ADIYAMAN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- HES projesi ve usulsüzlüklerle gündeme gelen Kâhta Çayında doğa katliamı gözler önüne serildi. Görüntülerde binlerce balığın öldüğü görülmekte. Nemrut Dağı'na yakın bir bölgede kurulan HES aynı zamanda sit alanı içerisinde bulunmasından dolayı daha önce de birçok kez usulsüzlüklerle gündem olmuştu. 


Adıyaman sınırları içinde, Milli Park Havzası'nda yer alan Kâhta Çayı üzerine  yer alan Karakuş HES projesi yöre halkının ve çevre örgütlerinin tüm tepkisine rağmen faaliyetlerine devam ediyor. Son olarak paylaşılan görüntülerde Kahta Çayındaki doğa katliamı gözler önüne serildi. HES projesinin Kahta'nın Gölgeli, Koçtepe, Erikdere, Bağözü, Yolaltı, Teymenli, Esendere, Askeren ve çevre köyleri direk etkilediği düşünülmekte. 

"ALINAN İZİNLERİN TAMAMI KANUNA AYKIRI"


2018 yılında 'Gazete Duvar' sitesinde yer alan haberde konuşan çevre aktivisti İsmet Ardıç, 2014 yılında Murat Enerji Elektrik Üretim Ticaret A.Ş.'ye ihale edilen HES Projesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar İl ve Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü gibi kurumlardan alınan izinlerin tamamının kanuna aykırı olduğunu belirtmişti. 'HES projesi için ÇED raporuna gerek yoktur' denilerek projenin yapımına başlandığını belirten Ardıç, HES projesinin yapımına başlanmasından sonra santralin kurulmak istendiği sahada Adıyaman İdare Mahkemesi heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri, Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi'nden harita mühendisi, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi, arkeolog, ziraat mühendisi, su ürünleri ve biyoloji mühendislerinden oluşan 7 kişilik heyetin incelemelerin ardından heyetin, 'Bu alanda HES kurulmaz' raporu hazırlayıp Adıyaman Bölge İdare Mahkemesi'ne sunduğunu sözlerine eklemişti. Bugün yaşanan doğa katliamı tüm bunları doğrular nitelikte. Bölge halkının endişeli bekleyişi devam ediyor.

Haber Mustafa SÜZEN

Editör: Haber Merkezi