MANİSA - Marmara Gölü'nden geçimini sağlayan balıkçıların açtığı Türkiye'nin "ilk iklim davası" sonuçlandı. Mahkeme, balıkçılardan istenen kira, vergi ve SGK primlerinin ödemesini iptal etti.

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde bulunan ve yüzde 98,18'i kuruyan Marmara Gölü'ne ilişkin açılan Türkiye'nin ilk iklim davası sonuçlandı. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi’nin, kendilerine çıkarılan kira, vergi ve SGK primi gibi 322 bin 800 TL'lik borcu, gölün kuruması nedeniyle ödememek için açtığı dava, Manisa 1'inci İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, ödeme emrinin iptali için açılan davada kooperatifi haklı buldu, ödeme emrinin iptaline karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Manisa'da Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinin sınırında yer alan, “Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan” tescilli, “kuş cenneti” olarak bilinen Marmara Gölü'nün yüzde 98,18'i yıllar içinde kurudu. Aralarında nesli tehlike altında olan tepeli pelikan ve karabatak gibi kuşları da barındıran ve 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde balıkçılık bitti, kayıklar karaya oturdu.

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ise, gölden geçimini sağlayan S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi'ne, 41 bin 817 TL'si kira olmak üzere, vergi, SGK primi gibi kalemlerle birlikte toplam 322 bin 800 TL'lik borç çıkardı. Borcun 41 bin TL'lik kısmı için 4 Ocak 2022 tarihinde ödeme emri gönderildi.

Bunun üzerine kooperatif adına avukatlar Cem Altıparmak ve Özlem Altıparmak 18 Mart'ta, Manisa 1'inci İdare Mahkemesi'nde iklim davası açtı. İdare Mahkemesi ilk olarak 11 Ağustos'ta, kooperatife gönderilen ödeme emrinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Bu kez göldeki tarımsal faaliyetler yargıya taşındı. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi, Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve bazı bölge sakinleri, avukatları aracılığıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'na karşı "kurumuş gölde tarımsal faaliyet yapıldığı için" Manisa İdare Mahkemesi'nde yeni bir dava açtı.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi