ORDU - Fatsa ilçesinde ruhsat süresi dolmasına rağmen çalışmalarını sürdüren maden şirketi yeni bir maden sahası için ÇED başvurusu yaptı.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde ruhsat süresi bitmesine rağmen çalışmalarına devam eden Mathim Madencilik yeni bir alan için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, 755 hektarlık alan için ruhsat çıkarmak isteyen şirket 24,53 hektarlık alanda madencilik faaliyeti yürütmek istiyor. Bakır, kurşun, çinko, altın ve gümüş aranacak olan alan işletmenin çalışma biçimi yeraltı madencilikten açık maden işletmeciliğine dönüştürülecek. Ünye ve Fatsa ilçelerini kapsayan maden sahası ile birlikte yıllık 14 bin ton cevher çıkarılacak. Bunun 7 bini pasa, 7 bin cevher olarak işlenecek. Rapora göre rezerv alanı 64 bin ton, proje ömrü 8 yıldır.

MADEN ŞİRKETLERİ 

Bölgede yeni bir maden sahası açılmasına karşı Ordu Çevre Derneği yazılı bir açıklama yaptı. Ordu’da maden sahaları nedeniyle birçok sıkıntı yaşandığını aktarılan açıklamada, “Siyanürle altın ayrıştırması yapılan yerin görüntüsü tehlikenin boyutunu göstermektedir. Şirket siyanürle altın ayrışma alanını büyütmek için 2 yıl önce yeni ÇED süreci başlatmıştı. Şimdi aynı şirket, başka bir şirketin ruhsatını alarak yeni alanlarda maden işletmeciliği yapmaya başlıyor. Bu da gösteriyor ki, Fatsa ve Ünye’den başlayarak Ordu maden işletmelerinin at oynattığı bölge olacak” ifadeleri yer aldı.

MÜCADELE SÜRECEK

Bu talanın yaşama kurşun sıkmak demek olduğu belirtilen açıklamada, “Doğası ve yaşam alkanı yok edilenler kapsamına girmek için sıramızı mı bekleyeceğiz? Fatsa ve Ünye’de yaşanan katliam yarın başka ilçede kapımıza dayanacak. Yıkımı engellemek için hukuki ve fiili mücadele şart. Partiler, sendikalar, dernekler, odalar; tek tek yurttaşlar toprağına, suyuna, geleceğine yönelik bu saldırılara karşı dayanışma içinde olmalıdır. Ordu Çevre Derneği olarak bu kapsamda mücadelemiz sürecek” denildi.

Editör: Haber Merkezi