını tel örgülerle çevirerek güvenlik bariyeri oluşturmak çözüm değil. Mutlaka sahip çıkmalıyız.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi